• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Sinek istilasına hazır olun

Sinek istilasına hazır olun
Lefkoşa Türk Belediyesi’nin, haşere ile mücadele maliyeti yıllık 1 Milyon TL’dir…
“HAVAYA ZEHİR ATAN BELEDİYELER VAR”: Belediyelerin sorumluluk alanına giren bölgelerde haşere ve sinekler ile mücadeleden, sorumlu belediyelerin halkı sinek istilasına maruz bıraktığı ya da zehirlediği yönündeki ‘Sinekler İlaçlanıyor, biz zehirleniyoruz’ başlıklı Detay’ın haberi üzerine, bazı belediyelerden çok çarpıcı açıklamalar geldi. Belediyelerden biri örnek olması gereken doğru ilaçlama yöntemini uygularken, bir diğer belediye ise, samimi itiraflarıyla ülkenin başlıca sorununa parmak bastı. Bu konuda hassasiyeti olan belediyelerden LTB, haşerelerle mücadele yöntemini yılın 12 ayı sürdürdüğünü ve biyolojik ilaçlama yöntemini kullandığını açıklarken, Akıncılar Belediyesi ise, “havadan ilaçlamayı çok doğru bulmayız, ama insanlar ister biz de mecburen atarız” dedi.
“SİNEK İSTİLASI YAŞANIR”: Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Halk Sağlığı Şube Amiri Levent Özverel,Sinek olayı çok ciddi bir sıkıntıdır. Haşere ile mücadele, Belediyeler için çok ciddi bir külfettir. Bu nedenle vatandaşların da bazı şeylere duyarlı olması gerekir. Belediye olarak sadece 10 gün haşere ile mücadeleyi durdursak, Lefkoşa’da sinek istilası yaşanır. LTB’nin haşere ile mücadele maliyeti yıllık 1 Milyon TL civarındadır. Lefkoşa Belediyesi’nin ihaleye çıktığı ilaçlama rakamı 400 Milyon TL civarındadır” dedi. Özellikle yaz aylarında ülkeyi sinekler nedeniyle çekilmez kılan sinek istilasına karşı, Belediyeler Birliği’nin gerekli uyarı ve yaptırımı ortaya koymaması ise eleştiriliyor.

Rana Sarro Özadalı

Sıtma, leinshmane ve LSD hastalığını, hayvanlara ve insanlara taşıyan sinek, hamam böceği, kırkayak ve fareler ile mücadelede, belediyelerin yapması gereken ilaçlamanın zamanında ve gerektiği şekilde yapılmadığı, bazı belediyelerin hiç ilaçlama yapmadığını gündeme getiren gazetemizin haberi üzerine, iki farklı belediyenin açıklamaları ülke gerçeğini ortaya serdi.

Belediyelerden biri örnek olması gereken doğru ilaçlama yöntemini uygularken, diğer bir belediye ise, samimi itiraflarıyla ülkenin başlıca sorununa parmak bastı.

Sağlığa ve çevreye minimum zararı olan biyolojik ilaçlama yöntemini kullandığını açıklayan belediyeler gibi, Mart ayında başlaması gereken ilaçlamaya başlamadığını ve yaz aylarında havadan ilaçlama yöntemini uygulayacağını açıklayan belediyeler de var.

Bu konuda hassasiyeti olan belediyelerden LTB, haşerelerle mücadele yöntemini yılın 12 ayı sürdürdüğünü ve biyolojik ilaçlama yöntemini kullandığını açıklarken, Akıncılar Belediyesi ise, “havadan ilaçlamayı çok doğru bulmayız, ama insanlar ister biz de mecburen atarız” dedi.

Özellikle yaz aylarında ülkeyi sinekler nedeniyle çekilmez kılan sinek istilasına karşı, Belediyeler Birliği’nin gerekli uyarı ve yaptırımı ortaya koymaması ise eleştiriliyor.

“YILIN 12 AYI MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

Sıtma, leinshmane ve LSD hastalığını, hayvanlara ve insanlara taşıyan sinek, hamam böceği, kırkayak ve fareler ile mücadelede, belediyelerin yapması gereken ilaçlamanın zamanında ve gerektiği şekilde yapılmadığını gündeme getiren gazetemizin ‘Sinekler İlaçlanıyor, biz zehirleniyoruz’ başlıklı haberi üzerine Lefkoşa Türk Belediyesi’nden açıklama geldi.

Bu konuda hassasiyeti olan belediyelerden Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Halk Sağlığı Şube Amiri Levent Özverel, belediyenin uygulamaları ile ilgili Detay’a bilgi verdi.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yılın birkaç ayı değil yılın 12 ay haşereler ile mücadele çalışmasının devam ettiğini belirten Özverel, çevre ve insan sağlığına en az zarar vermesi mümkün ilaçlama yapıldığını da açıkladı. Özverel konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sivrisinekle mücadelemiz larva aşamasından itibaren başlar ve mümkün olan yerlerde tamamen balıklarla mücadele yapılır. Yani doğal ortamda yaşayan balıklar bunların larvalarını temizler. Balıkların ulaşamadığı yerde bulunan larvalara sadece ilaçlama yapılır ve yılın 12 ayı devam eder.”

 “LTB EN ETKİLİ VE EN AZ ZARARLI OLANI KULLANIYOR”

“Belediye’nin iki komitesinin yoğun bir çalışma ile çevre ve insan sağlığına en az zarar vermesi mümkün ilaçları almaya karar verdi ve bu ilaçlarla ilaçlama yapılıyor. Buna rağmen, zorunluluk arz etmediği durumlarda, alan ilaçlaması yapmıyoruz. Bu konuda tüm çevre örgütleri ile de çok sıkı diyalog halinde bu çalışmaları yürütüyoruz. Tabipler Birliği, Biyologlar Derneği, Çevre Mühendisleri Odası ve birçok örgütle sürekli görüş alışverişlerimiz var. En etkili ve en az zararlı olanlar için çok yoğun bir çalışmamız vardır.”

“MALİYETİ ÇOK YÜKSEK”

“Değirmenlik Belediyesi, bu çalışmaya 5 ay önce başladıklarını söylüyor. Bizde zaten sürekli devam ediyor. Lefkoşa Belediyesi’nde yıllardan beri biyolojik mücadele yapılır. Bu konuda da LTB en etkin belediyelerdendir. Biyolojik ilaçların maliyetinden ötürü dolayı doğrudur bir ikilem yaşandı ancak son belediye meclisi toplantısında biyolojik mücadele yapılması konusunda net karar verildi.”

“LEFKOŞA’DA SİNEK İSTİLASI YAŞANIR”

Sinek olayı çok ciddi bir sıkıntıdır. Haşere ile mücadele, Belediyeler için çok ciddi bir külfettir. Bu nedenle vatandaşların da bazı şeylere duyarlı olması gerekir. Belediye olarak sadece 10 gün haşere ile mücadeleyi durdursak, Lefkoşa’da sinek istilası yaşanır.”

“DURGUN SULAR BİRER SİNEK ÜRETİM MAKİNESİDİR”

“Hamam böceği ile mücadele eden bir ekibimiz var. Birçok bölgede boş kovalar içerisine köklendirmek için su ve çiçek konduğunu görüyoruz. Bu durgun sularda uçkun sinek olan larvaların türediği bilinmelidir. O sular 3-5 günde bir o suların değiştirilmesi gerekir. Dolayısıyla vatandaşların alacağı bazı tedbirler, ilaçlama maliyetini de düşürür. Vatandaşların açık kuyularına dikkat etmesi, durgun suları belli aralıklarla boşaltması ve taze su koyması önemlidir. Durgun sular hepsi birer sinek üretim makinesidir.”

“BU ÜLKEDE MÜCADELE ŞART”

Şehirleşmenin tam olmadığı, derelerin açıkta olduğu, pis suların derelere akıtıldığı bir ülkede, mücadele yapmadan sineksiz bir ortam yaratılabileceğine ciddi şüpheyle bakıyorum. Mücadele kesinlikle yapılmalıdır ve mümkün olduğunca biyolojik mücadele yapılmalıdır.

“YILLIK MALİYETİ 1 MİLYON TL”

“Bu alanda çalışan 30 kişilik ekip, bulunuyor. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin, haşere ile mücadele maliyeti yıllık 1 Milyon TL civarındadır. Lefkoşa Belediyesi’nin ihaleye çıktığı ilaçlama rakamı 400 Milyon TL civarındaydı.

AKINCILAR: İNSANLAR İSTİYOR HAVAYA ZEHİR ATILIYOR

Belediyelerin sorumluluk alanına giren bölgelerde haşere ve sinekler ile mücadeleden, sorumlu belediyelerin halkı sinek istilasına maruz bıraktığı ya da zehirlediği yönündeki ‘Sinekler İlaçlanıyor, biz zehirleniyoruz’ başlıklı Detay’ın haberi üzerine, Akıncılar Belediyesi’nden samimi bir itiraf geldi. Belediye Başkanı Barbaros, “havadan ilaçlamayı çok doğru bulmayız, ama insanlar ister biz de mecburen atarız” dedi.

AKINCILAR BELEDİYESİ: “HAVADAN İLAÇLAMA YAPIYORUZ”

Detay Gazetesi’ne konuşan Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros, “Belediye olarak biz henüz ilaçlama yapmadık. Daha erkendir bizim için. Zamanıdır da, havadan ilaçlama çok doğru değil. Biz de çok doğru bulmayız havadan ilaçlamayı ama insanlar ister biz de mecburen atarız. Çevre dostu ilaçlama daha iyidir ama biraz fazla pahalı gelir. Ama ilaçlamaya biz de başlayacağız, henüz daha başlamadık” dedi.

UYARI VAR TAKAN YOK!

Hatırlanacağı gibi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından, Detay’a yapılan açıklamada, Biyolojik ilacın larva döneminde yani Mart ayında etkili olduğu, geç kalınması halinde kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalınabileceği konusunda uyarmıştı.

‘Sinekler İlaçlanıyor, biz zehirleniyoruz’ başlıklı haberimiz üzerine ise, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüm yerel yönetimleri uyararak, sivrisineklerle mücadelede biyolojik yöntemlerin kullanılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istediklerini belirtildi. Sivrisinek ile karasinek mücadelesinde biyolojik larvasit  kullanımına yönelme olduğu kaydedildi.

“SİNEKLERİ ÖLDÜRMÜYOR, KANSERE YOL AÇIYOR”

Detay’a açıklamalarda bulunan Tabipler Birliği Eski Başkanı Dr. Suphi Hüdaoğlu da , sinek mücadelesinde belediyelerin çok yanlış bir yöntem uyguladığını söyleyerek, “Sokak sokak gezerek araçlarla yapılan ilaçlamalar, hem sineklerin sadece yüzde 20’sine etkilidir. Hem de insanlara da çok zararlıdır. Belediyelerin kullandığı ilaç, permectin isimli ilaçtır. Kanser etkisi yapar. O yüzden yanlış bir uygulama. Bunun doğrusu sivrisinek kaynakları ile biyolojik yöntemlerle mücadele edilmesidir” diye konuşmuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler