• BIST 10085.5
  • Altın 2985.161
  • Dolar 35.3135
  • Euro 36.7986
  • Lefkoşa 7 °C
  • Mağusa 9 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 6 °C
  • İskele 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara -3 °C

Siyasetin Yalanları Bitmek Bilmiyor (2)

Cenk DİLER

Dünkü yazımda, söz verip tutmayanları ve bunu hala devam ettirenleri ifşa etmiştik. Bugün bunlara devam ediyoruz. 40 yıldır ayni vaatler devam ediyor. Umarım 40 yıl daha bu devam etmez. Şu an meclis gündeminde yine KAMU REFORMU denilen Kamu Görevlileri Yasası var ve çalışmalar devam ediyor. Dileyelim ki bu çalışma sonuçlansın ve 40 yıllık kambur artık üzerimizden atılsın. Kahramanlarımızın ne dediklerini yazmaya devam edelim. Dileyelim ki bu ifşaat onlara kamçı olsun.

  • 2 Haziran 2010 İrsen Küçük: “Kamunun hantal durumunu düzeltmek, verimliliği ön plana çıkarmak, dolu getiren ile boş getireni artık ayırt etmek gerekir”.

“Her iktidar değişikliğinde ortaya çıkan atıl bürokratlar, müşavirler için de çalışma yapmamız gerek” diyen Küçük, nasıl bir yöntem düşündükleri konusunda, “Dünyanın başvurduğu yöntemler var. Konsensüsle, yeniden yapılandırma çerçevesinde çözeceğiz”.

  • 5 Ağustos 2010 Serdar Denktaş: “Talimatlarla” yapıldığını savunduğu ekonomik tedbirlerin hükümet tarafından savunulduğunu, ancak çalışandan, emekliden yapılan kesintilerle yeni müşavirlerin yaratıldığını ve yerlerine başka müdürler atamayla 500 emekliden yapılan tasarrufun hibe edildiğini ileri süren Denktaş, ekonomik tedbirlerin nereye katkı yapacağını sordu.

 

  • 20 Eylül 2010 Serdar Denktaş: uzun zamandır mecliste bekleyen bir önerileri bulunduğunu; önerilerinin müşavirlerin milletvekillerine yardımcı olmakla görevlendirilmesini içerdiğini de belirtti. Komitede bekleyen bu öneri için ivedilik kararı alınmasını isteyen Denktaş, bunun ülke için de çok yararlı olacağını dile getirdi.

 

  • 4 Ekim 2010 İrsen Küçük (röportaj): HAVADİS: Kamudaki hantal yapıdan ve müşavirler konusunda birçok şikayetler var, bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

KÜÇÜK: Kamu Reformu ile ilgili yasada sona gelindi. Yasanın son şekliyle ilgili arkadaşlar bana bir brifing verecekler. AB uzmanlarıyla çalışarak hazırlanmıştır bu yasa. Çok önemsiyorum ve çok ciddi olumlu yönde sonuçlar doğuracağına inanırım. Hantal kamuyu düzene sokmak için birçok hükümet reform yapacağını söyledi ancak şu veya bu nedenle başaramadı. Kısmet bana imiş. Bu konuda tüm kesimlerden destek istiyorum.  Kamu kadroları siyasi atamalardan dolayı boşaldı. Çok üzülüyorum bu yapıyı gördükçe. Bazı bürokratlar konularına hakim bile değil. Bu durum sürdürülebilir değil. Yeni yasa ile üçlü kararname kapsamı daraltılacak.  

  • 2 Mayıs 2011 Nazım Çavuşoğlu: “MÜŞAVİRLİK KAMU REFORMU İLE SON BULACAK” Bakan Çavuşoğlu, müşavirlik sorununun, yakın gelecekte ele alınacak olan kamu reformu ile ortadan kalkacağını da söyledi.

 

  • 8 Haziran 2011 İrsen Küçük: Başbakan İrsen Küçük, kamuda verimliliği artırmayı amaçlayan ve AB uyum çalışmalarını tamamlayıcı nitelikte olan Kamu Yönetimi Reformu çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Kamu Görevlileri Yasası’nın ilgili paydaşlarla ele alındıktan sonra, Meclis’e sevk edileceğini kaydeden Küçük, “Üçlü kararname atamalarının kapsamı daraltılacak, kamu yönetiminde siyasetin etkinliğinin azaltılması ve büyük ölçüde müşavir sorununa çözüm olması amaçlanmıştır. Ayrıca yeni getirilecek sınav sistemi ile de kamu görevine atanma ile terfilerde liyakatin güçlendirilmesi hedeflenmiştir” dedi.

  • 18 Haziran 2011 İrsen Küçük: “Kamu yönetiminin tarafsızlığını ve profesyonelliğini artırmayı hedefleyen bu değişiklik, beraberinde müşavir sayısının üç haneli rakamlardan tek haneli rakamlara düşmesini getirecektir” dedi.

Üst kademe yöneticilerinde aranan niteliklerin de yükseltildiğini belirten Küçük, taslakta, kamu görevi içinden atanacak üst kademe yöneticilerinin asgari müdürlük mevkiine kadar yükselmiş olmasının; kamu görevi dışından atanacakların ise 6 yılı yöneticilik olmak üzere asgari 15 yıl iş tecrübesine sahip olmasının öngörüldüğünü bildirdi. Siyasi Danışmanlar dışarıdan geleceklerse sözleşmeyle istihdam edilecekler; kamu görevi içerisinden geleceklerse görevlendirme yöntemiyle atanacaklardır. Başbakan ve Bakanların görev sürelerinin sona ermesi ile birlikte Siyasi Danışmanların da görevleri otomatik olarak sona erecektir. Kamu görevi içerisinden gelen Siyasi Danışmanlar görevlerinin bitmesiyle önceki kadro görevlerine ve maaşlarına geri dönecekler ve danışmanken aldıkları maaş emeklilik amaçları bakımından herhangi bir menfaat sağlamayacaktır.”

  • 19 Eylül 2011 Sonay Adem: Müşavir ordusunun halk arasında büyük moral bozduğunu kaydederek, elbirliğiyle çare bulmak gerektiğini; üst kademe yöneticileriyle ilgili de bir düzenleme yapılmasının iyi olacağını söyledi.

 

  • 22 Eylül 2011 Tahsin Ertuğruloğlu: Herkesin müşavirlerden yakındığını ama hükümetin rakamı artıracak eylemlere devam ettiğini; şaibeli ihaleler yapıldığını, yandaş danışmanlık şirketlerinden hizmet alındığını belirten Ertuğruloğlu, hükümetin birçok icraatıyla ilgili eleştiriler yaptı. (yazılmalı mı?)

 

  • 7 Kasım 2011 Nazım Çavuşoğlu: Müşavirler yaratılması nedeniyle eleştiri konusu olan üçlü kararnameyle atamalar konusunda da tasarıda önemli düzenlemeler bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, üçlü kararnameyle sadece Cumhurbaşkanı, Başbakanlık ve bakanlıkların en üst amiri olan müsteşarlarının atanacağını belirtti.

 

  • 14 Mart 2012 İrsen Küçük: Yaptıkları yasalarla toplumun önünü açma girişimlerinin devam ettiğini, yasal düzenlemelerle ilgili 60 civarında çalışma yapıldığını ve bunların 3 aşamada beklemekte olduğunu kaydederek, 3’lü kararnamenin daraltılması ve müşavir kadrosunun ortadan kalkması konusunda da personel yasası hazırlanarak Meclis gündemine getirildiğini böylelikle idari mekanizmayı da disiplin altına almayı amaçladıklarını söyledi.

 

  • 2 Temmuz 2013 Ömer Kalyoncu: Kamuda yapacakları reformla üçlü kararnamelerin ve müşavirlik konusunun ortadan kaldırılacağını ifade eden Kalyoncu, “Müşavirlik meselesini 6 ay içerisinde ortadan kalkacağız. Kamu reformu çerçevesinde çözeceğiz” dedi.

 

  • 5 Temmuz 2013 Armağan Candan: “CTP-BG’nin ‘Yenilenmenin AKIL Defteri’ isimli 2013 Seçim Bildirgesi’nde de açıkladığı gibi, milletvekili transferlerinin engellenmesi, müşavirlik sistemi ve usulsüz vatandaşlık dağıtılmasına son verilmesi, polis nakil tüzüğünün eksiklikler ışığında yeniden düzenlenmesi ve ülkemizin kamusal, sosyal ve ekonomik olarak sürdürülebilir bir noktaya taşınması için köklü reformlar gerçekleştirilmesi yapacaklarımızdan sadece bazıları. Biz bu iddiayı ortaya koyuyoruz.

 

  • 14 Temmuz 2013 Zeren Mungan: Bu arada 100’ün üzerinde müşavir konusuna da değinen ve bunun üzücü bir sorun olduğunu ifade eden Mungan, “Müşavirler KKTC’nin değerleridir. Müşavirler kamudan atanmış kişilerdir. Her müşavirin kendine has özelliği bulunmaktadır ve bunlardan yararlanmak gerekir” dedi. Seçim yasakları nedeniyle müşavirleri görevlendirme yapılamadığını sadece ilgili bakanlıkta destek almanın mümkün olduğunu anlatan Mungan, üçlü kararname sisteminin mutlaka gözden geçirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

 

  • 23 Temmuz 2013 Ünal Üstel: Her hükümet değiştiğinde atanan müşavirler için de yeni bir yasal düzenleme yaparak müşavirlerin devletten maaş çekmelerinin de engelleneceğini sözlerine ekleyen Ünal Üstel, UBP seçim bildirgesinde yer alan projelerin hayata geçirilebilmesi için vatandaşlardan 28 Temmuz’da güneşin altına mühürlerini vurmalarını talep ederek, hiç durmadan çalışacaklarının sözünü verdi.

 

  • 6 Eylül 2013 CTP-BG – DP-UG Hükümet Programı: AB’ye uyum çalışmalarıyla eş zamanlı olarak, kamu yönetimi reformunun hayata geçirilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Bu çerçevede kamu personel sisteminin verimliliğini artırma, liyakate dayalı yönetim anlayışını getirme ve kamu yönetiminde müşavirlik sistemini sonlandırma hedefiyle AB’deki iyi uygulamalar esas alınarak hazırlanan Kamu Görevlileri Yasa Taslağı gözden geçirilerek ve gerekli değişiklikler yapılarak hayata geçirilecektir.

 

  • 12 Eylül 2013 Özkan Yorgancıoğlu: “3’lü kararnamenin yapısı değiştirilecek. Müşavirlerden maksimum verim alacak şekilde yararlanacağız. Eski bürokratlardan da yararlanacağız”

 

  • 12 Kasım 2013 Zeren Mungan: “Mungan müşavirlerle ilgili eleştirilere katıldığını, mümkün olduğunca yeni atamaların eski yetişmiş müşavirler arasında yapılmaya çalışıldığını anlatarak, kamu reformuyla müşavirlik olgusunun ortadan kaldırılacağını söyledi.”

 

  • 20 Kasım 2013 Özkan Yorgancıoğlu: “UBP döneminde dıştan 14 kişi atanmasına karşılık bizim dönemde bu sayı 5 kişidir. Eski müşavirleriden atanan UBP’de 13 olmasına rağmen bizde 18 kişidir ve kamudan atanananların sayısı UBP’de 105 iken bizde 19 kişidir. Dolayısıyla bu konuda basında çıkanların ne kadar doğru olduğunu sizlere bırakıyorum.”

 

  • 21 Kasım 2013 Esat Ergün Serdaroğlu: Halkın yaratılan müşavir ordusundan rahatsız olduğunu ve halen müşavir yaratılmaya devam edildiğini kaydeden Serdaroğlu, “Halkımız evde oturup para alınmasını istemiyor” dedi.

 

  • 25 Kasım 2013 Özkan Yorgancıoğlu: Başbakan Yorgancıoğlu, müşavirlik konusunun uzun yıllardır tartışıldığını belirterek, Meclis Başkanlığı’yla yaptıkları görüşme sonrasında, müşavirlerin bir kısmının Başbakanlık’ta, geriye kalanların ise milletvekillerine danışmanlık yapmak üzere Meclis’te görevlendirilmeleri için bir çalışma başlattıklarını da ifade etti. Müşavirlerin deneyim ve bilgi birikimlerinden yararlanmanın önünün açılacağını kaydeden Yorgancıoğlu, 15-20 müşavirin Başbakanlık’ta, geri kalanların ise Meclis’te görev yapmasının öngörüldüğünü kaydetti. Başbakan Yorgancıoğlu, bu uygulamayı yılbaşından önce hayata geçirmeyi istediklerini söyledi.

 

  • 27 Kasım 2013 Sibel Siber: Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, hükümetle yapılan istişare sonucunda müşavirlerin, milletvekillerine danışmanlık hizmeti vermek üzere, Meclis’te görevlendirileceğini açıkladı. Siber, bu şekilde, hem müşavirlerin bilgi ve deneyimlerinden faydalanılacağını, hem de milletvekillerine, Meclis çalışmalarında danışmanlık hizmeti verilmiş olunacağını belirtti. Meclis Başkanı Sibel Siber, insan kaynaklarının toplum menfaatine etkin ve verimli kullanılabilmesi için bu düzenlemeye gidildiğini kaydetti.

 

  • 16 Ocak 2014 Sibel Siber: Meclis Başkanı Sibel Siber'in müşavirlerin milletvekillerine danışmanlık yapması yönünde yaptığı görevlendirme çerçevesinde, 5 müşavir, 20 Ocak Pazartesi gününden itibaren Cumhuriyet Meclisi'nde göreve başlayacak.

 

  • 10 Aralık 2014 Özkan Yorgancıoğlu: Tatar’ın ardından kürsüye çıkan Başbakan Yorgancıoğlu, konuşmasına özür dileyerek başladı.

Müşavirler konusundaki eleştirilere yanıt veren Yorgancıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nda yer alan 18 müşavirin 9’unun, UBP döneminden kalan müşavirler olduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, denetleme kurulunda görevden alma gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek 2011 yılından bu yana atama yapılmadığını kaydetti. Yorgancıoğlu “Biz müsteşarı dışarıdan atadık” dedi. SONUÇ: Hepiniz aynisiniz. Birbirinizden hiç bir farkınız maalesef yok! Yukarıdaki sözleri verenlerin bazıları şimdi siyaset arenasında değil. Darısı hepinizin başına… Var mı diyeceğiniz? (Yunus Diler’e katkılarından dolayı teşekkürler)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları