• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Siyasi rant, tarih dinlemiyor

Karaoğlanoğlu’nda ilk modern yağ fabrikası olan eski Zeyko Yağ Fabrikası, sahil kenarında “yasadışı” bir şekilde kat çıkılarak inşaatına devam edilen otele kurban edildi
Siyasi rant, tarih dinlemiyor

Öncelikle 4 kat izinli olmasına rağmen 7. kata başlanmasıyla gündeme gelen otel inşaatında bir başka detay daha ortaya çıktı. Eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın mevcut yapısının korunarak yanına da butik otel yapılacağı şeklinde yapımına başlanan alanda Zeyko Yağ Fabrikası’nın sadece kulesi yani bacası kaldı

Konuyla ilgili Yenibakış’a açıklamalarda bulunan Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği Başkanı (ZEYBİR) İrfan Çelik yerinde incelediği bölgede önemli eski yapılar arasında yer alan yağ fabrikasından geriye bir şey kalmadığının da açıkça görülebileceğini ifade etti. Çelik,” Eski binanın şu anki geldiği durumla kültürel varlık olması söz konusu değil. O kulenin hiçbir anlamı yoktur artık” dedi

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal ise konu hakkında kendilerinin de eline ulaşan bilgiler ışığında eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın sadece kulesinin (bacasının) ufak bir kısmın kaldığının görüldüğünü ifade etti

“Siyasilerin ranttan pay alma hırsı maalesef 43 yıldır toplumsal, kültürel ve ekonomik aklın yerini almaya toplumsal varlıklarımızı imha etmeye veya peşkeş çekmeye devam ediyor” diyen Çelik, “Zeytin oteli olarak, zeytin müzesini de içerecek şekilde Kuzey Kıbrıs'ın turizm sektörüne kazandırılarak kültür ve zeytin turizminin merkezi haline getirilebilirdi” şeklinde konuştu

Özlem ÇİMENDAL

Karaoğlanoğlu’nda eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın bulunduğu alanda yapımına butik otel olarak başlanan otel inşaatı yılan hikayesine döndü.

Öncelikle 4 kat izinli olmasına rağmen 7. kata başlanmasıyla gündeme gelen otel inşaatında bir başka detay daha ortaya çıktı. Eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın mevcut yapısının korunarak yanına da butik otel yapılacağı şeklinde yapımına başlanan alanda Zeyko Yağ Fabrikası’nın sadece kulesi yani bacası kaldı.  

Konuyla ilgili Yenibakış’a açıklamalarda bulunan Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği Başkanı (ZEYBİR) Başkanı İrfan Çelik yerinde incelediği bölgede  önemli eski yapılar arasında yer alan yağ fabrikasından geriye bir şey kalmadığının da açıkça görülebileceğini ifade etti. Çelik, “Kule (baca) küçücük kaldı, mevcut bina yıkıldı. Eski binanın şu anki geldiği durumla kültürel varlık olması söz konusu değil. O kulenin hiçbir anlamı yoktur artık” diyerek sitemde bulundu.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal ise konu hakkında kendilerinin de eline ulaşan bilgiler ışığında eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın sadece kulesinin (bacasının) ufak bir kısmın kaldığının görüldüğünü ifade etti.

 

“Kahverengi bölgeden”, ‘mavi bölgeye’ geçirilecek

Yılan hikayesine dönen inşaat hakkında otel direktörünün bölge hakkında kendilerine hükümet tarafından bir haftaya kadar bölgenin “kahverengi bölgeden”, “mavi bölgeye” geçirilmesi için söz verildiğini ve böylelikle inşaatın önündeki engelin de kalkacak olması sebebiyle kat sorunun da ortadan kalkacağı açıklamasıyla, 4 kat 7 kat tartışmalarına da son nokta konulmuş oldu.

 

Çelik: Şikâyeti Eski Eserler’e yapacağız

Yapımı devam eden ve yapımına bölgede bulunan Zeyko Yağ Fabrikası’nın korunması şartı, yanına da bir butik otel yapımı şeklinde başlanan inşaatta gelinen son durumda yağ fabrikasından geriye sadece kulesinin kaldığını açıklayan Çelik, “Biz vatandaş olarak şikâyeti Eski Eserler’e yapacağız. Ne maksatla yıkıldı, bu izni kim verdi? Biz de araştırmasını yapacağız. Eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın olduğu bölge tarihi eser kapsamındadır” açıklamasında bulundu.

“Şu anki haliyle kültürel varlık olması söz konusu değil”

Otele izin verilirken Zeyko Yağ Fabrikası’nın mevcut yapısının korunarak, yanına da bir butik otel inşaatı yapılması ışığında yola çıkıldığına işaret eden Çelik, “Kule küçücük kaldı, mevcut bina yıkıldı. Eski binanın şu anki haliyle kültürel varlık olması söz konusu değil. O kulenin hiçbir anlamı yoktur” dedi.

“Birbirimizi kandırıyoruz”

Çarpık, ya da usulüne uygun olmayan yapıların örneklerinin de bugün gözler önünde olduğuna da işaret eden Çelik, “Bu ülkede devlet yok ki devletin kanunlarının neden uygulanmadığını soralım. Birbirimizi kandırıyoruz” şeklinde konuştu.

“Mavi bölge olacaksa, İmar Yasası için uğraşmanın anlamı yoktur”

Bölenin “Kahverengi bölgeden” “mavi bölgeye” çevrilecek olması söylemlerine karşı çıkan ve o bölgenin “mavi bölge” olamayacağını da vurgulayan Çelik, “İmar yayası ile ilgili çalışmalar son safhaya geldi. Girne Belediye Başkanı Nidai Bey’in de bazı tereddütleri var. Eğer mavi bölgeye çevrilecekse İmar Yasası hakkında sürdürdükleri mücadelenin boş olduğu noktasında endişeli. Belediye Başkanı dinlenmeyecekse, bir an evvel bitmesi için yapılan çalışmalar hiçe sayılacaksa ve kararlar Bakanlar Kurulu’nda alınacaksa bu projenin ne anlamı var?” diye sordu.

“Halk bunun hesabını sormalı”

Bakanlar Kurulu’nda bölgelere keyfi kararlar da biçildiğine işaret eden Çelik, “Burası mavi, burası 3, 5,10 kat gibi kararlar alınıyor. Böyle bir işleyiş olamaz. Ama maalesef böyle. Halk bunun hesabını sormalı”  şeklinde konuştu.

“Kuzey’deki ilk modern yağ fabrikasıydı”

Zeyko Yağ Fabrikası’nın profesyonel anlamdaki ilk zeytinyağı üretim tesisi olduğunu ve önemli tarihi eserler kapsamında yer aldığını ifade eden Çelik, “Kuzey’deki ilk modern yağ fabrikasıydı. Daha sonra onun da bir yenisi yapıldı Karakum bölgesinde” dedi.

“Eski Eserler onaylamadan inşaat izni verilmemeliydi”

Çelik, “Otel projesi olarak geliştirilmesi kararı alınmış olan mimari kültürel varlıklarımızın en güzel örneklerinden olan eski Zeyko Yağ Fabrikasına,  restorasyon ve geliştirme projesi Eski Eserler Dairesi tarafından onaylanmadan, kesinlikle inşaat izni verilmemeliydi” şeklinde konuştu.

“Zeytin ve zeytinyağı müzesi olabilirdi”

Eski Zeyko Yağ Fabrikası butik bir zeytin oteli olarak, zeytin müzesi de içerecek şekilde Kuzey Kıbrıs'ın turizm sektörüne kazandırılarak kültür ve zeytin turizminin merkezi haline getirilebileceğinden de bahseden Çelik, mevcut durumuyla bunun da ortadan kaldırıldığını savundu.

“Rant hırsının en açık örneğidir”

Çelik şöyle konuştu: “Siyasilerin ranttan pay alma hırsı maalesef 43 yıldır toplumsal, kültürel ve ekonomik aklın yerini almaya toplumsal varlıklarımızı imha etmeye veya peşkeş çekmeye devam ediyor. Bu proje, Bakanlar Kurulu’nun kasıtlı olarak belirlemediği restorasyon ve proje geliştirme şartları nedeniyle;  hukuksuzluğun ve rantın en açık örneklerinden biri olarak tarih sayfalarına girmiş durumda.”

“İki otele %50 şeklinde pay edilecekti”

Karakum bölgesindeki 2. modern yağ fabrikasının da zamanında 2 büyük otele yüzde 50 şeklinde pay edilmesi hakkında da birtakım eleştiri ve şikayetlerde bulunduklarını ifade eden Çelik, “Karakum’daki yağ fabrikasının iki büyük otele bölüştürülmesi onayını o dönem başa gelen geçici hükümet iptal etmişti. Daha sonra da ses seda çıkmadı ama bir paylaşım olduğu da biliniyor” şeklinde konuştu.

Aysal: Sadece bacasının kaldığını gördük

Tartışmalı otel hakkında açıklamalarda bulunan Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal ise olayın derinine inildiğinde mutlaka bir yerlerde birilerinin bir şeylere göz yumduğu gerçeğinin ortaya çıkacağını vurguladı.  Aysal, “Girne’deki inşaatta gözden kaçırılan başka noktalar da var. Orada eski Zeyko Yağ Fabrikası vardı. Elimize ulaşan bilgiler ışığında görebildiğimiz kadarı ile fabrikanın sadece kulesinin (baca) kaldığını görüyoruz. Fabrikanın mevcut durumunun korunması şartı ile yanına da bir butik otel yapılması şeklinde bir çalışma planı oluşturulduğuna dikkat çeken Aysal, “Araştırmamız ve soruşturmamız devam etmektedir. Dosyadaki görünenle mevcut birbirinden ayrı ise bu ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Eski Eserler ve Turizm Bakanlığı’ndan bilgi alınamadı

Konuyla ilgili Eski Eserler ve Turizm Bakanlığı’ndan ise herhangi bir açıklama yapılmazken, konu hakkında daha sonra bilgi verileceği söylenmesine rağmen şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. Öte yandan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise konunun Eski Eserler’in bilgisinde olduğu açıklamasını yaparak, kendisinin de net bir bilgisi olmadığını ifade etti.  

Zeyko Yağ Fabrikası eski hali

eski-zeyko-yag-fabrikasi.jpg

Zeyko Yağ Fabrikası yeni hali

kacak-hat-muhurlendi.jpg

kaynak: yenibakışgazetesi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler