• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C

Solar Enerji Sistemleri Kendini Amorti Ediyor

Cumhuriyet Meclisi’nde geçtiğimiz hafta onaylanan Yenilenebilir Enerji (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı Detay Gazetesi’ne değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mert Girgen, yasa değişikliğinin en önemli noktalarına ve yenilenebilir enerji s
Solar Enerji Sistemleri Kendini Amorti Ediyor

SOLAR ENERJİ SİSTEMLERİ KENDİNİ AMORTİ EDİYOR
Cumhuriyet Meclisi’nde geçtiğimiz hafta onaylanan Yenilenebilir Enerji (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı Detay Gazetesi’ne değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mert Girgen, yasa değişikliğinin en önemli noktalarına ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kazanımlarına değindi

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER DAHİLİNDE ENERJİ ŞEBEKELERİ BİRLEŞTİRİLMELİ
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması için enterkonnekte bir şebekeye dahil olunması gerektiğini dile getiren Mert Girgen, ilk etapta Güney Kıbrıs’la enerji alanında sürekli bağlantı kurulması gerektiğini söyledi

AHMET VAMIK

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mert Girgen, Güneş ışıklarının yılın 12 ayı boyunca eksik olmadığı ülkemizde Güneşten enerji üretimi olarak faydalanmamız gerektiğine dikkat çekerek, Yenilenebilir Enerji (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile evine, solar (Güneş) enerji sistemleri kuran konut sahiplerinin daha çok avantaja sahip olacağını ifade etti. Solar enerji sistemlerinin avantajlarını Detay Gazetesi’ne değerlendiren EMO Başkanı Mert Girgen, ülkemizde Güneş Enerji Santrallerinin artırılması için yapılması gerekenlere de değindi.

“YASA DEĞİŞİKLİĞİ ÖNEMLİ NOKTALAR BARINDIRIYOR”
Cumhuriyet Meclisi’nde geçtiğimiz hafta onaylanan Yenilenebilir Enerji (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı Detay Gazetesi’ne değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mert Girgen, yasa değişikliğinin en önemli noktalarına ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kazanımlarına değindi. Girgen, yasanın eski halinde Elektrik Kurumu ile enterkonnekte solar (Güneş) enerji sistemini kullanan konut sahiplerinin yıl sonunda üretim olarak artıya geçmiş olsalar bile kurum ile mahsuplaşmanın sıfırlandığını ve bir sonraki yıla devretmediğini dile getirdi. Mert Girgen, “artık yılsonunda üretim olarak artı durumdaysanız bu üretiminiz bir sonraki yıla devrederek mahsuplaşmada geçerli olacak. Eskisi gibi yeni yılda sıfırdan başlamayacaksınız” dedi.

“7 YIL İÇİNDE KENDİNİ ÖDEYEN BİR SİSTEM SÖZ KONUSU
“On grid” yani şebekeye bağlı solar enerji sistemi kurmak isteyen bir konut sahibi için 4 ile 5 K’’lık bir sistemin yeterli olacağını ifade eden Mert Girgen, kış şartlarının çok sert geçmediği ülkemizde aşırı bulutlu ve yağmurlu olmayan havalarda bile elektrik üretiminin devam ettiğini ifade etti. Kış aylarında enerji üretiminin az olduğu dönemlerde şebekeden kullanılan elektrik miktarının arttığını söyleyen Girgen, bahar ve yaz aylarında enerji üretiminin artarak aradaki açığı kapattığını hatta kullanıcıyı artıya geçirdiğini vurguladı. Bu seviyedeki bir sistemin maliyetinin 7-8Bin Euro civarında olduğunu belirten Girgen, bu sistemin kendi maliyetini en fazla 7 yılda karşılayabileceğinin altını çizdi. Şebekeye bağlı olmayan “off grid” sistemlerini mecbur kalınmadıkça tavsiye etmediğini belirten Girgen, enerji depolama sistemlerinin maliyeti çok daha yukarıya çektiğini ve aşırı bir fiyat farkının ortaya çıktığını vurguladı.

“SOLAR ENERJİ SİSTEMLERİ TEK BİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILAMAZ”
Solar enerji sistemlerinin konut sahiplerine maddi olarak fayda sağlamasının yanında temiz enerji üretimi olduğu ve çevreye zararlı hiçbir etken barındırmadığı için bu yönünün de çok önemli olduğunun altını çizen Mert Girgen, solar enerji sisteminin santral boyutunda kullanımına da değindi. Girgen, santral boyutunda bir solar enerji sisteminin tek elektrik kaynağı olamayacağını çünkü bu boyutta enerji depolamanın imkansız olduğunu, bunun milyonlarca akü kullanımı anlamına geldiğini ve sürekli hali hazırda bekleyecek bir termik santrale ihtiyaç olduğunu ifade etti. Santral boyutunda kullanım için enterkonnekte bir şebekeye dahil olmanın şart olduğunu vurgulayan Girgen, enterkonnekte bir sisteme dahil olmamız halinde santral boyutundaki yenilenebilir enerji sistemlerinde artış olabileceğini savundu.teknisyen-enerji-yenilenebilir.jpg

“GÜNEY KIBRISLA ENERJİ BAĞLANTISI SÜREKLİ HALE GETİRİLMELİ”
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması için enterkonnekte bir şebekeye dahil olunması gerektiğini dile getiren Mert Girgen, ilk etapta Güney Kıbrıs’la enerji alanında sürekli bağlantı kurulması gerektiğini söyledi. İki tarafın enerji alışverişini sürekli hale getirmesinin güven artırıcı önlemler açısından da katkı sağlayacağına dikkat çeken Girgen, bu bağlantının sürekli hale getirilmesi için çalışmaların başlamasını talep ettiklerini de ifade etti.

“ŞU ANDA SADECE KONUTLARLA MAHSUPLAŞMA YAPILIYOR”
Elektrik Kurumu’nun solar enerji sistemlerinde sadece konutlar ile mahsuplaşma yaptığı söyleyen Mert Girgen, bu tür sistemlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, ticari işletmeler ile de mahsuplaşmaya gidilmesi gerektiğini savunduklarını dile getirdi.

“SANTRAL BOYUTUNDA SİSTEMLER KURULUYOR”
Avrupa Birliği projesi olarak hayata geçen Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na ait  1.28 MW’lık Serhatköy Güneş Enerji Santrali’nin verimli bir şekilde çalıştığını kaydeden Mert Girgen, ülkemizde ayrıca ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü ve Uluslarası Kıbrıs Üniversiteleri’nin de 1-2 MW’lık santral boyutunda solar enerji sistemleri kurmaya devam ettiğini ifade etti.

gunespili.jpg
“ON GRID” SOLAR ENERJİ SİSTEMİ NEDİR?
Güneşten üretilen enerjinin, üretildiği anda hiçbir depolama ara birimi olmadan şebekeyi beslediği ve anında kullanıldığı sistemler şebeke bağlı (Grid on) sistemlerdir. Bu sistemler anında şebekeyi beslediği gibi fazla elektriğinde satışına devletler tarafından gerekli tarifeler ve kanunlar olduğunda izin verebilmektedir.

mert-girgen.JPGBU SİSTEMLERİN AVANTAJLARI:
-Sistemde akü gibi depolama birimleri kullanılmayacağı için depolama için ayrıca ek bir maliyet olmaz.

-Sisteme yakın yerlerde olacağı ve depolama olmadığı için enerji çevriminin daha az olmasından dolayı kayıp minimum miktarda olacaktır.

-Üretilen enerji şebekeye bağlı olduğu için aynı zamanda üretilen enerji yetmediğinde şebeke devreye girecek ve enerjinin eksiksiz olarak yükü besleyecektir.

-Şebeke bağlı sistem yapılacağı zaman, sistem tasarımı yükün tamamını karşılaması zorunlu olmadığı için istenilen miktarda tasarım yapılabilme esnekliğine sahiptir.

-Aynı zamanda istenildiğinde sistem kolayca büyütülebilmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler