Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 34. oturumunda, tutuklu sanıklardan iki emniyet vardiya amiri, adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla serbest bırakıldı.
https://www.youtube.com/watch?v=sXaqrF2dRCk
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 34'üncü oturumunda mahkeme başkanı Aytaç Ballı, ara kararı açıkladı.
Buna göre, Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan'ın verdiği mütalaa doğrultusunda, tutuklu sanıklardan emniyet vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla serbest bırakılmasına, diğer 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Ayrıca, bilirkişi heyetinde yer alması kesinleşen kişilerin 4 Ocak'ta toplanması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kuruluna olayla ilgili idari soruşturma yapılıp yapılmadığının sorulması kararlaştırıldı.
Soma Kömürleri AŞ'nin kayyuma atanma, ilk bilirkişi raporunu hazırlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulması, bilirkişilerin mahkemede dinlenmesi talepleri reddedildi.
Mahkeme salonunda bulunan madenci yakınları, iki tutuklu sanığın serbest bırakılması kararına tepki gösterdi. Fenalaşan bazı mağdur yakınlarına sağlık görevlilerince müdahale edildi.
Duruşma, 16 Şubat'a ertelendi.
EŞLERİMİZİ BİR KEZ DAHA ÖLDÜRDÜLER
Banu ŞENSoma faciasıyla ilgili davanın bu akşam sona eren 5. duruşmasında ara kararla 2 tahliye kararı verilmesi, faciada hayatını kaybeden madencilerin yakınlarının tepkilerine neden oldu. Çoğu madenci yakını duruşma salonu önünde kriz geçirirken eşlerini faciada kaybeden kadınlardan bazıları karar sonrası hastaneye kaldırıldı.
Hastaneye kaldırılan Naciye Kaya ve yanındaki diğer madenci eşleri Nursel Önge Kocabaş ile Pınar Gezer, "Bugün bu kararla bizim eşlerimizi bir kez daha öldürdüler. Bu mu adalet? Gece yarılarına kadar, günlerce süren duruşmaları çocuklarımızı evde bırakıp takip ediyoruz? Bu muydu adalet? Ama bilsinler ki biz yine davamızın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın yüzüne rahat bakana kadar takipçisi olacağız" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.
SİNİR KRİZİ GEÇİRDİLER
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma maden kazası ceza davasının beşinci duruşmasının ara kararından tahliye çıkması üzerine, aileler sinir krizi geçirdi.
Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin görülen davada tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık hakkında tahliye kararı verildi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın tahliye açıklamasını duyan aileler, sinir krizi geçirdi.
YERE YIĞILDILAR
Gözyaşları içinde dışarı çıkan aileler karara isyan etti. Kendilerini yere atan kimi maden şehidi yakınları fenalık geçirdi. Sinir krizi geçiren maden şehidi yakınlarını sanık avukatları ve sağlık ekipleri sakinleştirmeye çalıştı. Yere yığılan maden şehidi yakını Gülten Kavaslı’ya sağlık ekipleri müdahale ederek, ambulansa kaldırdı.
“BABANIN KATİLLERİNİ ÇIKARTTILAR”
Faciada eşini kaybeden Naciye Kaya ise elleriyle yerlere vurarak, "Yazıklar olsun. Böyle dünya olmaz olsun. Hepsi de satılık. Savcısı da satılık hakimi de satılık. Yazıklar olsun 301 kişi öldü 301. Bu kadar mı paraya taptınız. Allah cezanızı versin. Ben çocuğuma ne diyeceğim? ‘Babanın katillerini çıkardılar’ diyeceğim. Böyle adalete yazıklar olsun" diyerek tepki gösterdi.
“BEN BABASIZ ÇOCUK DÜNYAYA GETİRDİM”
Gözyaşları içinde seslenen bir madenci yakını da “Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. Benim çocuğum karnımda kaldı, ben babasız çocuk dünyaya getirdim. 8 aylık evli kaldım” dedi.
"Davanın sonuçlandığı anlamına gelmiyor"
Arslan, Soma'daki maden faciasına ilişkin, 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 5. duruşmasının 8. oturumuna son verilmesinin ardından, gazetecilere açıklama yaptı.
Davada tutuklu iki sanık Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın mahkeme heyeti tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını anımsatan Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Tahliye kararıyla hiçbir şey sonuçlanmış değil. Hem Manisa Barosu hem de diğer meslektaşlarımız olarak bu davayı önümüzdeki süreçte de takip etmeye devam edeceğiz. Bu sanıkların tahliye olması için hiçbir gerekçe olmadığını söylemiştik. Başladığı günden bu yana sanıkların lehine hiçbir şey değişmedi. Dinlenen tanıklar ve toplanan delillerle sanıkların konumu ağırlaştı. Buradaki yargılama sonunda sanıkların cezalandırılacağı anlamındaki deliller arttı ama mahkeme takdiridir tahliyesine karar verdi. İki kişinin tahliyesine karar verilmesi demek, bu davanın sonuçlandığı anlamına gelmiyor. Dava sonuçlandığında gerçek suçlular hak ettikleri cezalara çarptırılacaklardır. Ama bugün yapılan tahliye işleminin bizce doğru olmadığı kanaatindeyiz, bunu önümüzdeki süreçte ortaya koyacağımız delillerle de ortaya koyacağız. 301 şehidimizin acısı tazeliğini korumaktadır. Bundan sonraki süreçte de takip etmeye devam edecektir. Bizim çabalarımız da devam edecektir."
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in açıklaması
Duruşmayı izleyen CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise kamuoyunun davaya olan ilgisinin azaldığına, davaya kimsenin eskisi gibi sahip çıkmadığına dikkati çekerek, "Hani herkes ilgisini en son güne kadar en üst düzeyde tutacaktı, hani Soma'yı unutursak yüreğimiz kuruyacaktı" ifadelerini kullandı.
Özel, "Soma davası gündemden düştükçe daha çok madenci şehit düşer, daha çok iş kazasında evlatlarımız ölür, bu analar burada ağlar, bağırır. Herkes aklını başına alsın, öyle kaza olduğu gün ağlayıp, bu meydanları bu mahkemenin önünü, bu salonu boş bırakırsan, yarın gazeteyi alınca şaşırma kardeşim. Madem ki Soma'yı unutursan yüreğin kuruyacaktı, yüreğin kurusun, ya gel burada bu ailelere sahip çık. Bunu siyasetçisine, köşe yazarına, aydınına, Somalısına, Manisalısına söylüyorum. Türkiye'deki tüm duyarlı insanlara söylüyorum" diye konuştu.
Olay
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.
Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.