Detay Gazetesi
Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin, dün, Türkiye’nin güneyindeki Tarsus Limanı’nda beklemede olduğu haberi verilmişti. Bugün DETAY’în edindiği bilgilere göre, Barbaros Hayreddin Paşa gemisi Karpaz’ın kuzey kıyı açıklarına geldi.
Türkiye’nin, 21 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında Kıbrıs açıkları da dahil olmak üzere geniş bir alanda sismik araştırmalara başlayacağını ilan etmesiyle adanın kuzey burnuna gelen Barbaros, beraberinde hem denize hem de Kıbrıs’ta federal bir çözüm umutlarına balta atıp atmayacağı ise merak konusu…
İşte Barbaros'un bulunduğu nokta:
Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin tarihi
RV Barbaros Hayreddin Paşa Türk sismografik araştırma gemisi. Sahibi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından işletilmekte. 2011 yılında Dubai'de inşa edilen gemi, 2013 yılında sismografik, özellikle de petrol ve gaz araştırmalarında kullanılmak üzere Türkiye tarafından satın alındı. Gemiye, büyük Türk denizcisi, Osmanlı Kaptan Paşası Barbaros Hayreddin Paşa'nın (1478-1546) ismi verildi.
Gemi Polarcus DMCC, Dubai merkezli deniz jeofizik şirketi Drydocks World Dubai için inşa edildi. 16 Şubat 2011 tarihinde inşasına başlanan gemiye Polarcus Samur ismi verildi.[2] Gemi, Bahamalar bandırasıyla, Namibya'da ilk görevine başladı.
30 Ocak 2013 tarihinde Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geminin Aralık 2012 tarihinde sismografik araştırmalarda kullanılmak üzere, TPAO tarafından 130 Milyon $ karşılığında satın alındığını açıkladı.[6] Satım anlaşmasına göre Polarcus şirketi, 3 yıl boyunca geminin yapacağı araştırmalarda Türk yetkililerle birlikte hareket edecek.[7] Türkiye'ye getirilen gemi Tuzla Tersanesi'nde yeniden gözden geçirildi. Rengi kırmızı-beyaz olarak değiştirildi. 23 Şubat 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla RV Barbaros Hayreddin Paşa ismiyle göreve başladı.
Gemi ilk olarak, Batı Karadeniz ve İstanbul Boğazı'nın 60–70 km (37-43 mil) açıklarında bir bölgede görev yapacak. Daha sonra, o petrol ve gaz keşfi için Akdeniz'de araştırmalarına devam edecek.
ICE-1A sınıfı notasyonu ve çevre dostu yüksek teknoloji ile donatılan gemi, yakıt tüketimini azaltan ve asgari emisyon az gelişmiş geçiş hızları sağlayan Norveç Ulstein SX133 X-bow yenilikçi gemi tasarımı kullanılarak inşa edildi. Gemi'de teknolojik açıdan en gelişmiş sismik ve navigasyon sistemleri kullanılmaktadır. Sismik olarak 2 ve 3 boyutlu veri alır. Gemide bir Sikorsky S-92 helikopteri ile kullanmak için bir pist var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.