• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 13 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

Sorumlular tutuştu

Sorumlular tutuştu
Yeşilyurt’ta prefabrik binanın çökmesinin ardından çarpıcı ve şaşırtıcı gerçekler ortaya çıktı. Çelik yapıyı kuran firmanın ismi sır gibi saklanmaya çalışıldı.

PROJE İLE BİNA UYUŞMUYOR: İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, proje ile yerinde yapılan binanın aynı olmadığının tespit edildiğini belirtti. Aysal, “Çok ciddi bir konudur. Diğer çökme olaylarından çok farklı bir şeydir. En önemlisi kalıcı taşıyıcı sistem çökmüştür. Bu da çok büyük bir problemdir. En büyük sıkıntı projelerin yerinde denetlenmemesidir” dedi. Seran Aysal, çöken binanın denetiminden sorumlu mercileri de Detay’a açıkladı.

DENETİMİ YAPILMADI: Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise, konu ile ilgili soruşturma başlattıklarını belirterek, “Kimin suçu varsa, cezalandırılmasını isterim. Hangi merci, mevki ya da şahıs olursa olsun cezalandırılacaktır” dedi.

Rana SARRO

Lefke’ye bağlı Yeşilyurt Köyü’nde, Tamel Karagözlü isimli vatandaşa ait çelik yapının ikinci katının çökmesinin ardından, çarpıcı gerçekler ortaya çıktı.

İnşaat çalışmalarının devam ettiği prefabrik yapıda, beton dökülmeye çalışıldığı sırada çökme meydana gelmesi üzerine, çelik yapıyı kuran firmanın ismi sır gibi saklanmaya çalışıldı.

Yeşilyurt’ta beton dökümü sırasında yıkılan prefabrik yapının, proje sorumlusu, projeyi vizeleten ve müteahhidin Oycon Development Limited olduğu öğrenildi. Çelik yapıyı kuran, taşeron firmanın ise ‘SteelLife’ olduğu ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası tarafından, ön değerlendirme tespitlerinin yapıldığı ve proje ile yerinde yapılan binanın aynı olmadığı tespit edildi.

TAŞERON FİRMA ‘STEELLİFE’

Önceki gün yaşanan yıkım olayının ardından ilgili firmanın inşaat alanındaki tüm tabelaları kaldırdığı görüldü. Çelik yapıyı kuran firmanın ismi sır gibi saklanmaya çalışıldı. Çevrede atılı vaziyette bulunan tabelalardan, müteahhit firmanın kimliği de ortaya çıkmış oldu. Çelik yapıyı kuran, taşeron firmanın ‘SteelLife’ olduğu görüldü.

“BUNUN SORUMLULARI KİMLER?”

İnşaatın öncelikle ilgili belediye tarafından denetlenmesi gerektiği belirtilirken, Fasıl 96 Belediyeler Yasası’nın, Belediye’yi sorumlu kıldığı; 24/2004 sayılı Yasanın ise, projeyi yapan mimar, mühendislerin de sorumluluğu olduğu; ayrıca Kayıt ve Denetim Yasası uyarınca, İnşaat Müteahhitleri Birliği ve İnşaat Encümeni’nin de, bu olayda sorumluluğu olduğu kaydedildi.

[caption id="attachment_51111" align="alignright" width="342"]AZİZ KAYA Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya[/caption]

SIR GİBİ SAKLANMAYA ÇALIŞILDI

Lefke Belediyesi Başkanı Aziz Kaya, inşaatın belediyeden izinli olduğunu belirtti. Şirketin ismini sorduğumuz İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal; Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur şirket ismini bilmediklerini savundular.

GÜRCAFER: “OYCON DEVELOPMENT LİMİTED’TİR”

Odalarına bağlı bahse konu firmanın adını sorduğumuz Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise, proje sahibi olan şirketin adını verirken, taşeron firmanın adını belirtmedi. Cafer Gürcafer, “Proje sorumlusu, projeyi vizeleten ve müteahhit Oycon Development Limited’tir” dedi.

Öte yandan, çöken inşaatın bulunduğu yerde sökülen ‘Steellife’ tabelalarının olduğu da görüldü. Bunun da taşeron firma olduğu anlaşıldı.

[caption id="attachment_51103" align="alignleft" width="291"]gg İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer[/caption]

“KİMİN SUÇU VARSA CEZALANDIRILACAK”

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, gazetemize yaptığı açıklamada, bu konu ile ilgili bir soruşturma başlattıklarını söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cafer Gürcafer, “Kimin suçu varsa, ben cezalandırılmasını isterim. Hangi merci, mevki ya da şahıs olursa olsun cezalandırılacaktır” dedi.

[caption id="attachment_51104" align="alignright" width="320"]in İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal[/caption]

SERAN AYSAL: “BU ÇOK CİDDİ BİR OLAYDIR”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, ön değerlendirme tespitlerini yaptıkları ve proje ile yerinde yapılan binanın aynı olmadığının tespit edildiğini açıkladı.

Seran Aysal, sunulan ve vizelenen proje başka, yerinde yapılan bina başkadır” dedi. Aysal, yıkılan bina ile ilgili gazetemize şunları söyledi: “Vizelenmiş bir dosyası var, fakat yerinde yapılanla proje aynı bina değil. Bu çok ciddi bir konudur. Sunulan proje başkadır, vizelenen proje başkadır, yerinde yapılan ise farklıdır.”

“İNSANLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İLE OYNANMASIDIR”

Proje ile yerinde yapılanın örtüşmüyor olması ciddi bir sıkıntıdır. Çünkü yasal denetime giren projenin yerinde uygulanmaması, insanların can ve mal güvenliği ile oynanmasıyla eşdeğerdir.”

“DİĞER ÇÖKME OLAYLARINDAN ÇOK FARKLIDIR”

“Çok ciddi bir konudur. Diğer çökme olaylarından çok farklı bir şeydir. En önemlisi kalıcı taşıyıcı sistem çökmüştür. Bu da zaten çok büyük bir problemdir. En büyük sıkıntımız projeleri tamam yapıyoruz. Bunların yerinde denetlenmesi için bir gayretimiz yok. Burada yapılan projenin yerinde başka bir şey yapılması olayı var.”

“SORUMLULARI YERİNDE DENETLENMİYOR”

“Bunu öncelikle belediye tarafından denetlenmesi gerekiyordu. Projeyi yapan mimar, mühendislerin de denetlemesi gerekiyordu. Fasıl 96 Belediyeler Yasası, Belediye’yi sorumlu kılar.  24/2004 sayılı yasa, bunları kontrol etmekle ilgili proje sorumlularını sorumlu tutar. Ayrıca Kayıt ve Denetim Yasası uyarınca, İnşaat Encümeni de sorumludur.”

1423237178“SORUŞTURMA BAŞLATILDI”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yeşilyurt’ta çöken inşaatla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.

İMO Başkanı Seran Aysal, konuyla ilgili açıklamasında, söz konusu inşaatın bulunduğu arazide 17 Aralık 2014’te İMO Vize Bürosu’nun mesleki denetiminden geçen bir bina dosyası olduğunu ancak  çöken yapıyla dosyadaki projenin aynı olmadığına işaret etti.

Bu olayın, diğer çökme olaylarından farklı olduğunu kaydeden Aysal, şöyle devam etti:

“Vizelenen projenin yerinde uygulanmadığı; ön değerlendirmede inşaa edilen yapıda temelden çatıya kadar uygulama ve teknik hatalar olduğu; ana taşıyıcı (kalıcı taşıyıcı) toptan göçtüğü; inşaa edilmeye çalışılan yapı tipinin İMO Yönetim Kurulunun yayınladığı “Soğukta işlenmiş ince cidarlı çelik elemanlı yapılar hakkında teknik önlemler ve kurallarına” uymadığı; İnşaat Mühendisliği ana tasarım ilkesi ‘yapının öngörülen yükler altında ayakta kalması’ ilkesine uyulmadığı tespit edilmiştir”

Seran Aysal, kalıcı taşıyıcı sistemde yaşanan toptan göçme olayının, inşaat aşamasında yaşanması ve can kaybı olmamasının büyük bir şans olduğuna vurgu yaptı.

“SON ZAMANLARDA PROJELERLE İNŞA EDİLEN YAPILAR FARKLI”

Son zamanlarda vizelenen projelerle, inşa edilen yapıların farklı olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu kaydeden Aysal, “Yaşanan olayla bu gerçeklik kötü bir sonuç ile ortaya çıktı” dedi.

Aysal, konuyla ilgili iç soruşturmayı başlatan İMO’nun yasal ve kamu menfaati gereği, kaçak ve proje dışı uygulamalar hakkında sözlü, yazılı ve basın aracılığıyla, ilgili izin makamları ve İnşaat Encümeni’ni uyardığını söyledi.

Seran Aysal, “Gelinen aşamada başta izin makamları olmak üzere İnşaat Encümeni’ni, herhangi bir vatandaşımızın can ve mal güvenliğini riske atmadan sorumluluklarının gereğini yerine getirmeleri ve bu tip inşaatların faaliyetlerini durdurmaları gerektiğini tekrar hatırlatırız” dedi.

Aysal, bu tip prefabrik yapılarda, İMO ve İnşaat Mühendisi Müellifi’nden vizeli proje ile uyum hakkında görüş almaları tavsiyesinde de bulundu.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler