Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen“Studio Lefke 16” konulu etkinlik kapsamında öğrenciler, 5 gün boyunca 6atölye çalışması ilebirbirinden farklı,çağdaş, yaratıcı ve özgün tasarımlar ortaya koydular.
Atölye çalışmaları kapsamında “Mimarlık ve Moda Tasarımı”, “Çiz-Tasarla-Üret-Oyna”,“Eğlenerek Tasarlamak-Üretmek-Oynamak”, “Hisler, Duyular ve Mekân”, “Mimarlık, Araştırma, Eleştiri ve Tartışma Platformu”, “Strüktürel Kabuk-Tasarla ve İnşaa Et’’adlı etkinlikler ilgi ile karşılanarak bölge ilkokul öğrencileri ve Kıbrıs Türk Çocuk Esirgeme Kurumu öğrencileri tarafından ziyaret edildi.
Aktif öğrenme becerileri kazandırıldı
Mimarlık öğrencileri,“Mimarlık ve Moda Tasarımı” adlı çalışmada ilk etapta modayı oluşturanöncü fikirlerini mimarlık mesleğiylebirleştirip, ilişki kurma becerileri doğrultusunda malzeme ve üretim tekniklerini birarada kullandılar.Projelerinin sonucunda özgün tasarımlar ortaya koyan öğrenciler, önemli mimari yapıları modayla sentezleyerek oluşturdukları kostümlerisergilediler.
LAÜ öğrencilerinin ilkokul öğrencileri ile birlikte yaptıkları “Çiz-Tasarla-Üret-Oyna” adlı ikinci çalışmada, ilkokul öğrencilerinin hayal edip çizdikleri karakterler mimarlık öğrencileri tarafından tasarlanırken, “Eğlenerek Tasarlamak-Üretmek-Oynamak” konulu diğer çalışmada ise öğrenciler tarafından, çocuklar için oyun ve oyunların gerçekleşeceği yaratıcı mekânlar oluşturuldu.
“Hisler, Duyular ve Mekân” çalışmasında öğrenciler, renk, doku, ses ve koku gibi farklı duyulara hitap eden bileşenleri mekansal ölçekte bütünleştirerek, mekanı deneyimleyecek ziyaretçilerde korku/gerginlik, huzur/sakinlik ve heyecan/enerjik gibi duygu ve hisleri uyandıracak mekanlar yarattılar.
“Mimarlık, Araştırma, Eleştiri ve Tartışma Platformu” konulu bir diğer projede de 12 Mimarlık Fakültesi öğrencisi ile 3 proje yürütücüsü tarafından oluşturulan platformda, İngiltere’de mimarlık öğrencileri tarafından kurulan ‘Avrupa Mimarlık Öğrenci’ grubunun bir benzerinin ilk adımıatıldı ve öğrenciler atölye çalışmaları, seminerler ve sergiler konusunda biraraya getirilerek farkındalık oluşturuldu.
“Strüktürel Kabuk- Tasarla ve İnşaa Et” adlı son çalışmada iseöğrenciler,bilgisayar destekli tasarım ortamında hazırladıkları strüktürel sistemleri, ahşap malzemeler kullanarak gerçek ölçekte inşaa ettiler. Tasarla ve inşaa et kurgusu ile gerçekleşen atölye çalışmasında, öğrencilerin sanal ve gerçek arasındaki farkındalığı kazanmalarına, yaptıkları tasarımların birebir hayata geçirilip daha aktif öğrenmelerine olanaksağlandı.
“Çalışmalarsanatsal değer taşıyor”
Yapılan atölye çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Birol Özdeniz mimarlık öğrencilerinin farklı kurumlarla birlikte yaptıkları çeşitli çalışmaların yer aldığını, ilkokul öğrencileri tarafındançizilmiş olan oyuncak tasarımlarınmimarlık ve iç mimarlık öğrencileri tarafından, uzun çalışmalar sonrasında tasarlanarak hayata geçirildiğini söyledi. Özdeniz, 5 gün boyunca çalışmalara katılan, büyük emek harcayan öğrencilere ve öğretim üyelerine teşekkür ettiğini belirterek, yapılan çalışmaların birer sanatsal değer taşıdığını belirtti.
Mimarlık Fakültesi Dekanı ve öğretim üyeleri, öğrenciler tarafından hazırlanan sanatsal atölye çalışmalarını gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldılar.Etkinliğin sonunda Dekan Özdeniz ve öğretim üyeleri tarafından çalışmalara katılan öğrencilere,katılım belgesi verildi.
mily:Arial'>Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de çocukluğunun geçtiği bölgede çocukluğunun panayırının yapıldığı için mutlu olduğunu, eski günleri anımsadıklarını ifade ederek, güzel bir hareketlilik olmasını ve bir araya gelecek insanlara keyifli saatler geçirmelerini diledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.