GEL DE YAR BENİ GÜLDÜR
Her devlet gibi kendi ülke sınırları içinde bulunan suyun yönetiminin kendisinde olmasını talep eden Kıbrıs Türk yetkililerin ısrarlı taleplerine rağmen, kurumlarımızın boru hattının vanalarının kapatıldığı ve projede teknik sıkıntılar bulunduğu iddialarını yalanlayacak bilgisi ve yetkisi olmaması, suyun kontrolünün kimde olacağı konusunda akıllara Bedia Akartürk’ün “Su gelir güldür güldür, Gel de yar beni güldür” şarkısını getiriyor.
TÜRK BAKAN AÇIKLADI
KKTC’ye Su Temin Projesi çerçevesinde “yetki” konusunda yaşanan tartışmalar nedeniyle boru hattının vanalarının kapatıldığı ile ilgili iddialar yaklaşık iki gün önce gündeme düşerken, iddialarla ilgili ilk yalanlama Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan geldi. Eroğlu’nun boru hattı vanalarının kapatıldığını yalanlamasından sonra ise, ülkemizdeki Tarım, Gıda ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı da yaptığı açıklamada vanalar ve teknik sıkıntılar konusundaki iddiaları yalanladı.
Asrın Projesi olarak lanse edilen KKTC’ye Su Temin Projesi konusunda son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan iddialar bugün Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yalanlandı.
Gündeme yaklaşık üç gün önce düşmesine rağmen, ülkemiz kurumlarının Geçitköy’de bulunan barajla ilgili olarak hiçbir açıklama yapmaması “vahim” bir durum olarak nitelendirilirken, bu gelişme Türkiye’den ülkemize getirilen suyun kontrolünün kimde olacağıyla ilgili tartışmaları alevlendirdi.
Yaşanan bu gelişme konusunda ülkemizdeki yetkili kurumların herhangi bir açıklama yapmaması, kurumlarımız konu hakkında “bilgisiz” olduğunu bir kez daha ortaya koyarken, olayla ilgili açıklamanın ancak Türk yetkililerin açıklamalarının ardından yapılması, kurumlarımızın konu hakkında açıklama yapma yetkisinin de bulunmadığı şeklinde yorumlandı.
İLK AÇIKLAMA EROĞLU’NDAN GELDİ
TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddiasına ilişkin, "İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir" açıklamasını yaptı.
TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında işletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle "KKTC Su Temin Projesi'nde" vanaların kapatılarak Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu yönünde haberlere yer verildiği belirtildi.
Dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyan "Askıda Borulu Deniz Geçiş Sistemi"ni de bünyesinde barındıran KKTC Su Temin Projesi'nin 17 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldığının hatırlatıldığı açıklamada, planlandığı gibi yıllık 75 milyon metreküp suyun KKTC'de inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılabilmesi yönünde hiçbir engelin bulunmadığı ifade edildi.
Barajda ya da sistemin genelinde herhangi bir teknik sıkıntının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Ancak inşaatı tamamlanarak su tutulmaya başlanan her barajın işletmeye giriş aşamasında birtakım testler yapılması gerekmektedir. Baraj gövdesinin güvenliğini temin etmek maksadıyla yapılması gereken 'Gövde ve Su Sızıntısı Testleri' sebebiyle Geçitköy Barajı'na suyun bir anda verilerek tam doluluğa ulaşılması teknik açıdan mümkün değildir. Bu açıdan su peyderpey yükseltilmektedir. Suyun yavaş yavaş yükseltilmesi, yapılan testlerin gereğidir. Testler sürerken de Türkiye'den KKTC'ye su iletilebilmektedir.
İşletme hususundaki anlaşmazlık sebebiyle vanaların kapatıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu, rutin olarak yapılan ve bütün test işlemleri tamamlanana kadar da zaman zaman yapılacak bir işlemdir."
DSİ KUZEY KIBRIS PROJE MÜDÜRÜ ÇINAR
Türkiye Devlet Suişleri Dairesi (DSİ) Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddiasına ilişkin, proje kapsamında 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren suyun akmaya başladığı belirterek, "O tarihten bu yana Türkiye'den gelen suyun bırakın kesilmeyi adaya 7/24 kesintisiz olarak tam kapasite ile akıyor" dedi.
Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddialarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Birol Çınar, proje kapsamında sadece dönem dönem pompa istasyonunu çalıştırılmadığında suyun baraja değil direk arıtma tesislerine gönderdiklerini belirterek, "bu dönemde barajdaki su akışını görmeyen vatandaşlar vananın kapandığını düşünüyorlar. Suyun kesildiği şeklinde bir durum söz konusu değil. Vana açıldığı günden bu güne vana kesilikle kapatılmadı" diye konuştu.
Türkiye'den KKTC'ye su temin Projesi kapsamında 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren suyun adaya akmaya başladığına değinen Birol Çınar, o tarihten bu yana Türkiye'den gelen suyun bırakın kesilmeyi adaya 7/24 kesintisi olarak tam kapasite ile aktığını söyledi.
Bazı haberlerde çıkan "suyun denize döküldüğü" iddialarını da değerlendiren Birol Çınar, suyun denize dökülmesi zaten proje kapsamında var. Su Türkiye'den basınçla adaya geliyor. Güzelyalı pompa istasyonuna boşalıyor. Buradan pompa istasyonu çalıştığı vakit arıtma tesisine baraja veyahut terfi ettiriliyor. Pompa istasyonu çalıştırılmadığı vakitte bu depo taşmadan denize dökülüyor. Tamamen teknik gereklilikten kaynaklanıyor. Herhangi bir problem olduğundan değil" değerlendirmesinde bulundu.
Birol Çınar, Geçitköy barajı vanasının açıldığı günden bugüne 2 milyon metreküp suyu baraja depolandığını belirterek, su geldikten sonra bazı çalışmaların yapıldığını, tünellerin sızdırmazlığının kontrol edildiğini, bir hafta içerisinde de bu çalışmaların da tamamlanacağını dile getirdi.
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı
Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, Geçitköy barajında, Su Temin Projesi’yle ilgili bazı testler yapıldığını ve suyun tahliyesinin de teknik bir çalışmadan ibaret olduğunu bildirdi.
“HABERLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR”
TC’den KKTC’ye gelen suyun yönetimi konusunda çalışmaların sürdüğü belirtilen açıklamada, suyun yönetimi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle vanaların kapatıldığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.
Bakanlık açıklamasında, çıkan haberlerin kamuoyunda yanlış bir algı yarattığına değinilerek, KKTC için büyük önemi bulunan böylesi bir projenin spekülatif haberlere konu edilmemesi çağrısında bulunuldu.
"SUYUN YÖNETİMİ KONUSUNDAKİ ÇALIŞMA VE İSTİŞARELER SÜRÜYOR"
Suyun yönetimi konusunda gerekli çalışmaların ve istişarelerin halihazırda sürdüğü kaydedilen açıklamada, konu hakkındaki gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılacağı, resmi makam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.