• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 9 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C

Suyun fiyatı hala meçhul !

Türkiye'den gelen suyun fiyatı halen daha netlik kazanmadı..
Suyun fiyatı hala meçhul !

Deniz ABİDİN

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun "su verilmeye hazır"şeklindeki  açıklamasını Yeni Bakış'a değerlendiren Su İşleri Dairesi Eski Müdürü Mustafa Sıdal, su konusunda en az bir yıl sürmesi planlanan geçiş dönemine girildiğini  ve deneme üretiminin tamamlandığını söyledi.

Sıdal, arıtım tesisinin çalışmasının tamamandığını ifade ederek bu konuda herhangi bir aksaklığın söz konusu olmadığını kaydetti. Sıdal, geçiş döneminde suyu vatandaşa ulaştıracak olanın Belediyeler olduğunu söyleyerek,  ihale şartnamesinin ise daha sonraki iş olduğunu dile getirdi. Sıdal, su konusundaki esas tartışmaların ise o dönem başlayacağını belirtti. Sıdal, deneme üretiminin denize akıtılarak yapıldığını anlatarak, deneme üretiminin rayına oturması için suyun denize akıtılması gerektiğini belirtti.

Sıdal: "Her şey şartnamede belli olacak"

Sıdal şunları söyledi, "Barajı doldurmaksa amaç 2 ayda da dolar. Ama sonra ne olacak? Yine denize gidecek. O zaman söylenen bazı şeyler spekülasyondu. Teknik bir takım şeylerin  denize kasıtlı olarak akması diye birşey yoktur. Şimdi geçiş dönemi süresince bu şartname hazırlanırken neyin kabul edileceği ve neyin edilmeyeceği belli olacak. Geçiş dönemi bir yıldır ama 3-4 ay içinde şartnamenin hazırlanması gerekiyor. Suyun fiyatı ise henüz belirlenmedi, sanırım vatandaş şimdikinden bir miktar daha pahalı alacak"

Sıdal, suyun tarımsal amaçlar için kullanımı konusunda ise bazı çalışmların olduğunu kaydetti.

Göze: "Hafta sonuna kadar hazırlıklar tamamlanacak"

KTMMOB Su Komisyonu Başkanı Bektaş Göze is konuyla ilgili Yeni Bakış'a yaptığı açıklamada, su konusunda bir geçiş döneminin yaşanmakta olduğunu ifade ederek, Lefkoşa ve Gönyeli'ye su verilecek duruma gelindiğini belirtti. Göze, yapılan tüm hazırlıkların tamamlandığını, düğmeye basıldığı anda su verilebileceğini kaydetti. Göze,  bir sonraki adım olan ihale şartnamesinin hazırlanmasının bir takım tartışmaları da beraberinde getireceğini söyledi. Göze,ihale şartnamesinde ihale edilecek firmanın suyu nasıl işleteceğine  ve firma ile idare arasındaki yükümlülükleri belirleyecek koşulların yer alacağını anlattı. Göze, işletmenin nasıl olcağına dair, hangi şartlarda ne tür önlemler alınacabileceği ve uzlaşmazlıkların nasıl çözüleceğine yönelik maddelerin ihale şartnamesinde yer alması gerektiğinin altını çizerek, bunların hazırlanması aşamasında bir takım çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

"Su vatandaşa biraz pahalı yansıyacak"

Göze, bunları tartışmalar yaşanacak anlamında söylemediğini, ancak mutlaka çalışma gerektiren bir konu olduğunu ifade etmek istediğini kaydetti.

Göze, "İhale şartnamesinin hazırlanması ve ihale sürecinin tamamlanmasının zaman alabilir. Geçiş dönemi için en az bir yıl bir süre öngörülüyor" diye konuştu. Göze, suyun vatandaşa biraz pahalı yansıyacağını düşündüğünü belirterek, kesin fiyat konusunda bir kararın henüz verilmediğini söyledi. Göze şunları söyledi, "İlk etapta sudan  içme kullanma bakımından faydalanacağız. Bu suyun içinde hayvancının da çiftçinin de kullanacağı su vardır. Sulama suyu ayrıca ele alınması gereken bir başlıktır. Bunun için hazırlık bakımından daha işin başındayız. 

kaynak: yenibakış

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler