Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde şartlı tahliye bekleyen mahkumlar için endişeli bekleyiş sürüyor. TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı cezaevindeki yetkililer ve mahkumlarla görüştü. Çakıcı, ürküten iddiaların olduğunu kaydetti.
CEZAEVİ’NDEN PARAYLA TAHLİYE
Lefkoşa Merkezi Cezaevi ile ilgili sarsıcı iddialar gündeme geldi. Merkezi Cezaevi’nde, bulunan mahkûmların başvurdukları Şartlı Tahliye Kurulu’nda, büyük paraların ve haksızlıkların döndüğü; şartlı tahliye kararlarının usulsüz, keyfi ve torpille alındığı iddia ediliyor.
POLİS SORUŞTURMALI
Merkezi Cezaevi’ni ziyaret ederek, mahkûmlarla Şartlı Tahliye konusunda görüşen ülkemizin tanınmış Psikiyatrislerinden, TDP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, cezaevinden edindiği çarpıcı bilgileri Detay’a açıkladı. Çakıcı, şartlı tahliye kararlarının polis tarafından soruşturulması gerektiğine işaret etti.
Oshan SABIRLI
Lefkoşa Merkezi Cezaevi ile ilgili sarsıcı iddialar gündeme geldi. Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde hükümlü ve hükümsüz toplam 306 mahkûm bulunuyor. Bu mahkumlar için umut ışığı konumundaki şartlı tahliye kararlarının ise usulsüz, keyfi ve torpille alındığı iddia ediliyor. Mahkûmlar, şartlı tahliye kararlarında büyük paraların ve haksızlıkların döndüğünü savunuyor.
SORUMLU KURUL SORUNLU
Mahkûmların tahliye olabilmeleri için başvurdukları, 5’i siyasi üyeden oluşan Şartlı Tahliye Kurulu’nda, uzman olmayan bir değerlendirmeye maruz kaldıkları ve kararlarda haksızlıkların yapıldığı ifade ediliyor. 6 ayda bir değerlendirme yapan Şartlı Tahliye Kurulu’nun yarın yeniden toplanacağı öğrenildi.
Merkezi Cezaevi’ni ziyaret ederek, mahkûmlarla Şartlı Tahliye konusunda görüşen ülkemizin tanınmış Psikiyatrislerinden, Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, cezaevinden edindiği çarpıcı bilgileri gazetemize açıkladı. Labort cezası alan bir mahkûmun, labortta bulunduğu sırada bile şartlı tahliye edilebilirken; cezaevinde iyi hal gösteren mahkûmların ise şartlı tahliyeden sonuç alamadıklarına dikkat çeken Mehmet Çakıcı, dünyanın diğer ülkelerinde şartlı tahliye kriterleri bulunurken, ülkemizde ise şartlı tahliye kararlarının gelişigüzel alındığını belirtti. Mehmet Çakıcı, Merkezi Cazaevi’ne gerçekleştirdiği ziyaret sırasında edindiği bilgileri gazetemize şöyle açıkladı:
“KEYFİ VE TORPİLLE ŞARTLI TAHLİYE”
“Cezaevi’ni ziyaret ettim. Mahkûmlarla, gardiyanlarla, yöneticilerle ve oradaki psikologlarla görüştüm. Şartlı Tahliye ilgili fikirlerini aldım. Büyük torpil döndüğünü, uygulamanın keyfi olduğunu, kimseye doğru düzgün bilgi verilmediğini, reddedildiğinde, reddedilme bilgisi bulunmadığını, büyük haksızlıklar döndüğünü ve yabancılarla Kıbrıslılar arasında ayrımcılık olduğunu ve Kıbrıslılara haksızlık olduğunu söylediler.”
“KURUL ÜYELERİNİN 5’İ SİYASİDİR”
“Şartlı tahliye kurulu bazı üyelerden oluşur. Barış Ruh ve Sinir Hastanesi Başhekimi, Savcılık Temsilcisi, İçişleri Bakanlığı’ndan temsilci, Kaymakamlık’tan temsilci gibi üyelerden oluşur. Bu üyelerin 5’i siyasidir. Şartlı tahliyeye 6 ayda bir başvurulabilir. 2009 yılından sonra 300 civarı kişi yararlandı. Bu kişilerin 90’ı cezaevine geri döndü”
ŞARTLI TAHLİYEDE YANLIŞ SEÇİM
Milletvekili Çakıcı, şartlı tahliye sahesinde cezaevinden çıkan bir çok kişinin ıslah olmadan farklı veya benzer suçlardan cezaevine geri döndüğünü ifade ederken, kurul tarafından yapılan tespitlerin doğu olmadığının, hak etmeyen kişilerin tahliye edildiğinin, hak eden bazı kişilerin ise cezaevinde tutulmaya devam ettiğini kaydetti. Şartlı tahliye nedeni ile çıkan kişilerin cezaevine geri dönmesinin ıslah olunmadığı anlamına geldiğini bunun nedeninin ise alanında uzman olmayan kişilerin, çok kısa sürelerde verdiği kararların veya anlaşılmayacak şekilde tahliye edilen şahısların doğru seçilmemesinden kaynaklandığını kaydetti.
“YURTDIŞINDA UZMAN KURUL DEĞERLENDİRİR”
“Yurtdışında ise, şartlı tahliye kriterleri vardır. Cezaevi’nde aldıkları eğitim, atölyelerde ne kadar çalıştıkları, uyumu, suç işleyip işlemediği, sorun çıkarıp çıkarmadığı gibi kriterler puanlara dayalıdır. O puanları dolduranlar şartlı tahliye için başvururlar ve hapishane dışından veya siyasetin dışından bir uzman kurul değerlendirir.”
“KKTCE’DE GELİŞİGÜZEL”
“Bizde ise bu değerlendirmeler tam 5 ya da 10 dakika arasındadır. Mahkûmu çağırırlar ve yalnız birkaç soru sorarlar. Hırsızlıkta adı meşhur olan birisini şartlı tahliyeden yararlandırdılar, cezaevinde suç işleyen, kavga çıkaran, sorun yaratan, cezaevine uyuşturucu getirenlere şartlı tahliye verdiler. Yıllardır atölyede çalışan, hiçbir sorunu olmayanlara ise şartlı tahliye vermediler. Dolayısıyla kriterlere bağlı olmayan bir şekilde, gelişi güzel bir kurulumuz var. Ve orada konuştuğumuz herkes, torpil döndüğünü söylüyor.”
BET OYNANIYOR
Lefkoşa’da bulunan Merkezi Cezaevi’nde yaptığı görüşmeler hakkında Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı’ya konuşan Mehmet Çakıcı, mahkumların şartlı tahliye sonuçlanmadan sonuçları bildiğini hatta bunun üzerinden bahis yaptığını da kaydetti. Çakıcı, “Aracılar konduğunu, torpil döndüğünü, çıkan mahkûmların çıkacaklarını birkaç gün önceden bildiklerini söylerler. Mahkûmlar hatta üzerine bet oynuyorlarmış. Kurulla ilgili daha bir sürü şaibe var” dedi.
LABORT’TAN SOKAĞA
Merkezi Cezaevi’nde yaşanan çarpıklıkları da değerlendiren Çakıcı, “Bu kurul zaten çöktü. Bu kurulun adil bir kurul olmadığını aslında herkes biliyor. Örneğin geçmişte gazinocularla ilgili bir cinayet olduğunu, cezaevinde bir sürü sorun yaratmalarına rağmen, ilk şartlı tahliyeden yararlanıp çıktıkları biliniyor. Hatta suç işleyenlerin konduğu ‘Labort’ denilen bir odadan şartlı tahliyeden serbest bırakılanlar olduğu belirtiliyor. Bunun da sebebi kriterlerin bulunmamasıdır. Kişiye de şartlı tahliyeden neden reddedildiğini söylemiyorlar.”
“TÜRKİYE’YE DÖNMEK AFTIR”
“Yabancılarla ilgili de, Kıbrıs’ta suç işleyen Türkiyeliler, Türkiye’ye döndüğünde aftan yararlanıyor ve serbest kalıyor. Hemen Türkiye’ye dönmek istiyorlar. Dolayısıyla onlar için Türkiye’ye dönmek bir af gibi oluyor. Dolayısıyla KKTC ile Türkiye arasındaki şartlar yenilenip, Kıbrıs’taki uygulama ne ise, Türkiye’de de aynı uygulama olmalıdır.”
“POLİS SORUŞTURMALI, TÜZÜK DEĞİŞTİRİLMELİ”
“Kıbrıs’ta şartlı tahliyeden yararlanan kişi ufak bir trafik kazası yapan birisi cezaevine geri dönüyor ve cezasını tekrar çekiyor. Dolayısıyla Kıbrıslılar daha ağır bir noktadadır. Burada da torpili olanların şartlı tahliyeden yararlandığı ve keyfi bir uygulama olduğu belirtiliyor. Bu uygulama bugüne kadar sesiz sedasız gitti. Dolayısıyla, Şartlı Tahliye Tüzüğü’nde değişiklik yapılmalıdır. Ayrıca Polis soruşturmasına ihtiyacı olan bir uygulamadır.”
KRİTERLER NE OLMALIDIR?
“Bir puantaj sistemi olması gerekiyor. Birinin keyfine kalmadan, öncelikle bir müracaat hakkının kişiye kitapçıklarla anlatılması lazım. Evi incelenerek, sosyal yaşantısı ile ilgili bir puantaj sistemi olması lazım. Cezaevi’nde iş yeri sorumlusunun çalışıp çalışmadığının puan vermesi lazım. Sorumlu gardiyanın bu adamın çalışıp çalışmadığını denetliyor olması lazım. Eğitimlere katılıp katılmadığının ve kurslara katılıp katılmadığının bir puanı olması gerekiyor. Ve bu puanları tamamlayanların kurula başvurabilmesi lazım. Bir bağımsız kurulun da, şartlı tahliyeyi değerlendirmesi gerekiyor. Gerekçeli reddin olması Ve reddin keyfi yapılamaması lazım.”
GÖZLER KURUL KARARINDA
Lefkoşa Merkezi Cezaevinde yarın Şartlı Tahliye Kurulu’nun mahkumların yaptığı hakkında dilekçeler doğrultusunda, mülakata alınması ve bu mülakat sonucunda ise tahliye olup olmayacağının belirlenmesi bekleniyor. Cezaevinde umutlu bir bekleyiş varken, torpil ve adam kayırmacılığın yapıldığı yönündeki iddialar ise büyük huzursuzluğa neden oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.