• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C

Tarım bakanlığı süt bedellerini ödemeye başladı

Süt bedelleri küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticilerine ödenmeye başlandı.950 küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticisine 16-30 Kasım devrelerini kapsayan süt bedelleri için 6 milyon 853 bin TL ödeme yapıldığı açıklandı.
Tarım bakanlığı süt bedellerini ödemeye başladı

Süt bedelleri küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticilerine ödenmeye başlandı.950 küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticisine 16-30 Kasım devrelerini kapsayan süt bedelleri için 6 milyon 853 bin TL ödeme yapıldığı açıklandı.

Öte yandan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı,  tarım sektörüne bütünlüklü çözüm üretmek için yarından itibaren sektör temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeye başlayacak.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül TAK’a yaptığı açıklamada,  küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticilerinin aralık ayına ait iki liste için 14 milyon TL alacağı kaldığını belirtti.

Süt ödemelerinde yaşanan sıkıntılardan birinin de, yılda üretilen 140 bin ton sütün büyük bir kısmını kullanan imalatçılara ödemeiçin tanınan 60 günlük vade olduğunu kaydeden Kestigül, bunun da taraflarla görüşmelerde ele alınacağını kaydetti.

Tarım sektörüne bütünlüklü çözüm bulmak amacıyla çiftçiler, narenciye üreticileri, patates üreticileri, hayvancılar, enginarcılar ve tarımsal üretime giren diğer üreticilerin yanında süt üreticileri ve narenciye iharacatçıları ile ayrı ayrı görüşmeyi tasarladıklarını kaydeden Kestigül, bu kapsamda küçük ve büyükbaş hayvan üreticileriyle bugün için planlanan görüşmenin yarın  Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nda Bakan Önder Sennaroğlu’nun başkanlığında yer alacağını ifade etti.

Kestigül, bugün tasarlanan görüşmenin, küçükbaş ve büyükbaş üretici temsilcilerinin yoğun çalışmalarından dolayı ertelendiğini de kaydetti.

Hedeflerinin, tüm sektörlerin yanında akil insanlar ve siyasi partilerin görüşlerini aldıktan sonra kalıcı politika üretmek olduğunu kaydeden Kestigül, “Ortak görüş çıkarmak lazım.

Tarım politikalarının kişiye veya partiye göre değişmemesi gerekir. Tarım önemli bir sektör. Kırsal alanda halkın büyük bir bölümügeçimini tarımdan sağlıyor.Bir tarım ve tarımı destekleme politikası üretebilirsek bu üreticiye yapacağımız en büyük fayda olur” dedi.

Hayvan üreticilerinin eylemine en büyük desteği veren kesimin çiftçi ve narenciyeciolduğuna da işaret eden Kestigül, bunu gördükten sonra tüm alanlarla ayrı ayrı görşmek, hangi alanın ne sorunu olduğunu öğrenmek gerektiği kanaatine vardıklarını kaydetti.

SÜT KURUMU VE CYPRUVEX’İ DEVRETMEYE HAZIRIZ

Hükümetin hayvan üreticilerine Süt Kurumu’nu devretmeye hazır olduğunu, bunu üreticilere önereceklerini kaydeden Kestigül, “Devlet haladaha sütün,  narenciyenin fiyatını açıklamaktadır. Bu ekonomik akla  sığmaz” dedi.

Narenciyecilere de devletin elindeki narenciye konsantre  tesisi ile paketleme tesisi Cypruvex’i devretmeye, hatta kurumu daha da bir profesyonel yapıya kavuşturmak için kaynak vermeye hazır olduklartını kaydeden Kestigül, bunu da narenciyecilerle yapacakları görüşmede masaya  koyacaklarını ifade etti.

Enginarcılar için de çalışmaları bulunduğunu kaydeden Kestigül, enginarcıların kurduğu kooperatif üzerinden ihracatı teşvik için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

DESTEKLER NASIL OLACAK

Sektör temsilcileriyle yapılacak görüşmelerde en önemli konulardan birinin devletin desteklerinin nasıl olması gerektiği olacağını ifade eden Kestigül, kıt kaynakların etkin kullanımını teşvikle süreklilik olması gerektiğini ifade etti.

Kestigül, 2014’de tarıma ayrılan 145 milyon desteğin 60 milyondan fazlasının hayvancılık ve sütü desteklemeyegittiğinikaydetti.

FONLARIN ARTTIRILMASI GÜNEYDEN ALIŞ VERİŞİ TEŞVİK EDER

Yerli üreticileri desteklemek için ithal süt ürünlerine fonun artırılmasına ilişkin görüşlerle ilgili olarak da Kestigül, fonlarla bazı temel gıda maddelerinin fiyatlarının yükseltilmesi halinde insanların Güney Kıbrıs’tan alış veriş yapmayı tercih edebileceğini kaydetti. Kestigül, 2014 yılında 36-37 milyonl TL değerinde süt ürünü ithal edildiğini,bunun 11-12 milyonunun dondurma, geri kalanın ise peynir çeşidi olduğunu ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler