Meclis Genel Kurulu’nda dokunulmazlık görüşmeleri başladı. Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifinin görüşmeleri yapıldı ve teklif için gizli oylamaya geçildi. Saat 20.09 itibarıyla oy verme işlemi tamamlandı. Oy sayımı sonucuna göre teklif 348 "evet" oyu ile kabul edildi. Oylamada 155 "red" ve 8 "çekimser" 25 boş oy çıktı. Oylama sonucunda "evet" cephesi yüksek sayıda fire verdi.
TBMM Genel Kurulunda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği için mesai başladı. AK Parti'nin dokunulmazlık teklifinin ilk tur görüşmeleri bugün yapılıyor. Teklifin gece saatlerinde gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekmesi üzerine görüşmeler başladı. Anayasa’ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.
İLK OYLAMANIN SONUÇLARI BELLİ OLDU
TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi kabul edildi.
Gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Oylamada; 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylama sonucunu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.
UFUKTA REFERANDUM GÖRÜLDÜ
Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürüleceğini gösterdi. 330 ile 367 arasındaki evet oyu teklifi referanduma götürürken, 367 ve üstü direkt kabul edilmesini sağlıyor. Oylamaya AK Parti'den, oy kullanamayan Meclis Başkanı ve Meclis BaşkanıVekili dahil 3 milletvekili katılmadı. HDP'den 7, CHP'den ise 4 milletvekili oy kullanmazken MHP'nin tüm milletvekillere oylamaya katıldı.
Bu sonuca göre CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu verdiği, AKP-MHP bloğundan da bir miktar fire olduğunu işaret ediyor. Oylama öncesi AK Parti, CHP ve MHP yönetimi teklife evet oyu vereceklerini açıklamıştı.
KRİTİK PARTİ CHP
316 oyu bulunan AK Parti, ilk tur oylamalarda öncelikle alt sınır olan 330'u, üst hedef olarak ise halkoyunu zorunlu olmaktan çıkaran 367 barajını aşmaya çalışacak. Olağanüstü kongre kararından kaynaklanan kırgınlıklar nedeniyle kendi içindeki olası fireleri engellemeye çalışan iktidar grubu, MHP ve CHP'den destek bekliyor. AK Parti ile MHP'nin oy sayısı 356'ya ulaşmasına karşın iki partiden 36 milletvekilinin fezlekesi var. CHP'lilerle birlikte, HDP dışındaki fezlekeli milletvekili sayısı 87'ye çıkıyor. Anayasa değişikliği bu milletvekillerini de yargı önüne çıkaracağından gizli oylamada bu gruptan da fire bekleniyor. 356 bloğunun firelerle 330'un altına düşme riskine karşı CHP'den önemli destek gelmesi gerekiyor. Meclis Anayasa Komisyonu'nda dün itibariyle 138 milletvekilinin 667 dosyası var.
330'UN ALTINDA KALIRSA...
İlk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına gelecek. İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.
MHP'Lİ PARSAK: TERÖRÜN BAŞI EZİLMELİDİR
Teklif üzerinde söz alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, dokunulmazlığın hiçbir zaman terör örgütü savunuculuğuna kalkan olarak kullanılamayacağını ifade etti. Parsak, partisinin, terörün meşrulaştırılmasında ya da propaganda malzemesi yapılması noktasında kullanılmasını asla kabul etmeyeceğini bildirdi.
Mehmet Parsak, şöyle devam etti:
"Hangi konuda olursa olsun, hangi yöntemleri kullanırsa kullansın, nereden besleniyorsa beslensin, terörün başı görüldüğü yerde ezilmelidir. İktidarın çözüm adı altında yürüttüğü ihanet sürecinin bir sonucu olarak şehirlerimize, ilçelerimize, üniversitelerimize yerleşen terörün başı Sur'da, Cizre'de, Nusaybin'de, Dargeçit'te ezildi. Hacettepe'de, Boğaziçi'nde, Dil Tarih'te ezildi, eziliyor ve ezilmeye devam edecek."
Parsak, dokunulmazlıklara ilişkin teklifi desteklediklerini söyledi. Ancak bu hassas konunun anayasaya eklenecek geçici bir madde ile çözülmeye çalışılmasının önemli sakıncaları olduğunu vurgulayan Parsak, teklifin bu şekilde yasalaşmasının ardından gelecek terör suçlarına ilişkin dokunulmazlık dosyalarının Meclisin raflarında tozlanacağını savundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.