TCG Çeşme araştırma gemisinin, araştırma rotasının Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı rahatsız ettiği haber verildi.
Fileleftheros, “Kıbrıs MEB’inden Yunan Kıta Sahanlığına… Bir Türk Gemisinin Kışkırtıcı ‘Rotası’” başlıklı haberinde TCG ÇEŞME’nin araştırmaları için dün yayınlanan Navtex 1414/18 ile 27-30 Aralık dönemi için duyurulan araştırma rotasının Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği MEB’den başlayıp Yunan kıta sahanlığına uzandığını öne sürdü.
Türkiye’nin, gerçek mermiler kullanarak icra ettiği tatbikatlar dışında TCG Çeşme’nin araştırmaları için belirlenen rotanın “Yunan Silahlı Kuvvetleri”nin “tahammülünü test ettiği” şeklinde yorumlayan gazete Rum Yönetimi’nin ise “karşı-Navtex” yayınlayarak Türk Navtex’inin “yetkisiz ve yasadışı” iddiasında bulunduğunu belirtti.
Gazete TCG Çeşme’nin rotasının Greko Burnu’ndan başlayıp Limasol’un açığından geçerek “Kastellorizo”nun (Meis Adası) güneyinden devam ederek Tilos adasının doğusundan geçip “Hios” (Sakız) adasında tamamlanan bir yay çizdiğini yazdı.
Uluslararası sularda araştırma yapmanın kıyı devletinin iznine tabi olmadığını ancak Navtex yayınlama yetkisinin o devletin yetkisinde olduğu belirtilen haberde “Türkiye, kendi Navtex’ini yayınlayarak gerek Yunanistan’ın gerek Kıbrıs’ın yetkilerini reddetmeyi seçtiği” öne sürülüyor.
Gazete Meis Adası’nın ve Ege’nin kıta sahanlığı bulunduğunu, MEB’inde de Rum Yönetimi’nin egemenlik hakkı bulunduğunu ve izni olmadan yapılacak araştırmaların “yasadışı olacağını” savundu.
Habere göre Rum Yönetimi de Navtex’ini yayınlayarak TCG Çeşme’nin, “Kıbrıs MEB’i ve kıta sahanlığı içerisinde araştırma yapmaya yetkisiz ve hareketlerinin yasadışı olacağı” iddiasını ortaya koydu. Bunun üzerine Türkiye yeni bir Navtex (1418 /18) yayınlayarak Kıbrıs Navtex’inde ifade edilen Kıbrıs’ın1960’ta kurulan özgün ortaklık devleti olmadığına, “Kıbrıs” teriminin de 1960 Garanti ve Kuruluş Antlaşmaları’ndan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerine halel getirmediğine vurgu yaptı. Rum Yönetimi’nin yasadışı taleplerini meşrulaştırma çabasıyla yayınladığı Navtex’in geçersiz olduğu, Türkiye tarafından kabul edilmeyeceği vurgulandı.
TCG Çeşme’nin rotası rahatsız etti
TCG Çeşme araştırma gemisinin, araştırma rotasının Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı rahatsız ettiği haber verildi.


- Yorumlar 0
- Facebook Yorumları
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler



- 17:00 - Tabipleri Birliği: Laik, demokratik ve adil bir toplum için buradayız
- 16:56 - İmamoğlu’nun tutukluluğuna itiraz edildi: Somut hiçbir delil yok
- 14:01 - Mağusa'da köpeği 3’üncü kattan aşağı atan kişi tutuklandı!
- 13:55 - Türkiye-AB ilişkilerinde yeni dönem: Ortak kazanımlar ve gelecek senaryoları
- 13:12 - Hasan Tosunoğlu, milletvekilliğinden istifasını verdi!
- 12:54 - İskele’de "6 Nisan Dünya Fiziksel Aktivite Günü" etkinliği gerçekleştirildi
- 12:53 - Harmancı: ''Lefkoşa’da gece toplu taşımacılığı başlıyor''
- 12:51 - Meclis toplanamadı!
- 12:50 - Misafirlikte iken vefat etti!
- 12:49 - 56 yaşında evinde ölü olarak bulundu
- 12:48 - Alkollü sürücü kaza yaptı!
- 12:18 - Binlerce kişinin kapısında sıra olduğu 'tanrı kadının' gizli dünyası
- 12:16 - Pile Rum muhtarı Mitidis: Pile yer altı dünyasının sığınağı haline geldi
- 12:14 - Güney Kıbrıs’taki refah devleti endeksi Avrupa standardının altında
- 12:12 - ABD'deki Yahudi Lobisi'ne Rum lider Hristodulidis'e boykot çağrısı
Atatürk'ün ilk kez yayınlanan fotoğrafları
Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları
Beş bin yıllık problem: İyi karpuz nasıl seçilir
Karpuz kilo yapar mı?
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Detay Kıbrıs | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Tel : +90 392 444 79 79 - +90 533 851 38 51 Faks : haber@detaykibris.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.