TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Meclis'in, Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen Koordinasyon Ofisi Yasası’nın savunulması ile ilgili dıştan hizmet alımına gittiğini ve Meclisi temsil etmek üzere dışarıdan hukukçu atadığını , ancak Anayasa'nın 158. Maddesi'nin 4. Fıkrası'nın C bendinin, devlet kurumlarında görevli bir hukukçunun atanmasını öngördüğüne dikkat çekti.
Özyiğit, aynı Anayasa kuralına göre; 'Başsavcılık devlet kurumlarını temsil edemeyeceğinde, bu hususta görev yapacak hukukçunun, Başsavcılık tarafından yetkilendirilmesi gerektiğini, bu kuralı bay-pas ederek Meclis'in dışarıdan hukukçu atanmasının, üstelik bu görevlendirmenin Meclis kararı olmaksızın yapılmasının Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiğini kaydetti.
Anayasa Mahkemesi'nin duruşma tarihinde Meclis Başkanlığı’nı temsilen bir avukatın hazır bulunmasını talep ettiğini, Meclis Başkanlığını temsil etmesi istenilen Savcılık'tan olumsuz yanıt alındığını, elde ettikleri bilgilere göre, Meclis'te görevli hukukçulardan birinin, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın Anayasa’ya aykırı olduğu yönündeki kanaatini Komite’de açıkladığını ve görevin kendisine verilmesi halinde Mahkemede de bu kanaatini söylemek üzere Meclis adına bulunabileceğini belirttiğini, diğer hukukçunun da Mahkemede Meclis adına bulunmayı reddettiği yönünde görüş aktardığını belirten Özyiğit, "Meclis'te bu yasayı 'savunacak' bir hukukçunun olmaması anlamlıdır. Bu durum bile net bir mesaj vermektedir" dedi.
Savcılık ve Meclis hukukçularının görevlendirme almadıkları bir durumda, Savcılığın yetkili kılacağı bir hukukçunun görevlendirilmesi gerektiğini kaydeden Özyiğit, "Sn. Meclis Başkanı bu gibi durumlarda daha önce de dışarıdan 13 kez hizmet alımı yapıldığını, bundan hareket ederek Başkanlık Divanı kararıyla dışarıdan bir avukat görevlendirdiklerini açıklamıştır. Geçmişte Vergi Dairesi ile ilgili bir davada yine aynı tutum izlenerek dışarıdan avukat tutulmuş, ancak yapılan itiraz sonucu Mahkeme dışarıdan avukat atanmasını uygun görmeyerek, Hukuk Dairesi'nden bir hukukçunun atanmasını uygun bulmuştu. Daha önce teamüllere göre hareket edilmiş ve yasalara uygun hareket edilmemiş olması, bu uygulamanın doğru olduğu anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.
Özyiğit, "Daha önce aynı yanlış 13 kez yapılmışsa, buna 14. yanlışın eklenmesi doğal karşılanmamalıdır. İşin doğrusu, teamül haline gelen ve maalesef 'doğal' karşılanan bu tür kararların artık alınmaması ve yasalara göre hareket edilmesidir. Beklentimiz, Meclis Başkanlığı'nın bu yanlıştan en kısa sürede dönmesidir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.