• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Telefonda Özelleştirme Kapıda

Tel-Sen, bugün saat 17.00’de Telekomünikasyon Dairesi’nin üzerinde karanlık oyunlar oynandığı iddiası ile Lefkoşa Telekomünikasyon Dairesi önünde mum ve meşaleler yakarak eylem yapacak.
Telefonda Özelleştirme Kapıda

 PROTOKOLDE MUALLAK İFADELER: 2016-2018 mali protokolünde Telekomünikasyon Dairesi, limanlar ve diğer kamu kuruluşları için yer alan kamu-özel ortaklığı ifadesi ülkede huzursuzluk yarattı. Ülkede başta Telefon Dairesi olmak üzere Elektrik Kurumu ile ilgili olarak özelleştirmenin yapılabileceği konusunda ciddi endişelerin bulunduğu bir ortamda, Telefon Dairesi için “kamu-özel ortaklığı adı altında özelleştirmenin yolunu açmaya çalışıyorlar” diyen Soysan kurulmaların sermayeye devredilmesi için çalışmalar yapıldığını kaydetti.

“ÜZERİMİZDE KARANLIK OYUNLAR OYNANIYOR”: Kapalı kapılar ardından kamu kurum ve kuruluşlarının üzerinde karanlık oyunlar oynandığı ve kamu-özel ortaklığı adı altında özelleştirmenin yolunun açılmaya çalışıldığını bir kez daha Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan tarafından Detay Gazetesi’ne açıklandı. Soysan açıklamasında önemli iddialarda bulundu. “Telekomünikasyon Dairesi’nin devlet hazinesine yılda 50-55 milyon TL gibi bir katkısı vardır” diyen Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin 7/24 hizmet veren, idari ve mali açıdan denetlenebilir özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

AHMET VAMIK

Tel-Sen, bugün saat 17.00’de 5 günlük süresiz grevin yıl dönümünde Lefkoşa Telekomünikasyon Dairesi önünde mum ve meşaleler yakarak eylem yapma kararı aldı. Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası’nın Başkanı Tamay Soysan, Telekomünikasyon Dairesi üzerinde oynanan karanlık oyunlara ışık tutmak ve mücadele ateşinin yeniden yandığına vurgu yapmak için bu yöntemi seçtiklerini ifade etti. 2016-2018 mali protokolünde Telekomünikasyon Dairesi, limanlar ve diğer kamu kuruluşları için yer alan kamu-özel ortaklığı ifadesinin aydınlatılması gerektiğini söyleyen Tel-Sen Başkan’ı “kamu-özel ortaklığı adı altında özelleştirmenin yolunu açmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

AHM_9639

“TELEKOMÜNİKASYON DAİRESİ PERSONELİ ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR”

Vatandaşların haberleşmesini, iletişim kurmasını sağlamanın Sosyal Devlet anlayışının bir parçası olduğunu ifade eden Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası (Tel-Sen) başkanı Tamay Soysan, yıllardır gerekli teknolojik altyapı yatırımlarının yapılmamasına ve personel eksikliğine rağmen, Telekomünikasyon Dairesi çalışanlarının vatandaşa götürülmesi gereken hizmetleri özveriyle yerine getirmeye çalıştığını dile getirdi. Telekomünikasyon Dairesi personelinin 97bin telefon, 27bin ADSL abonesi olmak üzere yaklaşık 110bin aboneye hizmet verdiğini kaydeden Tamay Soysan, “bizim buradaki temel argümanımız, Telekomünikasyon Dairesi’nin devletin bir kamu kurumu olduğu ve devletin varlığını oluşturan bu gibi hizmet yapılarında sermaye-müşteri ilişkisi değil, sosyal devlet ve vatandaş ilişkisi içerisinde sürdürülmesi gerektiğidir” dedi.

“KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI İFADESİ AÇIĞA KAVUŞTURULMALI”

“Devletin operatörü dahi olsa, fahiş fiyat uygulamaları ya da yüksek kar marjlarıyla hizmet verilmesine biz Tel-Sen olarak karşıyız” diyen Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesine de kesinlikle karşı olduklarını belirterek, son dönemlerde gündemde olan kamu-özel ortaklığı konusunun açıklığa kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı. Geçmişte Özelleştirme Yasası’na karşı süresiz grev yaptıklarını ve grevin 5. gününde Bakanlar Kurulu kararıyla grevin kaldırıldığını hatırlatan Soysan, “bizim misyonumuz, kamu kurum ve kuruluşlarının devlet mekanizması bünyesinde devam etmesini sağlamaktır. Yapacağımız eylemin temel amacı da, Telekomünikasyon Dairesi için yıllardır atılması gereken adımları ürkekçe ve korkakça atan siyasilerin dikkatini çekmek, Telekomünikasyon Dairesi’nin verdiği iletişim hizmetinin stratejik bir hizmet olduğunu hatırlatmak, devletin kendi operatörünü ayakta tutmak ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulup hizmetlerini vermeye devam etmesini sağlamaktır” dedi.

“KURUMLARIMIZIN VARLIĞINI SERMAYEYE DEVRETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Ülkenin teknolojik altyapısının geliştirilmesine karşı olmadıklarını fakat kapalı kapılar arkasında bir takım kişilerin Telekomünikasyon Dairesi’nin geleceğiyle ilgili fikirler üretmesine karşı olduklarını dile getiren Tamay Soysan, “geçmişte olduğu gibi bugünde bunlara müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz günlerde ülke gündemini oldukça meşgul eden Ercan Havaalanı’nın Türkiye’de ki özel bir şirket tarafından denetlenmesi konusuna da değinen Soysan, “bir Bakanlar Kurulu kararının varlığı söz konusu ve bu kararda yalnızca havaalanı değil, limanlar ve telekomünikasyon dairesi gibi diğer kurum ve kuruluşlarında özel bir şirket tarafından nasıl yapılandırılacağı, nasıl denetleneceği hususunda bir takım ifadeler yer almaktadır” dedi.  Soysan, “bize göreyse bu karar kurumlarımızın varlığını sermayenin hizmetine devretmek için yapılan planların bir parçasıdır” iddiasında bulunurken, “halkımızda gerçekleri bilmelidir, zaten halkımızda yapılanların farkındadır. Ülkenin en yüksek mercilerinden, denetleme ve sorgulama kurumlarından biri olan Ombudsman’ın da bu konuda zaten açıklamaları var” diyerek sözlerine devam etti.

tel1

“GSM ŞİRKETLERİ 2009 YILINDA KAMULAŞTIRILACAKTI”

Yap-işlet-devret modelinin de özelleştirmenin bir modeli olduğunu ifade eden Tamay Soysan, Ülkemizdeki GSM şirketlerinin yap-işlet-devret anlaşmalarının 2009 yılında biteceği ve tüm mülkiyet haklarını devlete devredeceği şeklinde hazırlandığını söyledi. Soysan, 2007 yılında yani GSM şirketlerinin yap-işlet-devret anlaşmalarının bitimine 2 yıl kala bu sefer 18 yıllığına daha lisans sözleşmesi yapıldığını dile getirdi.

“GEÇİCİ 3. MADDEYİ GÖRMEZDEN GELİYORLAR”

2013 yılında Elektronik Haberleşme Yasası’nın içerisine dahil edilen geçici 3. madde de devletin operatörü olan Telekomünikasyon Dairesi’nin altyapısının geliştirilmesi ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ile rekabet gücünün artırılması ifadelerinin aldığını belirten Soysan, hükümet yetkililerinin kendi geçirdikleri bu yasayı dahi yok saydığını ve görmezden geldiğini söyledi. Ülkemizde iletişim alanında hizmet veren şirketlerin akbaba gibi Telekomünikasyon Dairesi’nin üzerinde dolaştığını ve Tel-Sen’in grev yapmasını beklediğini iddia eden Soysan, bazı kesimlerin “Telekomünikasyon Dairesi’nin hizmetleri aksasın da biz de onlara ihtiyaç olmadığını, onların verebileceği hizmeti bizimde verebileceğimizi gösterelim” düşüncesinde olduklarını ifade etti.

“YILDA 50-55 MİLYON TL GELİRİ OLAN BİR KURUMDAN BAHSEDİYORUZ”

Tel-Sen Başkanı,“Cumhuriyetçi Türk Partisi Başkanı Mehmet Ali Talat, ülkenin Başbakan’ı gibi konuşuyor, onun arkasına Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Maliye Bakanı Birikim Özgür’de ağız birliği yapmışçasına “Telekomünikasyon Dairesi’nde kamu-özel işbirliği modelini uygulamalıyız yoksa devlet batar” şeklinde açıklamalar yapıyorlar” şeklinde konuştu. “Telekomünikasyon Dairesi’nin devlet hazinesine yılda 50-55 milyon TL gibi bir katkısı vardır” diyen Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin 7/24 hizmet veren, idari ve mali açıdan denetlenebilir özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Özelleştirmenin zararlarının en büyük örneğinin AKSA olduğunu belirten Soysan, “özel bir şirket hükümet yetkililerini, halkımızı karanlıkta bırakmakla tehdit ediyor ve bunun karşılığında hükümetimiz bu özel şirkete boyun eğiyor” şeklinde konuştu.

“AMAÇ KAMU KURUM VE KURULUŞLARINI ÖZELLEŞTİRMEK”

Özel şirketlerin baskısı sonucu siyasilerin, Telekomünikasyon Dairesi’nin verdiği hizmetleri iyileştirmekten korktuğunu iddia eden Tamay Soysan, Telekomünikasyon Dairesi’nin gelirlerinden daireye ayrılması gereken geliştirme payının dahi verilmediğini ifade etti. Soysan, “Kıbrıs Türk Hava Yolları’nı yok eden, Kıbrıs Türk Petrolleri’ni, Ercan Havaalanı’nı ve GSM Lisans Hakları’nı özelleştirerek sosyal devlet anlayışını hiçe sayan bu zihniyettir. Sağlığı, eğitimi, ulaştırmayı ve iletişimi sermayenin eline bırakanlar şimdi de Telekomünikasyon Dairesi dahil bir çok kamu kuruluşunu özelleştirebilmek için bir kamu-özel ortaklığı tutturdular gidiyorlar. Bu kamu-özel ortaklığının ne olduğunu topluma doğru şekilde açıklamalıdırlar” dedi.

“KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ’Nİ UYGULUYORUZ”

Telekomünikasyon Dairesi’nde hali hazırda kamu-özel işbirliği sisteminin uygulandığını belirten Tel-Sen Başkanı, internet sağlayıcı şirketlerle işbirliği içerisinde çalıştıklarını, büyük şirketler ve bankalara verilen fiber internet hizmeti için gereken kablo çekimlerinde özel şirketlerden hizmet alımı yaptıklarını ifade etti. “Bize göre kamu-özel işbirliği böyle bir şeydir” diyen Soysan, kamu-özel ortaklığı adı altında Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesine izin vermeyeceklerini bir kez daha yineledi.

“FİYATLARIMIZ GSM ŞİRKETLERİNDEN ÇOK DAHA UYGUN”

Telekomünikasyon Dairesi’nin verdiği hizmetlerin GSM şirketlerine oranla çok daha uygun fiyatlı olduğunu belirten Tamay Soysan, “2048 Mb’lik ADSL hizmetini aylık 18 TL’ye veriyoruz. Türkiye’ye doğru aramalar gece saat 8’e kadar 12 Kuruş, gece saat 8’den sonra dakikası 10 Kuruş’a yapılmaktadır. Türkiye’ye doğru 30 dakika bir görüşme yaptığınızda bu faturanıza 3.5 TL yansıyor. İngiltere’ye ya da diğer ülkelere yapılan aramalarda aynı şekilde fiyatlandırmaktadır. Ülke genelinde akşam 7’den sabah 7’ye kadar sabit hatlara yapılan aramalarsa ücretsizdir. Bunlar lüks değil sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Hiçbir GSM operatöründe bu fiyatlara hizmet alamazsınız. GSM  aboneleri kendi aralarında dakikası 52 Kuruş’a konuşurken, diğer GSM operatörünü arayacaklarındaysa dakikası 62 Kuruş’a konuşuyorlar” dedi.

“TELEKOMÜNİKASYON DAİRESİ 3. GSM ŞİRKETİ OLARAK HİZMET VEREBİLİR”

Telekomünikasyon Dairesi’nin GSM hizmeti verebilmek için gerekli lisansa ve frekansa sahip olduğunu söyleyen Soysan, “halkın Telekomünikasyon Dairesi üzerinden bir GSM hizmeti almasını bizde isteriz fakat haklarımızı kesinlikle bir özel şirkete devredip bu hizmeti 3. bir özel şirketin yapmasını asla kabul etmeyiz” şeklinde konuştu. Telekomünikasyon Dairesi’nin en büyük sorunun personel eksikliği olduğunu belirten Tel-Sen Başkan’ı 2009 yılından beri daireye istihdam yapılmadığını ve özellikle teknik ekiplerin yetersiz olduğunu ifade etti.

TELEKOMÜNİKASYON DAİRESİ’Nİ HALKIN GÖZÜNDE İTİBARSIZLAŞTIRIYORLAR”

Telekomünikasyon Dairesi’nin teknolojik olarak çağın gerisinde olmadığını ve “Telekomünikasyon Dairesi’nin çok büyük yatırımlara ihtiyacı vardır”, “biz devlet olarak bu yatırımları yapamayız, batarız” gibi açıklamaların Telekomünikasyon Dairesi’ni halkın gözünde itibarsızlaştırdığını söyleyen Tamay Soysan, bu tarz söylemlerin gerçekle bağdaşmadığını vurguladı. Soysan yapılan bu tarz açıklamalarla halkın gözünde Telekomünikasyon Dairesi’ni yetersiz ve vasıfsız göstermeye çalışıldığını ve günün sonunda “zaten doğru düzgün hizmet vermezler özelleştirin gitsin” algısı yaratılmaya çalışıldığını iddia etti.

YARIN DEVLETİN GÖZ GÖRE GÖRE NASIL 3.5 MİLYON TL ZARARA UĞRATILDIĞINI AÇIKLIYORUZ…

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler