Toparlanıyoruz Hareketi, Bakanlar Kurulu’nu Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi için aldığı kararları, hukuka aykırı olduklarından ötürü derhal geri almaya çağırdı. Hareket yaptığı açıklamada, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nı yürürlüğe koymak için alınan Bakanlar Kurulu kararlarının hukuka aykırı olduğunun Hareket tarafından defalarca dile getirildiğini belirtti ve söz konusu kararların hukuka aykırı olduğu yönünde Başsavcılık’tan da görüş gelmesinden sonra artık Bakanlar Kurulu’nun Koordinasyon Ofisi Anlaşmasına ilişkin kararlarını geri almaktan başka çaresi kalmadığı belirtildi.
Toparlanıyoruz Hareketi’nin açıklaması şöyle: “Hükümet’in Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nı Anayasa’ya aykırı bir şekilde Meclis iradesine başvurmaksızın yürürlüğe koymak istediğini defalarca dile getirdik. Aynı görüş daha önce başta TDP milletvekili Zeki Çeler tarafından ifade edilmiş ve nihayet CTP milletvekili Tufan Erhürman tarafından da tüm ince detaylarıyla Meclis kürsüsünden kamuoyuna aktarılmıştır. Nihayet Başsavcılık, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın KKTC Hukuku’na aykırı olduğu yönünde bir hukuki görüş vermiştir. Bu safhadan sonra Hükümet, Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nı yürürlüğe koymak için hukuka aykırı olarak aldığı kararları geri almakla yükümlüdür. Bu vesileyle CTP BG–DP UG Hükümeti’ne hukuka uymak zorunda olduklarını hatırlatır ve derhal hukuka aykırı kararlarını geri almaya çağırırız. Bu noktada Hükümet’e kararların iptali için halihazırda açılmış olan davayı da hatırlatmak isteriz.”
Toparlanıyoruz Hareketi, Başsavcılık tarafından verilen görüşte belirtildiği gibi Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın ancak KKTC Meclisi’nden çıkacak bir onay yasası ile yürürlüğe girebileceğini belirterek, her halükarda söz konusu anlaşmanın Meclis’in onayına geldiğinde dahi reddedilmesi gerektiğini, konunun yakın takipçisi olduklarını, ve anlaşmanın reddedilmesi için gerekli tüm girişimleri hem Hareket olarak hem de ilgili tüm taraflarla işbirliği içerisinde yapmaya devam edeceklerini ifade ettiler.
Hareket yaptığı açıklamanın devamında şunu söyledi: “Daha önce gerek Hareket olarak gerekse 70 sivil toplum örgütüyle bir araya gelerek yaptığımız açıklamalarda değindiğimiz gibi Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nı, gençlik, kültür ve spor alanlarında toplumun demokratik ve kültürel tercihlerine aykırı unsur ve etkiler yaratabileceğine dair kaygıları arttıran, halkın iradesine dayalı ve denetlenebilir yönetim ilkeleri açısından sakıncalı bir anlaşma olarak görüyoruz. Bu nedenle Koordinasyon Ofisi Anlaşması’nın KKTC Meclisi tarafından reddedilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.