Deniz Abidin
Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, trafikte etken olan üç unsur olduğunu bunlardan birinin yol, bir diğerinin araç ve sonuncusunun da yol kullanıcıları olduğunu belirtti. Sevay, bu üç unsurun da önemli olduğunu belirterek, araçların güvenli olması yanında yol kullanıcıların da güvenli davranmayı bilmeleri gerektiğini söyledi.
Sevay, KKTC'de tüm bunların yok denecek kadar az olduğunu söyleyerek, kazaların nedeninin hız olmakla birlikte aslında başka nedenlerin de etkili olduğunu kaydetti. Sevay, trafik kazalarında herkesin sorumlu olduğunu ifade etti.
"Kaporta insan vücududur"
Sevay şunları söyledi, "Yol sistemleri berbat. Altyapı çok kötü durumda. Motosikletlilerin bu konuda çok büyük bir dezavantajı var. Motosikletlilerin koruma alanı vücutlarıdır. Yavaş yavaş ABS sistemi motosikletlerde de şart koşulmaya başlandı. Ancak kaporta insan vücududur. Yeni yasada AB sistemi kullanılacak. En azından kağıt üstünde bile olsa düzenlenmiş olacak"
"Ehliyet sistemi fiyasko"
Ülkedeki ehliyet sisteminin de fiyasko olduğunu belirten Sevay, bu konuda da AB projesinin söz konusu olduğunu vurgulayarak, devlet içinde bu alanda görev yapanların bu konuların öneminin farkında olduğunu düşünmediğini dile getirdi. Sevay, "Beklemek değil, daha iyisine ulaşmak için talep etmek gerekir" diyerek, susturulan ve sindirilen bir toplum haline geldiğimizi vurguladı. Sevay, temel hakları talep etmeyi bilmek gerektiğini dile getirerdi.
"Bilimsel değiliz, cahiliz"
"İnsanları koruyamadığımız için ölüyorlar"diyen Sevay, şöyle devam etti, "Polisten birileri çıkıyor ve diyor ki, 'zaten hızlı kullanıyordu'. İş sadece hızda bitmiyor. Bilimsel olmadığımız için, cahil olduğumuz için hatta birçok kez etik dışı olduğumuz için bu yönlere gidiyoruz. Dünya bu konulara böyle bakmıyor. Dünya çok basit bakıyor. Eğer biri ölmüşse biz kendimize sormalıyız, 'biz ne yamış olmalıydık ki bu ölüm gerçekleşmesin'
Ama bize söylenen hep şudur, 'Burası Amerika değil, burası İsveç değil'.Tecrübe ve etik anlayış önemlidir. Profesyonel mühendisliğin etik ve yazılı kuralları vardır. Bunlardan birincisi, mühendis her yaptığını toplumun güvenliği ve refahı için yapar. Bir diğeri ise, bir mühendis ehli olduğu konularda iş yapmalıdır. Bu trafikte çok önemlidir. O nedenle insanlar hata yapabilir ama yol sistemleri hata yapmaz"
"İlk önce dil değişmeli"
Sevay, trafik güvenliğinde ciddiyeti sağlamak için ilk önce dilin değişmesi gerektiğini kaydetti. Sevay, "kaza" kelmesinin iyi olmadığını belirterek, bunun "önlenemeyecek bir olaydı"algısı yarattığına dikkat çekti. "Dünya bu kelimeyi kullanmaktan vazgeçmeye çalışıyor, yayınlar yapılıyor, felsefeler üretiliyor"drdi.
Sevay, bir trafik kazası sonrası siyasilerin açıklama yaptığının görülmediğini, toplumu yönlendirmediklerini belirerek, bunarın mutlaka olması gerektiğini kaydetti. Sevay, insan hayatının korunuyor olması gerekirken, yol yapım çalışmalarından bahsedildiğini belirterek, hayat kurtarma anlayışının sadece doktorun hastalar üzerinde yapılan tedavisi olarak algılandığını söyledi.
"Trafik Dairesi'nin ismi bile eksik"
TRAKAYAD Başkanı Sevay, Kıbrıs'ın Güneyindeki trafiğin gelişmesine bakıldığında ilk göze çarpanın otorite olduğunu söyledi. Sevay, TC Kara Yolları Genel Müdürlüğü altında Trafik Güvenliği Dairesi'nin olduğunu belirterek, bunun ilerisinin ümit verici olduğunu kaydetti. Sevay, KKTC'de ise Trafik Dairesi'nin oluşmasına karşın isminin eksik olduğunu belirtti. Doğru olanın Trafik Güvenliği ismi olduğuna dikkat çeken Sevay, TC'den bu konuda feyiz alınması gerektiğini kaydetti.
"Trafik komisyonu çalışır durumda değil"
Sevay şöyle devam etti, "Biz yıllardır söylüyoruz. Trafik komisyonu çalışır durumda değildir. Altında trafik güvenliği teknik birimi yoktur. Bilimsel çalışacak, komisyonu çözüm alternatifleriyle besleyecek bir birim yoktur. Komisyonun işi mühendiscilik oynamak değildir. Bu insanların trafiğe el atmamaları lazımdır. Komisyonun görevi işi yüksek seviyede götürmektir. Esgüdüm yapmaki vizyon ortaya koymak önemlidir. Bugün komisyon bunları yapmıyor. Trafik Dairesinin ne yapacağı tüzüğünde yazılıdır. Ancak bu yönde sorduğumuz birçok soru cevapsız kalıyor"
"Herkes Trafik Dairesi Müdürü olabiliyor"
Sevay, ülkede trafik mühendisinin olmamasından dolayı Trafik Dairesi'nde farklı uzmanlık alanından bir mühendisin görev alacağını belirtti. Sevay, edebiyat öğretmeni bir şahsın ise Trafik Dairesi Müdürü olmasını eleştirdi. Sevay, ülkenin her tarafına particilikle ve yandaşlıkla insanlar getirildiğine dikkat çekerek, "Ne yazık ki insan hayatıyla bire bir ilişkili olan bu daire böyle yönetiliyor" diyen konuştu. Komisyon denildiği zaman üst bir merci olarak görüldüğünü anlatan Sevay, şöyle devam etti, "Siz bu yıl kaç hayat kurtardınız? Dünya bugün böyle hesaplar yapıyor. Bizim de artık bu soruları sormaya başlıyor olmamız lazım. Biz bunu yapmazsak verdiğimiz referanslar ve yaptığımız eleştiriler kulak ardı edilecekse bu olmaz. Biz bazı şeyleri yanlış yapıyoruz ki trafikte bu kadar insan ölüp gidiyor"
"Dürüst'ün açıklaması talihsiz"
Sevay, Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst'ün kısa bir süre önce Gönyeli Çemberinin yoğun trafiğini çözecek şekilde bir yonca kavşağı yapılacağını söylediğini hatırlatarak, Bakan'ın açıklamasını "talihsiz"olarak nitelendirdi. Sevay, bu konuda uzman görüşlerinin alındığının belirtildiğini, ancak hangi uzmanlarla görüşüldüğünü bilmek istediklerini söyledi. Sevay, bakanın açıklamalarının talihsiz olduğu kadar sorumsuz da bir açıklama olduğunu ifade ederek, "Bu kararı ve bu fikri sorgulamışsa kendine bu yanlış yönlendirmeyi yapanlara yaptırım getirsin. Bunun hemen arkasında onursal başkanımız Taner Aksu hemen bir açıklama yaparak bunun yanlış olduğunu söyledi. Bizim Kasım 2011 yılında çıkan önerimiz bellidir. Yonca buraya bir artı getirmeyecek. Olması gereken adaletli bir şekilde ve mümkün olan en yüksek şekilde oradan geçişin sağlanmasıdır"diye konuştu.
"Birileri kendine misyon edinmeli"
Sevay, ülkeye gelen öğrenci ve nüfus ile birlikte trafiğin daha çok içinden çıkılmaz bir hale geldiğini belirterek, riskin herkes için geçerli olduğunu kaydetti. "Artan nüfusun bedelini ödeyemeyeceksek bu işe hiç girişmeyelim"diyen Sevay, trafik güvenliği sorunlarının sadece trafik çerçevesine haspetmemek gerektiğini belirtti. Sevay, yaşanabilir şehirler yaratmak için uğraşılması gerektiğinin altını çizerek, siyasi kanattan birilerinin bunu kendine misyon edinmesi gerektiğini kaydetti.
kaynak: yenibakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.