• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Trafik Dairesi Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Trafikle ilgili tüm birimlerin, tek bir çatı altında toplanarak var olan yetki karmaşasına son verilmesi amacıyla Trafik Dairesi kurulmasını öngören Trafik Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul
Trafik Dairesi Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi

Trafikle ilgili tüm birimlerin, tek bir çatı altında toplanarak var olan yetki karmaşasına son verilmesi amacıyla Trafik Dairesi kurulmasını öngören Trafik Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı da, 28 kabul, 8 ret oyuyla Cumhuriyet Meclisi’nden bugün geçti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyladıktan sonra Trafik Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nın görüşmeye başladı.

ANGOLEMLİ

İdari, Kamu ve Sağlık İsleri Komitesi Başkanı Ahmet Gülle’nin komite raporunu okumasının ardından söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ilk olarak ölümlü trafik kazalarına değindi.

Angolemli, bu kazalarda hem altyapı, hem de sürücü hatalarının payı olduğunu belirterek, trafikte denetim eksikliği yaşandığını ifade etti. Angolemli, önce altyapı sorunlarının düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Çemberlerin bir kısmının ışıksız, bir kısmının reklamlarla donatılmış durumda olduğunu ifade eden Angolemli, KKTC’de de trafik bakanlığı kurulması gerektiğini anlattı.

Yıllar içinde trafiğe gerekli önemin verilmediğini dile getiren Angolemli, trafiğin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu dairenin kurulmasına olumlu baktığını ancak bu dairenin de “Diğer dairelere benzememesi” dileğinde bulunan Angolemli, dairenin amaçlarını yerine getirmesini diledi.

ERÇAL

CTP Milletvekili Hüseyin Erçal da söz alarak, “İnanıyorum ki bu daire önemli gelişmelere imza atacak ve bundan sonraki kayıpları da büyük ölçüde engelleyecektir” dedi.

Dairenin görevlerini de anlatan Erçal, trafik suçlularının diğer adi suçlular gibi mahkemede karşılaştıkları muamelemin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Erçal, trafik suçu işleyenlere daha dikkatli, daha saygılı davranılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar ise, yolların her geçen gün aşındığını ve tehlikeli trafik kazalarına neden olduğunu söyledi.

Sürücülerin de dikkatli olması gerektiğini ifade eden Tatar, ehliyet verme noktasında da dikkatli olunması gerektiğini anlattı.

Dairenin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Tatar, ülkede kazaların azalması ve insanların hayatlarını kaybetmemesi için atılacak her adımın yanında olacaklarını dile getirdi. Tatar, “Ancak alt yapı yatırımları açısından büyük eksiklikler var” dedi.

Tatar, dairenin etkili kişiler tarafından yönetilmesi ve siyasi istismara uğramaması için titizlikle çalışılması gerektiğini söyledi.

BEROVA

DP-UG Milletvekili Özdemir Berova ise Kamu Görevlileri Yasası’nın 1979 yılında yapıldığını ve bu süreç içerisinde yapılan birçok değişiklikle adeta “kevgir” haline geldiğini söyledi.

İlgili tasarıdaki müdür atama kurallarına işaret eden Berova,  bu konuda özenli davranılması gerektiğini belirtti.

GÜNDÜZ

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de, trafik hizmetlerinin değişik bakanlıkların bünyesinde olduğunu ve bu tasarıyla konuyu tek elden yönetmenin amaçlandığını anlattı.

Gündüz, ehliyet alırken motor, makine gibi konularda da eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.

Menteş Gündüz, “Yola çıkacak bir kişinin önce aracını tanıması için gerekli eğitimleri alması gerekir” dedi.

TAÇOY

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy, Trafik Dairesi’nin yollarda bulanan trafik ışıklarından refüjlere her türlü şeyi kontrol edecek bilgi ve yeteneğe sahip olması gerektiğini anlattı.

Bakanlıklar yolundaki bazı ışıklarını belediye tarafından söküldüğünü söyleyen Taçoy, “Eğer bu ilgili sözleşmelerin bitmesiyle ilgiliyse, bunun bir an önce çözülmesi gerekir” dedi.

Ehliyet sınavında çift müfettişli sınav uygulamasına geçilmesi gerektiğini dile getiren Taçoy, toplu taşımacılığın yol saatlerinin belirlenerek, düzenli hale getirilmesi gerektiğini anlattı.

Müdür atama yetkisinin Kamu Hizmeti Komisyonu’na verilmesi konusuna da değinen Taçoy, bunun da süreç içinde tartışılacağı belirtti.

ERTUĞRULOĞLU

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, trafik konusunun önemli olduğunu belirterek, kendisinin de daha önce yollarda trafik güvenliği olmadığı yönünde bir itirafta bulunduğunu anlattı.

Ertuğruloğlu, trafik sisteminin yıllardır yıpratılması nedeniyle bugünlere gelindiğinin altını çizerek, trafikte bir daire oluşmasının doğru olduğunu ancak bununla her şeyin düzeleceği yönünde bir iddiası olmadığını söyledi.

Tahsin Ertuğruloğlu, Trafik Dairesi ile birlikte diğer eksikliklerin de giderilmesiyle trafikteki sorunların azalabileceği görüşünü dile getirerek, reklam panolarının da trafikte ciddi sıkıntı yarattığını anlattı.

Karayollarının sorumluluğu içinde olan reklam panolarının 1 Nisan’dan itibaren indirileceğini ifade eden Ertuğruloğlu, 1 Nisan’dan sonra Karayollarının yetki alanlarında olan yollardaki reklam panoların artık yollarda olmayacağını kaydetti.

Ertuğruloğlu, reklam panolarını astıran şirketin ara emri aldığını ifade ederek, “Ara emrinin süresi bugün sona eriyor. Ancak başka biri yeniden ara emri alırsa ve bizim işimize engel olursa, o zaman ulaştırma bakanını eleştirmeye pek hakkımız kalmayacak. Ümit ederim ki mahkemelerimiz de bu duyarlılıkla hareket eder” dedi.

Su kazılarının trafikte tehlike yarattığını ifade eden Ertuğruloğlu, kazılan, yolların trafiğe tehlike yaratmayacak şekilde kazıların tekrardan doldurulması gerektiğini ancak bu hassasiyetin kazıları yapan şirket tarafından gözetilmediğini vurguladı. Ertuğruloğlu, gönüllü sivil trafik müfettişliğinden söz edildiğini ancak bunun sistemli çalışacağına inanmadığını ve konunun istismara açık olduğunu belirtti.

“Lefkoşa trafiğinin ne kadar kötü durumunda olduğunu biliyoruz. Bunu nasıl aşacağız diye bir plan, proje hiç mi olmadı? Niye hala daha Lefkoşa trafiği her gün sabah, öğlen akşam bir ıstırap yaşıyor? Böyle mi devam etsin? Ben böyle devam etmesini istemiyorum ama benim istememem yeterli değil” diyen Ertuğruloğlu, toplu taşımada yaşanan sorunu aşmak için master plan hazırladıklarını anlattı.

Ertuğruloğlu, yeni müşavir yaratılmayacağı kararının Trafik Dairesi için de geçerli olduğunu anlatarak, müdür atanmasında da buna özen gösterileceğini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun konuşmasının ardından Genel Kurul Trafik Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nı oybirliğiyle kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Türk Ajansı – Kıbrıs (TAK) (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları ) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler