• BIST 8885
  • Altın 3017.625
  • Dolar 34.3259
  • Euro 37.2217
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C

TTB raporu: Türkiye'deki virüs Suudi Arabistan ve İran kökenli

TTB raporu: Türkiye'deki virüs Suudi Arabistan ve İran kökenli
TTB raporu: Türkiye'deki virüs Suudi Arabistan ve İran kökenli

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 Danışma ve İzleme Kurulu, Covid-19 pandemisine yönelik hazırlanan iki aylık değerlendirme raporunu kamuoyuna duyurdu.

Raporda, Türkiye'de görülen virüsün genetik yapısının incelenmesi sonucu Covid-19'un ağırlıklı olarak Suudi Arabistan ve İran kökenli olduğu vurgulandı.

144 sayfalık raporda, Türkiye'nin milyon kişi başına günlük doğrulanmış ölüm sayısı bakımından ilk 30 günde İran ile benzerlik gösterdiği, daha sonra günlük ölüm sayısının İran'dan düşük seyrettiği, Bulgaristan ve Yunanistan'da ise günlük doğrulanmış ölüm sayısının Türkiye'den düşük olduğu bilgileri dikkat çekti.

'902 sağlık personeline koronavirüs bulaştı'

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, 23 Mart ile 10 Mayıs tarihleri arasında TTB tarafından bizzat tespit edilen Covid-19 tanısı almış sağlık çalışanı sayısının 902 olduğu, bu kişilerin yüzde 77.8'inin hastanelerde, yüzde 18.2'sinin Aile Sağlık Merkezleri ve diğer birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalıştığının tespit edildiği belirtildi.

Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının büyük bölümünü ise iç hastalıkları ve alt dallarında çalışanlar ile acil servis ve göğüs hastalıkları kliğini çalışanları oluşturuyor. Rapora göre Covid-19 tanısı konan hekimlerin yüzde 58.8'i erkek. 

'Hidroksiklorokinin tedavideki etkisi belirsiz'

Raporda "hidroksiklorokin" etken maddeli ilacın etkinliğine yönelik belirsizliğin olduğu vurgulandı. Bu kısımda şu ifadelere yer verildi:

"Laboratuvar ortamındaki çalışmalarda gösterilmiş olmasına rağmen klinikte sınırlı sayıda kontrollü çalışma mevcuttur ve bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar çelişkilidir. Çin'de yapılan çalışmada Klorokin'in Kovid-19 hastalığında zatürre gelişimini önlediği, radyolojik bulguların iyileşmesinde etkili olduğu, PCR negatifleşme süresini kısalttığı ve hastalık seyrini iyileştirdiği gösterilmiştir. Çin'de yapılan başka bir kontrollü çalışmada ise 'hidroksiklorokin'in Kovid-19 hastalığında konvansiyonel tedaviye göre başarısı ve güvenilirliği araştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda 'hidroksiklorokin' tedavisinin yedinci gün sonunda viral yükü azaltmadığı gösterilmiştir."

'Favipiravir öksürük ve ateşe karşı etkili' 

Raporda "Favipiravir" için de sınırlı sayıda çalışma yapıldığına yer verilirken, söz konusu ilacın öksürük ve ateş yüksekliğini iyileştirmede daha etkin olduğu belirtildi. "Favipiravir"in klinik kullanımında farklı öneriler mevcut olduğuna dikkat çekilirken, "Bazı çalışmalarda ilk gün 12 saatte yüksek doz önerilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın rehberinde ise ağır seyirli zatürre ve hidroksiklorokin tedavisi alırken kliniği ağırlaşan ya da zatürre bulguları ilerleyen olgularda 'favipiravir' ilk gün yükleme dozunu takiben beş gün süre ile önerilmektedir. Bununla birlikte Avrupa ve Amerika'da yayınlanmış tedavi rehberlerinde 'favipiravir'den bahsedilmemektedir" denildi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler