AB-Türkiye Zirvesi'nde, geri kabul anlaşmasının uygulanması durumunda Ekim 2016'da Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması önerisinin yapılması, 17. faslın aralık ayında ve bazı fasılların 2016 yılında açılması için çalışmalara başlanması ile Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için "başlangıç" olarak 3 milyar avro fon sağlanmasının karara bağlanması bekleniyor.
Brüksel'de bugün toplanacak AB-Türkiye Zirvesi'nde ele alınacak taslak metinde, "her iki tarafın Türkiye'nin AB üyelik sürecini hızlandırılmasına ihtiyaç duyulduğu noktasında" hemfikir olduğu belirtiliyor. "Bu amaçla, bugüne kadar tam olarak anlaşılamayan, daha sık üst düzey diyaloğun AB-Türkiye ilişkisinin geniş potansiyelini keşfetmek açısından gerekli olduğu hususunda tarafların görüş birliği içinde olduğu" kaydedilen metinde, "Bu çerçevede, her iki taraf senede iki kez uygun formatlarda zirve yapmayı kararlaştırdı" deniliyor.
Zirvelerin, AB-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra uluslararası sorunları görüşmek için bir platform olacağı ifade edilen metinde, "Düzenli görüşmeler ile güvenlik ve dış politika konularındaki işbirliğinin terörizmle mücadeleyi de içine alacak şekilde zenginleştirilmesi gerektiği" vurgulanıyor.
- Yeni fasılar
15 Aralık 2015'te, Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. faslın açılacağı kaydedilen taslakta, "Buna ek olarak Komisyon, üye ülkelerin pozisyonlarına bağlı olmaksızın, 2016'ın ilk çeyreğinde bazı fasılların açılması için çalışmalarını tamamlayacak" deniliyor.
- Vize serbestisi
Taslağın 5. maddesinde ise vize serbestisi konusuna yer veriliyor. AB Komisyonu'nun mart ayında vize muafiyeti konusundaki ikinci raporunu yayımlayacağı belirtilen taslakta, "AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın Haziran 2016'dan itibaren tamamen uygulanabilir olacağı" ifade ediliyor. Anlaşmanın uygulanması durumunda Komisyon'un, üçüncü raporunu Ekim 2016'da yayımlayarak, vizesiz seyahat için tavsiyede bulunması kayda alınıyor.
- Sığınmacılar
Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için finansman sağlanması da taslak kararlarda yer alıyor. Belgede, "AB, başlangıç olarak 3 milyar avro kaynak sağlayacak" deniliyor. Yük paylaşılması olarak nitelenen desteğe dair gelişmeler ışında yeni değerlendirmeler yapılacağı ifade edilen taslakta, böylece daha fazla fona da kapı aralanıyor.
Taslakta, Türkiye'nin 15 Ekim'de kabul edilen Ortak Eylem Planı çerçevesinde, uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmiş olan düzensiz göçmenleri geri kabul etmesi isteniyor.
Tusk: Ana hedefimiz, Avrupa'ya sığınmacı akınını durdurmak
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Ana hedefimiz, Avrupa'ya sığınmacı akınını durdurmak" dedi.
Tusk, Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi girişinde, zirvenin AB ve Türkiye'nin Avrupa'daki sığınmacı krizinin çözümü için ne yapması gerektiğini görüşmek üzere yapıldığını söyledi.
AB ile Türkiye arasında haftalar süren çalışma ve görüşmeler yapıldığına dikkati çeken Tusk, "Ana hedefimiz, Avrupa'ya sığınmacı akınını durdurmak. Görüşmeler sonunda bir anlaşmaya vardık. Umarım bugün bütün taraflar bu anlaşmayı kabul eder" diye konuştu.
Tusk, yapılan zirvenin geniş bir boyutu olduğunu belirterek, "Türkiye'nin AB'ye giriş süreci de dahil Türkiye ile ilişkileri daha canlandırmak amacındayız" ifadesini kullandı.
Donald Tusk, "Türkiye tek başına bu sığınmacı krizinin çözümü için anahtar ülke değil. AB'nin dış sınırlarını korumak bizim sorumluluğumuz ve görevimiz. Üçüncü ülkelere bu görevi yaptıramayız. Dış sınırları korumazsak Schengen tarih olur" şeklinde konuştu.
İsveç Başbakanı Stefan Löfven, "Türkiye'de sığınmacılara iş, eğitim ve sosyal haklar sağlanırsa, sığınmacılar Türkiye'de kalır" dedi.
Löfven, Türkiye'ye sığınmacılar için mali destek sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ile birlikte çalışmak gerekiyor. Türkiye ile yeni fasıllar açılırsa demokrasi ve insan hakları konusunda ilerleme sağlanır" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.