Eniz ORAKCIOĞLU
Doğancı (Elye) Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Bicen, KKTC’den patates ithal eden Rum tüccarın aralarında milletvekilleri, patates üretici ve tüccarlarının bulunduğu 200 kişilik bir grup Rum tarafından protesto edilmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bicen, Güneydeki protestonun tamamı ile milliyetçi duygularla hareket eden fanatik ELAM’cıların yaptığı bir eylem olduğunu vurgulayarak, “Keşke onlar kadar bizde adam olabilseydik ve Türkiye’den gelen kontrolsüz ürünlere karşı bu protesto ve eylemi gerçekleştirsek. Ben Güney’de bu eylemi gerçekleştirenleri kutlar ve tebrik ederim. Bu yapılanın Türklük veya Rumlukla alakalı bir durum olduğunu düşünmüyorum. Burada yapılan protestoyu ben örgütlü ve kendi üreticilerini koruma adına yapılmış olan bir eylem olarak görmekteyim” şeklinde konuştu.
“Bu ülke için hiç bir şey yapmadık”
Bicen, sözlerine şu şekilde devam etti; “Kısa bir süre önce bu memlekete domates getirildi ve bu gelen domatesler ile iç piyasanın daha da ucuzlayacağı düşünüldü fakat beklenen olmadı ve fiyatlar yerinden oynamadı, halkımız domatesi yine pahalıya yedi. Bunun yanında et ve süt ürünlerine bakıldığında oradaki durumun daha vahim olduğunu görmekteyiz. Şöyle ki Türkiye’nin en azından 5-6 tane firmasının bu memlekette sütü ve süt ürünleri raflarda yerini almaktadır. Peki, bu durumlarla ilgili gerek hayvancılar, gerek imalatçılar, gerekse halk hiçbir şekilde eylem yapmamıştır. Biz ürünlerimizi satmak için Pazar bulamazken, üretici, esnaf ve imalatçılarımız sıkıntı çekerken biz bu ülkede hiç bir şey yapmadık. Dolayısıyla bu kadar sıkıntı ile haşır neşir olan üretici ve imalatçılarımız hiçbir şey yapmazken, Rumların KKTC’den giden patateslerle ilgili yapmış olduğu eylemi de tebrik etmek ve kutlamak gerekmektedir.”
“Yüzde 3 ile 5 oranında tolerans tanınıyor”
Güney Kıbrıs’a giden ürünlerde herhangi bir ilaç kalıntısı olmadığını vurgulayan Bicen, “Kaldı ki bu patatesler Türkiye’ye gidip geri dönen patateslerdi. Bu patateslerin büyük bir bölümü soğuk hava depolarında tutulduktan sonra ithal edildi ki soğuk hava haşerelerin de ölümüne sebep olmaktadır. Türkiye KKTC’nin ihraç ettiği patatese haşerede sıfır limit uygulamaktadır. Buna rağmen Güney Kıbrıs haşereye mevsimsel olarak yüzde 3 ve 5 oranında tolerans tanımaktadır. Bu sebeple de o patatesler Güneye geçebilmiştir. Avrupa Birliği müktesebatında ve Güneyde yüzde 3 ile 5 oranında bir tolerans tanınır, 3-5 patateste haşere olsa bile Avrupa’ya da Güney’e de patates gitmektedir. Sıkıntı Türkiye’nin bize çifte standart yapmasıdır” diye konuştu
“Türkiye ile kriz masası oluşturulmalı”
Bicen, sözlerine şu şekilde son verdi; “Hükümet derhal Türkiye yetkilileri ile bir kriz masası oluşturup bu sorunu çözmekle ilgili bir araya gelinmelidir. En azından Hükümet, Avrupa Birliği müktesebatındaki gibi yüzde 3 ile 5’lik bir haşere toleransının bize uygulanmasını talep etmelidir. Bunun yanında Güney Kıbrıs’taki gibi yerli üretimi koruyucu tedbirler almaları gerekmektedir. Yine bu sorunun üstesinden gelebilmek için Kıbrıs Türkleri üzerindeki İzolasyonların kalkması şarttır. Hava ve Deniz limanlarının da biran önce açılması gerklidir ki ticaret yapabilelim ve içinde bulunduğumuz bu çıkmazdan, bu kötü ekonomiden kurtulabilelim.”
kaynak: yenibakışgazetesi.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.