• BIST 8675.96
  • Altın 3027.127
  • Dolar 34.347
  • Euro 37.4601
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 5 °C

'Türkiye sığınmacılara karşı gizli cezaevleri kurdu'

'Türkiye sığınmacılara karşı gizli cezaevleri kurdu'

Af Örgütü'nün raporunda Türkiye'ye karşı ağır suçlamalar yöneltildi. Muhalifler ve Kürtlerin haksız uygulamalara maruz kaldığı, sığınmacılara yönelik benzersiz uygulamalara girişildiği savunuldu.

Af Örgütü'nün raporunda Türkiye'nin AB ile üzerinde uzlaştığı eylem planının ardından sığınmacılara yönelik keyfi gözaltı ve sınırdışı kararlarının artış gösterdiği belirtildi. 2015 yılının eylül ayında, Yunanistan'a geçmeye çalışan en az 200 kadar Suriyelinin Türk güvenlik güçlerince yakalandığı, bunların Türkiye'nin çeşitli noktalarında, dış dünya ile herhangi bir temas kurmalarına izin verilmeden tutulduğu belirtildi.

'Gizli cezaevleri' iddiası

Sığınmacıların tutulduğu yerler arasında "gizli cezaevleri"nin de bulunduğu ileri sürüldü. Sığınmacıların uluslararası hukuk kuralları bariz şekilde ihlal edilerek Suriye ve Irak'a dönmeye zorlandıkları iddia edildi.

Raporda, Türk güvenlik güçlerinin 2015 yılında "aşırı şiddete" başvurduğu vakalarda da artış görüldüğüne dikkat çekildi. Ölümle sonuçlanan şiddet kullanımına özellikle yasaklı PKK örgütünün gençlik kolu üyelerince düzenlenen gösterilerin dağıtılması sırasında başvurulduğu bildirildi.

Yüzlerce kişi gözaltına alındı

Af Örgütü, hükümet güçleri ile PKK'nın yeniden çatışmaya başladığı 2015 yılının temmuz ayından sonra "gözaltı dalgası"nın yaşandığını bildirdi. Buna göre ağustos ayı sonuna sonuna kadar PKK ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alındı. Bunlardan 260'ı tutuklanarak cezaevine kondu.

Af Örgütü'nün raporunda, "medyanın örneği görülmemiş baskılarla" yüz yüze kaldığı, internet üzerinden ifade hürriyetinin de ciddi ölçüde kısıtlandığı belirtildi. Hükümetin belli medya kuruluşları ve internet siteleri ile muhalif gazetecileri takip altına aldığı, bunların tehdit edildiği ve kimliği belirsiz kişi ve kişilerin saldırısına uğradığı kaydedildi.

'Aleyhte haber yapan işten çıkarıldı'

Yaygın medyada çalışan gazetecilerin hükümet aleyhine haber yapmaları halinde işten çıkarıldığı belirtildi. Aralarında onlarca Kürtçe yayın yapanların da bulunduğu haber sitelerinin engellendiğine dikkat çekildi. Polisin güneydoğudan haber geçen gazetecilere "fiili saldırı ve kötü muamelede bulunduğu" vurgulandı.

Af Örgütü raporunda yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran uygulamalara da dikkat çekildi. 2015 yılında siyasi gerekçelerle çok sayıda hakim ve savcının açığa alındığı ya da görev yerinin değiştirildiği vurgulandı.

'Hak ihlallerinden hesap sorulmuyor'

Siyasi konularda aktif vatandaş, gazeteci ve muhaliflerin aleyhine "sayısız haksız ceza davası açıldığı" belirtildi. Raporda, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edilmeye devam edildiği, hak ihlallerinden sorumlu kişilerden çok ender durumlarda hesap sorulduğu kaydedildi.

dw

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler