Türkiye’nin operasyonla boşalttığı Süleyman Şah Türbesi’nin çevresinde IŞİD ve PYD arasındaki çatışmalar şiddetlendi.
IŞİD’in Kobani’den çıkartılmasının ardından, PYD’nin silahlı kanadı YPG sınır boyunca Batı’ya doğru ilerlemeye başlarken çatışmalar Süleyman Şah türbesinin olduğu bölgenin yakınlarına taşındı. Kobani’den çıkarıldıktan sonra hava bombardımanları ile lojistik yolları da kesilen IŞİD, kasaba çevresindeki bir çok köyü de kaybederek Kobani operasyonunu başlattığı Cerablus ilçesine geri çekildi.
En son Kobani’nin batısında 48 köyü ele geçiren YPG ile IŞİD’in kontrolünde bulunan Cerablus ilçesi arasındaki mesafe 4 kilometreye kadar düşmüş durumda. YPG batıdaki stratejik öneme sahip Zağros tepesinden sonra Berkel, Zormağar ve Getaş köyleri ile Kobani’nin güneyinde yer alan Herus, Hemdine Rojova, Hemdine Rojhilat, Dafiye, Seyyit Keta, Hirab Bergir, Hatuniyye, Kofin, Nasır ve Şete köylerinde ile Güneybatı bölgesinde ki Pilling ve Şam köylerinde de kontrolü sağladı.
TÜRBE BOŞALTILDIKTAN SONRA ÇATIŞMALAR ARTTI
Dün sabah Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen Şah Fırat operasyonu sonrasında Süleyman Şah Türbesi etrafında YPG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar başladı. Çatışmalar, Türk ordusu tarafından ‘istismara sebebiyet vermemesi’ amacıyla kullanılamaz hale getirilen Süleyman Şah Türbesi çevresinde yer alan Horus, Şuhul kavşağı, Şehade ve Der Halaf köylerinde sürüyor. Çatışmaların boşaltılan türbenin 600 metre yakınlığında bir mesafede gerçekleştiği kaydedildi.
Suriye Eşmesi YPG’nin kontrolünde
Batı yönünde ilerleyen YPG, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınacağı Suriye Eşmesi köyünü, 4 gün önce ele geçirmişti. Birecik sınırları içerisinde yer alan, Aşağı Eşme, Büyük Eşme ve Orta Eşme köyleri ile sınır olan Suriye Eşmesi Köyü 1926 yılında çizilen harita ile sınırın Suriye tarafında kalan Kürt köylerinden biri.
TOPRAK KAYBETMEDİK
Türk Silahlı Kuvvetleri ise Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'na ‘Şah Fırat’ adını verdiği büyük bir operasyon gerçekleştirdiğini açıkladı. 100 araç ve 572 personelle yapılan operasyonda, karakolda görev yapan 44 özel kuvvet askeri Türkiye’ye getirildi. Operasyon sırasında meydana gelen kazada bir asker şehit oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Süleyman Şah’ın naaşı da geçici olarak ülkemize getirilmiştir” dedi.
Operasyonu Genelkurmay Başkanlığı karargahından izleyen Başbakan Davutoğlu, kamuoyuna ilk bilgileri Twitter adresinden duyurdu. İlk olarak “Ecdadımızın emaneti Süleyman Şah’ın naaşı Suriye içindeki yeni mekanına geçici olarak nakledilmek üzere ülkemize getirilmiştir” diyen Davutoğlu, Twitter mesajlarına devam ederken “Bugüne kadar büyük bir onur ile görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu personeli de TSK’nın Şah Fırat operasyonu ile yurda dönmüşlerdir” bilgisini verdi. Davutoğlu, mesajlarını şöyle sürdürdü:
“Süleyman Şah’ın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir. Her türlü riski barındıran çatışma ortamında Suriye toprakları içerisinde gerçekleştirilen bu son derece başarılı operasyonu nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman personelini bir kez daha tebrik ediyorum.”
Operasyonla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan da sabahın ilk saatlerinde bir yazılı açıklama geldi. Açıklamada, “Uluslararası anlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki manevi değeri yüksek ecdat yadigarı emanetler, Suriye’de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi köyüne taşınmak üzere getirilmiştir. Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi’nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir” denildi.
Genelkurmay açıklamasında operasyon sırasında herhangi bir çatışma yaşanmadığı, başlangıç evresindeki intikal sırasında bir personelin kaza sonucu şehit olduğu bilgisi de yer aldı. Dışişleri Bakanlığı da, Şam yönetimine türbenin yerinin değişikliğini bir notayla bildirdi. Operasyonla ilgili son değerlendirmeler Cuma günü Başbakanlık’ta yapılmıştı. Operasyonla ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da bilgi verilmişti.
'Karar ve talimat Türkiye'den'
Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la yine sabahın ilk saatlerinde kameralar karşısında bir açıklama yaptı. Davutoğlu, Genelkurmay’da yaptığı yaptığı açıklamada, son dönemdeki çatışmalar üzerine Süleyman Şah karakolunun korunması yönünde TSK’ya hükümet tarafından direktif verildiğini anlattı. Operasyonla ilgili ayrıntılı bilgi veren Davutoğlu, operasyonun son bir haftada devletin zirvesinde şekillendirildiğini söyledi.
Cuma akşamı saat 21’de eş zamanlı olarak iki operasyonla TSK araç ve personelinin Suriye sınırından girdiğini anlatan Davutoğlu, Türk askerinin 21.02’de Türk bayrağını göndere çektiğini, operasyonun Genelkurmay karargahından ‘anbean’ yürütüldüğünü dile getirdi. Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan bütün haklarını koruduğunu belirten Davutoğlu, Süleyman Şah’tan askerlerin 4 kol halinde sevkinin sabaha karşı 04.45’te tamamlandığını dile getirdi. Davutoğlu, operasyon sırasında herhangi bir çatışma olmadığına dikkat çekti. Davutoğlu “Operasyon kararı Ankara’da alınmıştır. Hiçbir mevkiden ne izin talep edilmiştir ne de yardım. Karar ve talimat Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilmiştir. Süreç içinde herhangi bir sivil kayıp olmaması için koalisyon güçlerine operasyon başladıktan sonra ya da operasyon sırasında bilgi verilmiştir” dedi.
'TÜRBENİN STATÜSÜNDE DEĞİŞİKLİK YOK'
Operasyonun ardından Dışişleri Bakanlığı da bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Suriye’de devam eden çatışmaların Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nu koruyan TSK personelinin güvenliği için de bir risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Bunun üzerine Ankara’da değerlendirmeler yapıldığı belirtilen açıklamada, türbe ve karakolun, Süleyman Şah’ın kabriyle birlikte Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde aynı büyüklükte bir araziye geçici olarak taşındığı anlatıldı. Açıklamada, “Güvenlik mülahazaları temelinde hayata geçirilen sözkonusu geçici nakli kubur işlemi, Süleyman Şah Türbesi ve müştemilatının anlaşmalarla tespit edilmiş statüsünde herhangi bir değişiklik anlamına gelmemektedir” denildi.
Süleyman Şah Türbesi, 1921’te Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması ve 1923 tarihli Lozan Anlaşması gereğince Türkiye toprağı olarak kabul edilmişti. Süleyman Şah karakolu, son dönemde hükümet ile muhalefet arasında büyük tartışma konusuydu. Süleyman Şah’daki Türk özel kuvvetlerin IŞİD tarafından rehin alındığı yönündeki muhalefetin iddialarını hükümet yalanlıyordu.
.
FOTP: SURIYE
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.