“VİZE UYGULAMASINI KALDIRMAK KIBRIS CUMHURİYETİ’Nİ TANIMAK DEMEKTİR”
Türkiye’nin tüm AB üyesi ülkelere vize uygulamasını kaldırmak için öncelikli olarak AB’nin Türk vatandaşlarına uygulanan vizeyi kaldırması şartı sunduğunu kaydeden Ali Erel, “benim şahsi fikrim Türkiye vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmayacağı yönündedir. Türkiye vatandaşlarına vize uygulaması kaldırılsa dahi Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik vize uygulamasını kaldırması demek Kıbrıs sorununun otomatikman çözümü ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması anlamına geliyor. Vize uygulaması kaldırılması demek bir devletin verdiği resmi belgeyi kabul etmek yani o devleti kabul etmek anlamına gelir” diyerek Türkiye’nin şu anki politikası ile bunun mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.
“TÜRK VATANDAŞLARININ AVRUPA’YA GÖÇ ETMESİNDEN KORKULUYOR”
Türkiye’nin AB ile imzaladığı göç anlaşmasını bir silah olarak kullandığını ve AB’nin göçmenleri Türkiye’de tutmak için Türkiye’ye ılımlı yaklaşabileceğini de söyleyen Ali Erel, Türkiye vatandaşlarına vize serbestliği hakkı tanıma uygulamasının AB için kolay bir adım olmadığını ve Türkiye’den vizesiz olarak Avrupa’ya gidebilecek Türk vatandaşlarının ülkelerine geri dönmeyecekleri konusunda ciddi endişelerin olduğunu dile getirdi.
AHMET VAMIK
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerini vizesiz seyahat edebilmeleri için AB ile Ankara arasında yaşanan 72 kriter sürecinde son 24 saate girildi. Türkiye tarafından vize uygulanan, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması hakkındaki karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenleme, Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriter arasında yer alıyor. Kıbrıs AB Derneği Denetleme Kurulu Üyesi ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası eski başkanlarından Ali Erel, AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmasına yönelik yapılacak son toplantı öncesinde Türkiye’de hareketli saatler yaşandığını ifade etti. AB Komisyonun bugün vize konusunda raporunu açıklayacağını söyleyen Erel, Türkiye’nin şu anda 7 AB üyesi ülkeye vize uyguladığını ve bu ülkelerden birisinin de Kıbrıs Cumhuriyeti olduğunu belirtti.
“AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN TUTUMU SERT OLACAK”
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni devlet olarak tanımadığını ve günü geldiği zaman Avrupa Birliği’ne “biz AB üyesi devletlere vize uygulamasını kaldırıyoruz fakat Kıbrıs Cumhuriyeti’ni devlet olarak kabul etmiyoruz” diyebileceğini de kaydeden Erel, “eğer komisyon Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirdiğine inanırsa ve bu yönde olumlu rapor hazırlar ise Haziran ayında bu rapor hem AB konseyi içerisinde oylanacak hem de Avrupa Parlamentosu’na sunulacak” diyerek Avrupa Parlamentosu’nda ki sürecin farklı şekilde işlediğini ve AB Konseyinden olumlu karar çıksa bile parlamentonun Türkiye’ye yaklaşımının daha sert olduğunu vurguladı.
“AVRUPA PARLAMENTOSU KIBRIS SORUNU’NU TÜRKİYE’NİN ÖNÜNE KOYACAK”
Türkiye’nin AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırma kararını uygulamaya koyduğu andan itibaren Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kimliğini ve pasaportunu resmi olarak tanıyacağını belirten Ali Erel, Türkiye’nin 2005 yılında imzaladığı bir ek protokol ile tüm AB üyesi ülkelere eşit davranacağı konusunda taahhüt verdiğini fakat Kıbrıs Cumhuriyeti’ne eşit davranmadığını ve bu tutumdan dolayı çok eleştirildiğini dile getirdi. Avrupa Parlamentosu tarafından Türkiye’nin önüne her zaman Kıbrıs sorunun konulduğunu belirten Ali Erel, “parlamentonun tutumunun yine değişeceğini düşünmüyorum. Parlamentonun duruşu nettir, Türkiye’nin önüne yine Türk askerinin hemen adadan çekilmesi, Maraş’ın iade edilmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tüm AB üyesi ülkeler ile eşit seviyede kabul etmesi maddeleri konulacaktır” dedi.
“VİZE UYGULAMASININ KALDIRILMASI SÜRECİ BİR YERDE TIKANACAKTIR”
Türkiye’nin tüm AB üyesi ülkelere vize uygulamasını kaldırmak için öncelikli olarak AB’nin Türk vatandaşlarına uygulanan vizeyi kaldırması şartı sunduğunu kaydeden Ali Erel, “benim şahsi fikrim Türkiye vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmayacağı yönündedir. Türkiye vatandaşlarına vize uygulaması kaldırılsa dahi Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik vize uygulamasını kaldırması demek otomatikman Kıbrıs sorununun çözümü ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıması anlamına geliyor. Türk spor takımları ile Kıbrıs Cumhuriyeti spor takımları resmi müsabakalar yapıyor. Türkiye’de Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı göndere çekiliyor fakat Türk yetkililer resmi olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımadıklarını savunuyorlar. Fakat vize uygulamasında durum değişir. Vize uygulaması kaldırılması demek bir devletin verdiği resmi belgeyi kabul etmek yani o devleti kabul etmek anlamına gelir” diyerek Türkiye’nin şu anki politikası ile bunun mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.
“VİZE UYGULAMASINI KALDIRMAK KIBRIS CUMHURİYETİ’Nİ TANIMA ANLAMINA GELİR”
Vize uygulamasının kaldırılmasının devamının limanların karşılıklı olarak açılması ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında direkt uçuşların başlaması olacağını öngören Ali Erel, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Avrupa Birliği’ne tam üye bir devlet olarak kabul etmesinin Kıbrıs sorunun otomatik olarak ortadan kalkması ve Türkiye’nin Kıbrıs adasının tamamını Avrupa Birliği toprağı olarak kabul etmesi anlamına geleceğini dile getirdi. Erel, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni AB üyesi bir devlet olarak kabul ettiği andan itibaren Kıbrıs’ta asker bulunduramayacağını ifade etti. Türkiye’de dün Resmi Gazete’de yayınlanan kararda vize uygulanan 7 AB üyesi ülkenin isimlerinin yazılmamasının açık bir kapı bırakmak olarak değerlendiren Erel, Türk yetkililerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin adını resmi imzalı bir kararda geçirmekten çekindiğini ifade etti.
“TÜRKİYE’NİN KRİTERLERİ YERİNE GETİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Beklentinin fazla yüksek olmaması gerektiğini, sürecin çetrefilli ve uzun olacağını söyleyen Ali Erel,
Türkiye’nin gerçekleştirmesi gereken 72 kriter olduğunu özellikle seyahat güvenliği konusunda gerçekleştirmesi gereken 7 kriterin hiçbirini yerine getiremediğini, kişisel hak ve özgürlükler konusunda sınıfta kaldığını, Türkiye’nin elektronik kimlik ve pasaport uygulamasına geçemediğini, ayrıca göç yönetimi konusunda 28 kriter ve kamu güvenliği ve düzeni konusunda 21 kriter bulunduğunu belirterek komisyonun sadece yasal düzenlemelerin yapılmasına değil uygulamaları da değerlendireceğini kaydetti. Erel, Türkiye’nin kısa bir sürede tüm bu kriterleri yerine getirmesinin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Türk vatandaşlarının Haziran ayında Avrupa’da serbest dolaşım hakkı alabilmesinin tamamen hayal ürünü olduğunu belirten Ali Erel, Avrupa Birliği’ne tam üye olan Polonya vatandaşlarına dahi iki sefer 7 yıllık süreler ile Avrupa’da serbest dolaşım hakkını engelleme kararı çıktığını hatırlattı.
“AVRUPA TÜRK HALKINA KAPILARINI AÇMAKTAN ÇEKİNİYOR”
Türkiye’nin AB ile imzaladığı göç anlaşmasını bir silah olarak kullandığını ve AB’nin göçmenleri Türkiye’de tutmak için Türkiye’ye ılımlı yaklaşabileceğini de söyleyen Ali Erel, Türkiye vatandaşlarına vize serbestliği hakkı tanıma uygulamasının AB için kolay bir adım olmadığını ve Türkiye’den vizesiz olarak Avrupa’ya gidebilecek Türk vatandaşlarının ülkelerine geri dönmeyecekleri konusunda ciddi endişelerin olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin kendi içerisinde kişisel hak ve özgürlükler ve ekonomi alanında sorunları çözmesi gerektiğini kaydeden Erel, aksi takdirde Avrupa kapıları açıldığı anda Türkiye’den ciddi bir göç yaşanabileceğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.