İTO’dan yayınlanan basın açıklamasına göre, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 22 Aralık’ta KKTC’ye yaptığı ziyaret sırasında gündeme gelen en önemli konulardan birisinin de hellim konusu olduğunu söyledi.
Hellim’in Kıbrıs’ın en ünlü ve en geleneksel ürünlerinden birisi olduğunu belirten Demirtaş, Türk tarafındaki üreticilerin Rum tarafının Avrupa Komisyonu'na coğrafi işaret ve menşei başvurusunda bulunmasıyla ilgili sorunları çözmek için çalıştığını söyledi.
KKTC için hellimin çok önemli bir ürün olduğunu ve 60’dan fazla firmanın hellim ürettiğini belirten Demirtaş, süt üreticisinden pazarlama noktasına kadar 17 bin kişinin hellimden hayatını kazandığını söyledi. Özellikle Kuzey Kıbrıs Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’nın bu konuda yoğun çalıştığını belirten Demirtaş, Rum kesimi ile yaşanan tartışmaların yanı sıra Kıbrıslı Türk üreticiler için bir diğer önemli sorunun da Türkiye’de üretilen hellimler olduğunu söyledi.
Demirtaş, şöyle konuştu:
“Ne yazık ki hellimin Kıbrıs için bu kadar önemli bir ürün olmasına karşın, Türkiye’de bazı üreticiler hellim adı altında peynir üretiyorlar, üstüne de Kıbrıs haritası basarak piyasaya sürüyorlar. Bu bir aldatmaca. Öncelikle Türkiye olarak, Kıbrıs’ın coğrafi ürünü olan hellimi Türkiye’de üretmemeliyiz. Kıbrıs’ta üretilerek, dünyaya ihraç edilmesine katkı koymalıyız. Bu konuda Kıbrıslı Türk soydaşlarımıza, dostlarımıza destek olmalıyız, onların emeklerine saygı duymalı, bu emeğe el uzatmamalıyız. Burada birkaç firmanın kârını arttıran ürün, Kıbrıs Türk tarafının en önemli ürünlerinden birisi. Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile bu konuyu detaylı görüştük. Zaten Kıbrıs’ta konuştuğumuz her siyasetçi, oda başkanı, işadamı bu konunun önemi vurguluyor. Her türlü işbirliğini yapıp, hukuki girişim dâhil gerekli desteği vereceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.