• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 9 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

“Üç Yüzyıllık Bu “Müesses Nizam” Değişiyor”

Doç. Dr. Ahmet Han Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde vurguladı..
“Üç Yüzyıllık Bu “Müesses Nizam” Değişiyor”

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde konuşan Doç. Dr. Ahmet Kasım Han dünyanın mevcut güvenlik sistemini ve güvenliğin geleceğini anlattı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü (YDE) tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi’nde uluslararası ilişkiler ve güvenlik çalışmalarının tanınmış ismi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han  uluslararası ve bölgesel örgütlerin dünya güvenlik yapılanmasındaki yerlerini ve dünya güvenliğinin geleceğini program katılımcıları ile birlikte değerlendirdi.

Doç. Dr. Ahmet Han: “Yeni Rekabet Odağı Çevresinde Halen bir Üçüncü Dünya Savaşını Yaşıyoruz”

Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde  “Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Güvenlik Politikaları” başlıklı bir seminer veren Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, Birleşmiş Milletler’in üç yüz yıl önce temelleri atılmış tıknefes bir müesses nizamı (kurulu dünya düzenini) korumaya çalıştığını vurguladı. Uluslararası sistemde geleceğe geçmişe yolculukla döndüğümüzün altını çizen Doç. Dr. Han, Ortadoğu’da güvenliği tehdit eden meşruiyet ve egemenlik anlayışlarının 1617’de başlayan ve Avrupa’yı şiddetin en yoğun yaşandığı dünya coğrafyasına dönüştüren 30 yıl savaşlarındaki anlayışlardan çok önemli bir farkı olmadığını ifade etti. 30 yıl savaşları ile günümüz siyasi yapılanmaları arasındaki paralelliklerin altını çizen Han, geleceğe dönüş filminde olduğu gibi geçmişe yapılacak bilinçli bir yolculuğun bugünkü uluslararası sistemin oluşumunun kökenlerini oluşturan dinamikleri anlamak açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. Mevcut çatışma çözüm mekanizmalarının ve çatışma hukukunun Birleşmiş Milletler prensipleri çerçevesinde devletleri merkez alarak kurgulanmış bir yapı olduğunu belirten Doç. Dr. Han, devlet dışı yeni aktörlerin arttığı bir dönemde bu mekanizmaların da etkinliğinin ciddi bir şekilde sorgulandığını kaydetti. “Dünya beşten büyük” anlayışının meşru  bir yaklaşım olduğunu ifade eden Han, ancak bu anlayışın mevcut dünya sisteminde geçerli ve uygulanabilir olmadığını vurguladı.

Koldaş: Dünya Güvenliğinde Uluslararası Ve Bölgesel Örgütlerin Rolleri Yeniden Tanımlanıyor.

Seminer ile açıklamada bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, uluslararası yapının dönüştüğü bir dönemde uluslararası ve bölgesel örgütlerin bu yapının bugünündeki ve geleceğindeki rollerini sorgulayan böyle sistematik bir değerlendirmenin zamanlamasının önemine vurgu yaptı. Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Birliği gibi uluslararası ve bölgesel örgütlerin devlet dışı aktörlerin egemenlik arayışı ile ön plana çıktığı bir dünyada kendi görev ve işlevlerini yeniden  tanımlamaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Koldaş, bunu yaparken yeni aktörlerin ve süreçlerin dikkate alınmasının elzem olduğunu kaydetti. Güvenlik Akademisi çerçevesinde her hafta farklı bir güvenlik konusunu farklı boyutları ve konunun uzmanları ile ele aldıklarını belirten Doç. Dr. Koldaş, Doç. Dr. Ahmet Han’ın vermiş olduğu seminerin dünya güvenlik yapılanmasının üzerine kurulu olduğu düzenin mevcut durumunun anlaşılması ve geleceğe yönelik sistemli çıkarımların yapılması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Konuşmaların sonunda Doç. Dr. Ahmet Kasım Han’a Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ve Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, 5 Mart 2016 tarihinde açılışı gerçekleştirilen güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı sertifika programı farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımıyla 21 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek. Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’ne ve diğer kısa dönemli eğitim programlarına kayıt hakkında daha detaylı bilgi www.neu.edu.tr web sayfasından, nei@neu.edu.tr e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü facebook sayfasından (yakindoguenstitusu) , 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36 telefonlardan alınabilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler