Öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı koymalarının amaçlandığı UKÜ İnşaat Mühendisliği Haftası’nda alanında uzman kişilerin yer aldığı seminerler ve teknik geziler düzenlendi.
Bu yıl yedincisi gerçekleştirilen İnşaat Mühendisliği Haftası etkinlikleri 5 gün sürdü. Hafta kapsamında ilk gün Bölüm öğrencileri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Yıldız ve Asistan Shahab Sadeghpour önderliğinde Boğaz Endüstri Madencilik Şirketi’ni gezdi. Betonarme yapıların temel malzemesi olan çimentonun üretim tesislerini gezen öğrenciler şirket içinde bulunan laboratuvarda üretilen çimentonun temel özelliklerini ölçen kimyasal testlerin nasıl yapıldığını gözlemledi. Üretim aşamalarını görmek için mekanik işlemlerin yapıldığı tesisleri de gezen öğrenciler derslerde öğrendikleri bilgilerin uygulanma aşamalarını izleme fırsatı buldu.
Etkinlik haftasının ikinci gününde KKTC İMO (İnşaat Mühendisleri Odası) Genel Sekreteri Yüksek İnşaat Mühendisi Bora Kutruza “Staff Development for Consulting Engineers & Corporate Structure of Consulting Firms” başlıklı seminer verdi. Yurtdışında eğitim gören ve yine yurt dışında iş tecrübesine sahip Kutruza öğrencilere mezuniyet sonrası kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Konuk konuşmacı ayrıca proje yapım aşamasında görev aldığı Çin’in Şangay kentinde yapılan Terminal Binası’nın projelendirme ve yapım aşamasında karşılaşılan yapısal sorunları ve bunların çözümleri için hangi yöntemleri uyguladıkları konusunda da bir sunum gerçekleştirdi.
Etkinliklerin üçüncü günü Stonite Mermer ve Tuğla Fabrikası’nı ziyaret eden öğrenciler üretilen tuğla ve mermerleri ihraç eden fabrikada malzemelerin üretim aşamalarını ve malzeme dayanıklıklarını ölçen testlerin yapıldığı laboratuvarı da gezdi.
Çelik yapı uygulamaları ve detayları konuşuldu
İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunlarından Kevser Atalay etkinliklerin dördüncü gününde “Çelik Yapı Uygulamaları ve Detayları” konulu bir seminer verdi. UKÜ’den mezun olduktan sonra elde ettiği iş tecrübesini sunumunun başında kısaca özetleyen Atalay, daha sonra üzerinde uzmanlaşıp kendi firmasında çalıştığı konu olan Çelik Yapılar konusunda hem projelendirme aşamalarında hem de uygulama aşamalarında karşılaştığı problemleri ve çözüm yollarını anlattı.
Etkinlik haftasının son gününde öğrenciler Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Yıldız ile birlikte Lefkoşa Türk Belediyesi’ne bağlı Haspolat Atıksu Arıtma Tesisi’ni ziyaret etti. Öğrenciler tesisle ilgili bilgileri Lefkoşa Belediyesi çalışanı Pınar Erengin’den aldı. Kıbrıs’ta iki toplumun atık sularını arıttıktan sonra temiz su olarak kullanıma kazandıran tesisi gezen öğrenciler atık su arıtma aşamalarını, atık sudan çıkan katı ve gaz malzemelerin nasıl verimli bir şekilde kullanıldığını gözlemledi.
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 7. İnşaat Mühendisliği Haftası’nın son gününde Yüksek İnşaat Mühendisi Çağlayan Sert “İnşaat Mühendisliğinde Su Mühendisliği Uygulamaları” konulu seminer verdi. İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri “Akışkanlar Mekaniği” ve “Hidromekanik” derslerinde teorisini öğrenip temel düzeyde pratiğini gördükleri Su Mühendisliği uygulamalarını Ankara’da Proje Müdürü olarak çalışan konuşmacı Çağlayan Sert’ten dinleme fırsatı buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.