• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 9 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C

UKÜ’de “Dünya Sinemasinda Özel Efekt Makyaji” semineri

UKÜ Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü tarafından “Dünya Sinemasında Özel Efekt Makyajların Tarihsel Gelişimi” semineri düzenlendi.
UKÜ’de “Dünya Sinemasinda Özel Efekt Makyaji” semineri

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü tarafından “Dünya Sinemasında Özel Efekt Makyajların Tarihsel Gelişimi” semineri düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Vali Gjinali katıldı. Konusunu Gjinali’nin doktora tezinden yola çıkarak yazdığı makaleden alan seminer Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü öğrencilerine özel olarak düzenlendi. Bölümün mezun ve mevcut öğrencilerinin yer aldığı etkinlik yoğun ilgi gördü.

“Özel efekt makyajı 19. ve 20. yüzyıllar arasında ortaya çıktı”

Konuşmasına dünya sinemalarında özel efektin tanımını yaparak başlayan Öğr. Gör. Vali Gjinali, özel efektin film, televizyon ve eğlence sektörlerinde yaygın olarak kullanılan, normal yollarla yaratılması mümkün olmayan veya çok riskli olan sahneleri yaratma yolu olduğunu söyledi. Gjinali, özel efektin 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarından itibaren ABD ve Fransa’da sinema alanında ortaya çıktığını vurguladı. Özel efekt teknolojisinin günümüzde tiyatro, televizyon, bilgisayar oyunları gibi pek çok eğlence sektöründe yoğun olarak kullanıldığını ifade eden  Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Vali Gjinali, “Sinemada özel efektlerin tarihi sinema tarihi kadar eskidir. 1895 yılında çekilen ABD yapımı kısa film olan The Execution of Mary, Queen of Scots buna örnek olarak verilebilir. Daha sonraki yıllarda Alman Weimar sinemasında da yoğun bir şekilde özel efektler kullanılmıştır. Bunların ilk örnekleri arasında; Golem, Nosferatu, Dr. Mabuse ve Metropolis sayılabilir.” dedi.

“Özel efekt makyajlarının kullanım alanı arttı”

Filmlerin çoğalmasıyla birlikte izleyicinin ilgisini çekebilmek için özel efekt makyajının arttığına vurgu yapan Vali Gjinali, yapılan özel efektlerin gerçekçi görünmesi için sadece mekansal değil aynı zamanda aktörlerin görünümlerini değiştirerek, farklı karakterlere ve canlılara dönüştürüldüğünü aktardı. Gjinali, ilerleyen zamanla birlikte yapılan yeni filmler ile beraber yeni özel efekt makyajlarının da geliştiğine dikkat çekerek, plastik ve lateks protez makyajların ortaya çıktığını vurguladı.

“Bu tür efekt makyajları komedi filmlerinde de kullanılabilir”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Vali Gjinali, özel efekt ve plastik makyajların sadece savaş filmlerinde korku veya canavar yaratmak için kullanılmadığını, bu tür efekt makyajlarının bir komedi filminde de kullanılabileceğini söyledi. Gjinali son olarak, “Teknolojinin gelişmesi sinemada bilgisayar destekli özel efektlerin yaygınlaşmasına sebep oldu. 1992 yılında Academy Awards ödüllerinde ‘En İyi Görsel Efekt ve Makyaj’ dallarında Oscar ödülünü alan ‘Terminator 2’ filmi buna örnek olarak gösterilebilir. Son dönemlerde de benzer teknikler kullanılarak Avatar, Karayip Korsanları, Maymunlar Cehennemi ve Yüzüklerin Efendisi gibi filmler yapıldı.” dedi. Gjinali’nin henüz yayınlanmayan “Dünya Sinemasında Özel Efekt Makyajı” isimli makalesinin bilimsel bir dergide yayınlanarak daha geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler