• BIST 9666.51
  • Altın 2925.396
  • Dolar 34.6389
  • Euro 36.4656
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 2 °C

UKÜ’de “Yapılarda Yalıtım Sorunları ve Çözümleri” konuşuldu

UKÜ’de “Yapılarda Yalıtım Sorunları ve Çözümleri” konuşuldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından Çevik Uraz Konferans Salonu’nda “Yapılarda Yalıtım Sorunları ve Çözümleri” konulu konferans düzenlendi.

Türkiye Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen ile Logo Yalıtım ve Danışmanlık Ltd. Şti. kurucusu mimar Bülent Çolak’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe öğretim üyeleri ve Mimarlık Bölümü öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, İZODER’in  ısı , su, ses ve yangın yalıtımı uygulayıcılarının bir araya geldiği bir sektör kuruluşu olduğunu ve misyonlarına uygun olarak sektörün ürünlerine gerekli belgelendirmeleri yapabilen bir anonim şirketi olduklarını vurguladı. Şen, İZODER’in temel misyonunun Türkiye’de yalıtımın doğru bir şekilde gelişmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Yalıtım çeşitlerine de değinen Ertuğrul Şen, yangın ,ses, su ve ısı yalıtımının Türkiye ve Dünya için önemini vurgulayarak “Enerji uğruna savaşlar çıkıyor ve yalıtım enerjinin tasarrufunda önemli bir rol oynuyor.” dedi.

“Türkiye’de her yıl enerji kullanımı için yaklaşık 80 milyar dolar harcanıyor”

Isı yalıtımının yeteri kadar yaygın ve doğru şekilde kullanılmadığını söyleyen İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “Türkiye’ de her yıl enerji kullanımı için yaklaşık olarak 80 milyar dolar harcıyoruz ve bunun önemli bir kısmını da binalarda kullanıyoruz.” dedi. Şen konuşmasında ayrıca enerji kullanımında her yıl yaklaşık 10 milyar doların da israf edildiğini söyledi..

Kuzey Kıbrıs’ın yalıtım sorunlarını da ele alan Ertuğrul Şen, ülkede sıcak iklimden dolayı ısıtmaya yönelik bir yalıtıma  ihtiyaç olmamasına rağmen yalıtım ihtiyacının soğutma kaynaklı olması gerektiğini ifade etti.

Logo Yalıtım ve Danışmanlık Ltd. Şti. kurucusu mimar Bülent Çolak, konuşmasında Mimarlık Bölümü ve mimar adayı öğrencilere ‘meslektaşlarım’ diyerek seslendi. Su yalıtımının önemini vurgulayan Çolak, su yalıtımının eksikliğinde, yapılara sızan yağmur suları ve yanlış uygulamalar sonucunda sızıntıların binanın yapısını bozabileceğini, elektrik tesisatlarında sorunlar oluşturabileceğini ve ev dekorasyonuna vereceği zararlardan ötürü konforu bozabileceğini söyledi.

“Yapılara sızan su doğal afet sonucu yıkılma tehlikesi  ile karşı karşıya”

Su yalıtımının eksikliği, eksik projelendirme ve bakım noksanlığında oluşabilecek sorunlara değinen Çolak, “Yapılara giren sular binayı ayakta tutan demiri genleştirir ve bina doğal afetler sonucu yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” dedi. 17 Ağustos 1999 depremini örnek gösteren Bülent Çolak depremde zarar görmüş  binaların birçoğunun eksik projelendirme, yanlış yapılanma ve su yalıtımının eksik olmasından kaynaklandığını açıkladı.Mimar Bülent Çolak, yalıtımın yapılma şekillerini, yapısal ve yüzeysel olarak kullanılan malzeme çeşitlerini de ele aldı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerine davetleri için teşekkür eden Logo Yalıtım ve Danışmanlık Ltd. Şti. kurucusu mimar Bülent Çolak ve İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen’e etkinlik sonunda teşekkür belgeleri takdim edildi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler