• BIST 9754.78
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

UKÜ’nün ev sahipliğini yaptığı VI. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu sona erdi

UKÜ’nün ev sahipliğini yaptığı VI. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu sona erdi
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) ev sahipliğinde ve Türkiye Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) iş birliğinde gerçekleştirilen 6. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu (EYFOR) sona erdi. 
Girne Acapulco Tatil Köyü’nde 5-7 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen forumda eğitimle ilgili konu ve sorunlar alanlarında uzman akademisyen ve yöneticiler tarafından dile getirildi. Paralel oturumlar ile 200’den fazla bildirinin sunulduğu foruma 300 eğitimci katıldı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri’nin onursal başkanlığında, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş ve EYUDER Genel Başkanı Adem Çilek’in eş başkanlığında gerçekleştirilen forum, açılış konuşmalarıyla başladı.

“Gönüllülerden oluşan sivil toplum örgütü”

Türkiye Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) Genel Başkanı Adem Çilek’in konuşması ile başlayan forumda Çilek EYUDER’i Türkiye’deki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenler, araştıma görevlileri, doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin biraraya gelerek oluşturduğu gönüllü sivil toplum örgütü olarak tanımladı. Çilek daha sonra Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu (EYFOR)’nun 6.’sını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, etkinlikte emeği olan UKÜ, Milli Eğitim Bakanlığı ve Teknik Öğretmenler Derneği’ne (TÖDER) teşekkür etti.

“Organizasyonda yer almaktan gurur duyuyoruz”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve EYFOR Eşbaşkanı Prof. Dr. Muhittin Tuş konuşmasına UKÜ olarak böyle bir organizasyon içerisinde yer almaktan gurur duyduklarını belirterek, katılımcılara teşekkür etti. Tuş, bu tür etkinliklerin önemli olduğunu ve KKTC’de devamının gelmesi gerektiğini söyledi.

“Eğitim tüm toplumların yaşam harcıdır”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri de, bu tür uluslararası organizasyonlarda yer almanın önemine vurgu yaparak, düzenlenmesine katkı koyan Türkiye Cumhuriyeti, EYUDER, UKÜ Eğitim Fakültesi ve organizasyon komitesi ile bilim kurulunda yer alan tüm akademisyenlere teşekkür etti.

“Eğitim tüm toplumların yaşam harcını oluşturur, bir diğer ifadeyle bir toplumun niteliği eğitim hizmetlerinin niteliğiyle eşdeğerdir. Nitelikli eğitim; yapılan bilimsel çalışmalar ve bunların uygulamaya yansıtılmasıyla mümkündür.” diyen Rektör Nadiri,  forumda ortaya çıkacak sonuçların uygulamaya yansıyarak yeni eğitim politikalarının belirlenmesine yardımcı olmasını diledi.

“KKTC eğitim adası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor”

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de yaptığı konuşmada, KKTC’deki tüm politikaların,  nefes alışın, her şeyin Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte gerçekleştirilmekte olduğunu ifade ederek, KKTC’yi ileri taşıma adına Türkiye Devleti’nin ilgili mekanizmaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da işbirliği yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eğitim adası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Dürüst, bu etkinlikte katkıları bulunan EYUDER, UKÜ ve TÖDER’ e teşekkür etti.

Forumda; eğitimin niteliği; uluslararası sınavlar ve Türkiye; eğitim politikaları ve sonuçları; öğretmen yetiştirme ve eğiticilerin eğitimi; yüksek öğretimde trendler ve yeniden yapılanma; okul yöneticiliği ve yönetici atama politikaları; değişen toplum, değişen okul ve alternatif okullar; eğitimde teknoloji; eğitimde örgütlenme ve sendikalar; eğitimde felsefe ve eleştirel pedagoji; eğitimde 4+4+4 yeniden yapılanma ve yönetici atama politikalarının yansıması; tarihsel süreçte Türk eğitim sistemi; dezavantajlı grubun eğitimi (erken okul terki, suça sürüklenen çocuklar); Türkiye’de bilim ve araştırma konu başlıkları tartışıldı.

Forum’da ikinci gün

Forumun ikinci günü, Prof. Dr. Münevver Çetin’in oturum başkanlığını yürüttüğü panelde, ilkokullarda çocuk kulüplerinin geliştirilmesinde öğretmen, yönetici ve velilerin karşılaştıkları güçlükler ele alındı. Dr. Yurdagül Ereş ve Prof. Dr. Münire Erden çocuk kulüplerinin son dönemlerde önemli hâle geldiğini, bu kulüplerin geliştirilebilmesinin fayda sağlayacağını belirtti.

Aynı panelde konuşmacı olan Hakan Özgün, öğrenci ve velilerin sosyal etkinliklerle ilgili beklentilerinin belirlenmesi konusuna değinerek “Sosyal Etkinlik”  kavramı üzerinde durdu. Sosyal etkinliklere katılan kişilerin iletişim becerisi kazandığını dile getiren Özgün, kişilerin iş hayatı ve günlük yaşamında da iletişim becerisi kazanmakla beraber bir özgüvenin ortaya çıkacağını açıkladı.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Hayati Akyol’un yaptığı panelde, Bahri Aydın ve Yeşim Özçelik, öğretmenleri motive eden okul yöneticisi davranışlarından bahsetti. Öğretmenlerin motivasyonunu arttıran davranışlar arasında fikirleri dinleyen, değer veren, emir yerine rica eden davranışları sıralayan Bahri Aydın, ödülün de motivasyonun artmasında etkisi olduğunu aktardı. Aydın, ders programlarının öğretmenin ihtiyacı ve istekleri doğrultusunda hazırlanmasının da öğretmenlerin motivasyonunu arttırabilecek önemli etkenler olduğunu belirtti.

Aynı panelde ikinci olarak, okulda şiddet olayları: Okul Yöneticilerinin Bakış Açısı ve Çözme Biçimleri konuşuldu. Temel Çalık, Hasan Tabak, Burcu Yavuz Tabak tarafından ele bildiride Hasan Tabak, araştırmanın amacı olarak problemin çözümleri ve problemi yaratan sebepleri çözümlemek olduğunu söyledi. Okul yöneticilerinin problem çözme becerilerinin geliştirilerek niteliklerinin arttırılması gerektiğini söyleyen Tabak, anne-baba ve veli eğitimine gereken önemin verilmesi gerektiğini de ifade etti.

Öğleden sonraki panellerde okulda üniversite modeli tartışıldı. Prof. Dr. Mustafa Özcan başkanlığını yaptığı panelde temel ilkelerin, eğitimcinin mesajının pedagojik olması gerektiği, teori ve uygulamanın (staj) eş zamanlı olması gerektiğini anlattı. Doç. Dr. Zümra Özyeşil, Yrd. Doç. Dr. Zelha Tunç ve Yrd. Doç. Dr. Didem Taylan’ın konuşmacı olduğu panelde Prof. Dr. Özcan, modelin amaçlarının bilgili, becerili ve erdemli öğretmenler yetiştirmek, okuldaki öğrenci başarısını yükseltmek, eğitim sorunlarının bilimsel olarak araştırılması ve öğretim üyelerinin mesleki gelişimini sağlamak olduğunu belirtti.

Katılımcılara Lefkoşa kültür gezisi düzenlendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, 6. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu (EYFOR)’nun üçüncü gününde kapanış oturumunun ardından katılımcılara kampüs ve Lefkoşa kültür gezisi organize etti.  İki yüze yakın akademisyen ve yöneticinin katıldığı gezide profesyonel rehberler eşliğinde Lefkoşa’nın kültürel ve tarihi yerleri gezildi. Katılımcılar aynı gün içerisinde UKÜ kampüsü ve CIU Arena’yı da gezerek Üniversite hakkında ayrıntılı bilgi aldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler