• BIST 9721.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C

Ülkesel Fizik Planı ve Çevre Konusu ele alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜ TV Haber Spikeri Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı programa bu hafta Çevre Mühendisi Yasemin Ç
Ülkesel Fizik Planı ve Çevre Konusu ele alındı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜ TV Haber Spikeri Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı programa bu hafta Çevre Mühendisi Yasemin Çobanoğlu konuk oldu. Söz konusu programda “Ülkesel Fizik Planı ve Çevre” konusu değerlendirildi.

Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara, programın başında geçtiğimiz ay Bakanlar Kurulu’ndan komiteye geri gönderilen ve çalışmaları gerekli paydaşlarla devam eden Ülkesel Fizik Planı’na değinerek, DAÜ Mimarlık Fakültesi adına söz konusu günde K.T. Müteahhitler Birliği’nin düzenlediği panele katıldığını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, 1989 yılından beri yasalaşması için beklenen Ülkesel Fizik Planı’nın, Bölgesel İmar Planları oluşturulması ve planlı bir gelişim sağlanabilmesi için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Yerleşim yerlerindeki gelişimin de İmar Planları’na göre yürütülmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, Ülkesel Fizik Planı ile ülke genelinde en üst düzeyde kararların alındığını ifade etti. Ülkesel Fizik Planı altında alınacak olan bütün imar planlarının ve planlama düzenlemelerinin bu plana göre yapılması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, imar yasasının altında emirnameler yayınlandığını fakat bu emirnamelerin aslında bir plan olmadığını, sadece geçici süreli kontrollü gelişimi sağladığını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Hoşkara ayrıca Şehir Planlama Dairesi’nin, Ülkesel Fizik Planı yapıldıktan sonra imar planlarını yapmaya  imkanlarının müsait olup olmadığı ve bu planlamanın yasada olduğu şekilde mi kullanılacağı yoksa yerel yönetimler ile yetki paylaşımı mı yapılacağının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Programda daha sonra Çevre Mühendisi Yasemin Çobanoğlu doğru planlamanın önemi konusuna destek verdiğini bildirerek, ayrıca bir çevre mühendisinin hangi konularla ilgilendiğini anlattı. Çevre mühendisliği ile çevreci kavramının çoğu zaman karıştırıldığından ve çevrenin bir bütün olduğundan söz eden Çobanoğlu, çevre mühendisliğinin; hava kirliliğini önleme, kirliliği arıtmalar ile azaltma, atık su tesisleri, deniz kirliliği, denizden su arıtma, özel çevre koruma bölgeleri gibi konuları kapsayan bir mühendislik alanı olduğunu anlattı.

Çobanoğlu sonrasında, gündemde olan Atık Yakma Tesisi Projesi hakkında görüşlerini paylaştı.

Evsel katı atıklar, tıbbi atıklar, peynir altı suları ve mezbaha atıklarından enerji üretmek adına Atık Yakma Tesisi için ihaleye çıkılma aşamasında olunduğunu anlatan Çobanoğlu, çöplerin yakılması ile elektrik üretilmesi kararına çevre mühendislerinin endişeli yaklaştığını bildirdi. Yakma konusunun çevreye zararları bulunduğunu anlatan Çobanoğlu, ülkesel atıklar için alternatif modelleri tartışmasının önemine değindi. Çobanoğlu, ülkede detaylı bir atık fizibilite çalışması yapılmadan ve  çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanmadan böylesi yakma tesisinin hazırlığının yapılmasını bir çevre mühendisi olarak doğru bulmadığını vurguladı.

Kent ve Mimarlık adlı programın söz konusu bölümü, 10 Ocak 2015 Cumartesi günü, 19.00 – 19.45 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler