AKSA elektrik santralinin yasal olmamasına rağmen ülkeye getirdiği yüzde 3.5 kükürt içerikli yakıtı kullanmasına izin verilmesi, vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Hükümet yetkilileri tarafından önce yakıtın kesinlikle ülkeye girişine izin verilmeyeceğinin açıklanmasının ardından, AKSA yetkililerinin, yeterli stok bulunmadığı için elektrik üretimini durduracakları restine boyun eğmesi, vatandaşların tarafından ciddiyetsizlik ve acizlik olarak karşılandı. İşte vatandaşların konuyla ilgili düşünceleri;
Hüseyin Vural Ateşcan: “Hükümet bu kadar kolay boyun eğmemeliydi. Hükümetin fikrinin bir anda değişmesinin sebebi bana şüpheli geldi. Bu bizim hükümetimizin beceriksizliğidir. Çıkıp bir irade ortaya koymaya çalışırlar ama ellerine yüzlerine bulaştırırlar. Bu işi yapamıyorlar. Umarım bu sistem değişir ama aynı isimleri seçtiğimiz sürece hiçbir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Memleketi yönettiklerini zannedenleri sendikalar ve bir takım ileri giden işadamları yönetiyor.”
Koray Artuğlu: “Zaten doğru yaptıkları bir şey yok. Her zaman benzer şeyleri yaptıkları için şaşırmadım, normal karşıladım. Bu ülkede insan hayatına değer verilmiyor. Halkı zehirlemek yerine Güney Kıbrıs’tan elektrik alsalardı, hem AKSA’ya karşı duruşlarını bozmamış hem de halkı mağdur etmemiş olurlardı.
Artan Ilgar: “Kükürt oranı yüksek yakıt zaten yıllardır ülkemizde kullanılıyordu. Şimdi yakıtın girişine izin verilmesini tartışıyoruz, eğer yakıtın ülkeye girişine izin verilmese ve uzun süre elektriksiz kalsak bu sefer de bunu tartışmaya başlayacaktık. Tarım Bakanlığı, AKSA’ya yakıtın ülkeye sokulmayacağı restini çekerken birkaç adım sonrasını düşünemedi. Yani ölümü görünce sıtmaya razı olduk.”
Engin Güler: “Hadi bu seferlikte kullanın ama bir daha olmasın yaklaşımını ben devlet ciddiyetiyle bağdaştırmıyorum.”
Ergün Gürtav: “Halkı düşünen yok, hep bana hep bana diyen bir zihniyet var. Maalesef gelen gideni hep aratıyor. Bunca yıldır değişen bir şey yok bundan sonrada değişeceğini zannetmiyorum.”
Burak Özdiken: “Devlet olarak dik duruş sergilemeliydiler. Bir şey evetse evettir hayırsa hayırdır. Keşke bu yakıtın ülkeye girmesine izin vermeselerdi ve dik duruşlarını bozmasalardı.”
Sezer Kaşer: “Zavallı yöneticilerimiz ve zavallı halkımız. Dik duramıyoruz. Yeteri kadar kanser vakası yokmuş gibi ülkede hala daha zehirlenmeye göz yumuyoruz. Bu yüzden biz başımıza gelen her şeyi yönetiyoruz. Ben bizi yönetenlerin yönetici vasfı olduğuna inanmıyorum. Dalga geçiyorlar bizimle ama bu toplumda bunu hak ediyor. Çünkü biz çok şımarmış bir toplumuz. AKSA üretimini durdurursa durdursun eğer sen hükümetsen ne yapar ne eder halkını elektriksiz bırakmazsın ve AKSA’ya da boyun eğmezsin. Devlet ciddiyetine yakışmadı bu yapılan.”
ÇEVRE MÜHENDİSLERİ: “KÜKÜRTÜN AZALTILMASI KESİN ÇÖZÜM DEĞİL”
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), elektrik santrallerinde kükürt oranı düşük yakıt kullanılmasının hava kirliliği sorununa çözüm olmadığını, baca gazı filtrasyon sistemi kullanılmasının zorunlu hale getirilmesinin gerektiğini belirtti.
AKSA’ya kükürt oranı yüzde 1’in üzerinde yakıt kullanımı için son bir kez izin verilmesiyle ilgili olarak ÇMO’dan yapılan yazılı açıklamada, “İşletmelerin, kullanacakları yakıt türünü hükümetin belirlemesi veya dikte ettirmesi aslında sorunun kesin çözümü değil” denildi.
Gelişmiş ülkelerde, doğal gaz haricinde fuel oil veya kömürle elektrik üreten santrallerin tümü için artık deSOx, deNOx ve partikül madde giderici baca gazı filtrasyon sistemlerini kurmaları ve işletmelerinin zorunlu hale getirildiği; doğal gaz haricinde, kalitesi ne olursa olsun fosil yakıtlar (fuel oil veya kömür) ile elektrik üreten santrallerin “filtrasyon sistemleri olmadan baca gazı emisyon standartlarına uyumlu hale gelmelerinin mümkün olmadığı” belirtildi.
Santrallerde kullanılacak yakıtın kükürt oranının yüzde 1 veya altında olması yönünde alınan Bakanlar Kurulu kararının üzerine, bir defaya mahsus yüzde 1în üzerinde yakıt kullanılmasına müsaade edilmesinin “kamu vicdanının zedelenmesine, vatandaşların devletin yönetim ve denetimle ilgili kapasitesini sorgular hale gelmesine” yol açtığı kaydedildi.
Havanın kirletilmesi konusunda Teknecik Elektrik Santrali veya AKSA Enerji Santrali ayırımı yapmaksızın, caydırıcı cezaların uygulanması için hükümete çağrıda bulunuldu.
Ahmet VAMIK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.