Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Asım Vehbi, katıldığı bir TV programındaki bir soru üzerine siyasetin kendi kültürü, kendi gerçekleri ve kendi realiteleriyle yoğrulduğuna işaret ederek "Siyasetin de o yoğrulma süresince eğitilmesi gerekir, bilinçli ve bilimsel siyaset yapmak çok önemlidir" dedi.
Vehbi, "Eğer KKTC’de gayrı safi milli hasılanın iyi bir oranı yüksek öğretimden elde ediliyorsa, doğal olarak bu sektör tüm alanlara ciddi anlamda bir değer katıyorsa, tabi ki eğitimin de siyaseti olmalı. Bu durumda eğitim, siyaset tarafından çok iyi yönetilmeli" diye konuştu.
Üniversitelerin ülkeye sosyal ve kültürel alanların yanı sıra ekonomik yönden de katkı sağladığını belirten Asım Vehbi, bu nedenle üniversite izinlerinin verilmesinde çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Ada TV'de Nazmi Pınar'ın konuğu olan Eski Çevre Bakanlarından Doç. Dr. Asım Vehbi, hem eğitimin hem de siyasetin içinde yer almış bir isim olarak yaptığı değerlendirmelerde, eleştirilerde de bulunarak Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Denetleme ve Akdreditasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından eğitimle ilgili 3 yasa tasarısının hazırlandığını, ancak bu yasa tasarıları ile ilgili olarak kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğinive görüş istenmediğini vurguladı.
"İZİN VERİLİRKEN DİKKAT EDİLMELİ"
Üniversitelerin ülkeye turizmden daha fazla ekonomik yönden katkı sağladığını belirten Asım Vehbi, üniversite izinlerinin verilmesinde dikkat edilmesi gerektiğini belirtti, şöyle dedi:
"1974'te Mutlu Barış Harekatı yapıldı. Öncelikle Kıbrıs Türkü'nün hayatı kurtuldu. Sonrasında ganimet süreci yaşadık. Daha sonra Sanayi Holding gibi süreçler yaşadık. Arkasından narenciye, ihracat, tekstil konfeksiyon. Arkadan bavul ticareti geldi.
Dönüp geriye baktığımız zaman bütün bu süreç içerisinde hep turizm hedef oldu. Turizm hiçbir zaman bu ülkenin ekonomisine yeterli katkı yapamadı, yapamıyor. Akabinde ülke ekonomisi yüksek öğretim etrafında dönmeye başladı. Üniversite konusu şaka değildir. On aylık turizm sağlıyor ve öğrencilerin en iyi eğitim ve hizmeti almaları lazım. Güzel bir ortam yakalandı. İzin verilirken kriterlere dikkat edilmeli, bu ortamın bozulmasına izin verilmemeli".
KKTC’NİN YÖNETİM ŞEKLİNE ELEŞTİRİ
Asım Vehbi, KKTC'nin yönetim şeklinin ivedi bir şekilde değişmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bir reform olacaksa siyasi reform olmalı. Sistem tamamen değişmeli. Bu halde bazı bölgelerde üç beş büyük ailenin esiri oluyoruz ve milletvekili seçimleri düğün ve cenaze ziyaretlerine endekslenmektedir. Bundan kurtulmamız gerekir. Tek bölgeye geçilmelidir. Bizde yasama-yürütme-yargı güçler ayrılığı vardır. Bunlar maalefes ayrı ayrı ama iç içe geçmiş durumdadır. Bana göre başkanlık sistemi gerekmektedir. ABD çok başarılıdır. Bakan olan kişi önümüzdeki on yıl seçime giremeyeceğini bilmeli " dedi.
"BÜTÜN ÇEVREMİZ ATEŞ İÇERİSİNDE VE BİZ ŞİMDİLİK BUNUN DIŞINDAYIZ"
2015 yılının gündeminde Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'nun en şiddetle hareketlendiği yıl olarak görüldüğünü ve tüm yakın komşularımızın da bu ateş içerisinde olduğunu belirten Vehbi, başta Suriye, Libya, Irak, Filistin'e bakacak olursak çok ciddi sıkıntılar olduğunu ama Kıbrıs Ada'sına bakıldığında ise hiç kan akmamış, insanların huzur içerisinde olduğu için şükretmemiz gerektiğinin altını çizdi. "Bütün çevremiz ateş içerisinde ve biz şimdilik bunun dışındayız. Umarım ki 2016 bizi buortamın dışında tutmaya devam eder ve bu ateş çemberi etrafımızda daralmadan biter, artık bölgemizde insanlar barış ve huzur içinde yaşar" dedi.
"ÇETİNKAYA BİR EFSANEDİR"
2015 yılında GAÜ olarak eğitim alanında çok yol kat ettiklerini dile getiren Vehbi, bu yıl KKTC'de yüksek öğretimde profesyonel olarak 20. yılını bitirdiğini ve hayatına yeni bir renk olarak GAÜ Çetinkaya birlikteliğinin girdiğini belirtti. Asım Vehbi, Çetinkaya'nın ailesi için olan önemi ve sporun ailesinden kaynaklı bir bağ olduğunu vurgulayarak, başkanlığı bu yüzden üstlendiğini kaydetti.
Çetinkaya olarak, 13 haftalık sürecin 5-6 haftasında lider olarak geçirdiklerini kaydeden Vehbi, Kulübün kapanma noktasına geldiği zaman böyle bir birleşme olduğunu ve kendisinin de bu görevi bu yüzden kabul ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Çetinkaya Türk Spor Kulübü bir efsanedir. Kıbrıs Futbol Federasyonu'nun 8 kurucusundan biridir. Türk Mukavemet Teşkilatı'nın Lefkoşa'da kalbinin attığı yerdir. KKTC halkı üzerinde çok büyük hakkı ve etkisi vardır. Bu yüzden sürdürülebilir bir yapı ve kurumsallaşma üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Bunların yanında sportif başarının da gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.