Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, KKTC Yükseköğretimi ve haksız rekabet ile ilgili katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.
Vehbi, hükümetlerin yükseköğretim konusunda söylemde bulunup eyleme geçmediğini ifade ederek, bu durumu eleştirdi. Bir üniversiteye Yüksek İdare Mahkemesi kararına rağmen Girne adının verilmesiyle birlikte başlayan hukuki süreci anlatan Vehbi, GAÜ’nün haksızlığa rağmen mücadelesini sürdüreceğini vurguladı ve adaletin olmadığı ülkelerde gelişme olamayacağının altını çizdi.
Yükseköğretim için en önemli kurumlardan biri olan YÖDAK’ın kuruluş amacının aksine, denetim ve akreditasyon konusunda misyonunu tam anlamıyla yerine getiremediği eleştirisinde de bulunan Vehbi, YÖDAK’ta bireysel ilişkilerin ön planda tutulduğunu ve tüm üniversitelere aynı mesafede dululmadığını belirtti.
Hükümetlerden beklentilerin aksine yükseköğretim noktasında umulan adımların atılmadığını söyleyen Vehbi, hükümetin yıllardır yükseköğretime yönelik ciddi bir devlet politikası oluşturulmasına yönelik söylemlerin olmasına rağmen çalışma yapılmadığını ifade ederek ancak zaman zaman bireysel konuların çözüldüğünü kaydetti. Yeni hükümetten yükseköğretim konusunda önemli bir beklentisi olduğunu ancak bu beklentinin de gerçekleşmediğini belirten
Vehbi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Reform hükümeti adına konulan hükümetten Yükseköğretim Bakanlığı oluşmasını beklerdim. Çok yalın halde kalmış Turizm Bakanlığı ile de bu birleştirilebilirdi ve hizmet sektörünün ortak yurtdışı tanıtımları koordine edilebilirdi. En azından Turizm ile birlikte Yükseköğretim Bakanlığı oluşturulması yönünde vizyon beklerdim ancak bu maalesef gerçekleşmedi.
“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Bir üniversiteye daha Yüksek İdare Mahkemesi kararına rağmen Girne adının verilmesiyle birlikte başlayan hukuki süreci anlatan Vehbi, GAÜ’nün haksızlığa rağmen mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. Güçler ayrılığı denilen yasama, yürütme ve yargı noktasında yargının almış olduğu kararın yürütme tarafından uygulanmaması halinde yaptırımın olmamasıyla ilgili çarpık bir neticeye doğru gidildiğini kaydetti.
Yükseköğretim için en önemli kurumlardan biri olan YÖDAK’ın kuruluş amacının aksine denetim ve akreditasyon konusunda misyonunu tam anlamıyla yerine getiremediği eleştirisinde de bulunan Vehbi, YÖDAK’ta bireysel ilişkilerin ön planda tutulduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
“Devlet, vakıf ve iyi katkı alan Türkiye üniversitelerinin Kıbrıs kampüsleri gibi 3 ayrı statüde üniversitemiz var. Haksız rekabetin bulunduğu ortamda adalet söz konusu değil.”
“ÖNEMLİ BAŞARI”
Son olarak açıklanan 2015 LYS sonuçlarının ilk aşamasında ülkemiz 10 binin üzerinde yakın öğrencinin geliyor olmasını değerlendiren Vehbi, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:
“Üniversiteler olarak sürecin keyfini yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl 7 bin küsur olan ilk LYS sonuçlarında KKTC üniversitelerini kazanan öğrenci sayısı, bu yıl 10 bin küsura çıktı. Gerçekten KKTC’deki üniversiteler ile halkın ekonomik ve sosyal hayatı için çok önemli bir gelişme. Gerçekten yükseköğretim konusunda KKTC güzel bir ivme yakaladı. Bu ivme devam ediyor, tabi bunun altyapısı ve iyi planlanması çok önemli.”
“GAÜ olarak, havacılık ve denizciliğe yönelik yeni programlarımız devam edecek. Sağlık ve bazı alanlarda ciddi bir talep olduğunu gözlemledik. Birkaç yıldır planladığımız hastane inşaatı başlamıştır. İstanbul Bilim Üniversitesi ile ortak bir tıp fakültesi planlıyoruz. Program, 2 yıl Kıbrıs’ta 4 yıl İstanbul’da okunacak şeklindedir. Daha birçok projelermiz var; Veterinerlik, Uzay Bilimleri, Ziraat gibi”.
“Adada sadece eğitim değil sosyal, kültürel ve sportif birçok projeye önem veren bir üniversiteyiz. Lefkoşa’da Büyük Hamam’ı turizme kazandırdık, Arab Ahmet Kültür Evi, bal ormanları projesi, deniz suyunun temizliğinin projeleri de aynı şekilde. GAÜ ülke için birşeyler yapmaya çalışıyor. Çetinkaya Türk Spor Kulübü son yıllarda dibe doğru gitmiş bir kulüp, bu biraz ekonomik yapı, birazda sporun yapısıyla alakalı. Sn.
Bülent Dizdarlı’ya ve Sn. Serhat Akpınar’a geniş vizyonları için teşekür ediyorum. Çetinkaya Spor Kulübü bir kurumsallaşma teklifiyle GAÜ’ye geldi.10 yıllık bir tesisleşme ve kulübe kalıcı bir gelir ve kurumsallaşma gibi projelerimiz var. Sayın Serhat Akpınar’ın da bir Çetinkayalı olması ile birlikte bize gelen projeyi kabul etttik ve süratle yola çıktık.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.