10-11 Aralık 2015 tarihlerinde çok sayıda uzman, Yakın Doğu Üniversitesi’nde buluşuyor. İki gün boyunca engelli yurttaşların teknoloji kullanımından istihdam fırsatlarına kadar pek çok önemli konu tartışılacağı “Engelsiz Bilişim Günleri”nde, “Çocuklar Yaşadıklarından Öğrenirler” isimli çalıştay da gerçekleştirilecek.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve KKTC Turkcell’in ana sponsorluğunda, koordinasyonu Celal Bayar Üniversitesi’nce yürütülen Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu ve Yakın Doğu Üniversitesi KKTC Engelsiz Bilişim Platformu işbirliği, Center of Excellence ve Center of Excellence’ a bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi, Yakın Doğu Enstitüsü organizasyonuyla “Engelsiz Bilişim Günleri”, 10 -11 Aralık 2015 tarihlerinde Yakın Doğu Üniversitesi’nde gerçekleşecek.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den çok önemli bilim insanlarının katılacağı “Engelsiz Bilişim Günleri”nde iki gün boyunca engelli yurttaşların teknoloji kullanımından işaret diline, mobil öğrenmeden istihdam fırsatlarına kadar pek çok önemli konu tartışılacak. Etkinlik kapsamında ikinci gün çocukların güvenliği ve yasal haklarının tartışılacağı “Çocuklar Yaşadıklarından Öğrenirler” çalıştayı gerçekleştirilerek.
Engelli Bireylerin Hakları İle İlgili Gerekli Farkındalığı Yaratmak İçin Girişimlerde Bulunuldu…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de gerekli farkındalığın yaratılması ve BM Engelli Hakları sözleşmesinde bahsedilen koşulların sağlanması için Yakın Doğu Üniversitesi tarafından okullarda yapılması gereken düzenlemeler konusunda Yakın Doğu İlkokulu ve Koleji’nde pilot çalışmalar yapılarak Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulması, gerek ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri ile velilere internette Engelsiz Bilişim konusunda ardışık seminerler ile eğitim verilmesi ve gerekse Engelsiz Plaj projesi için öncü ve destek olunması gibi girişimlerde bulunulmuştur. Engelsiz eğitim konusunda tablet üzerinden eğitim önerisi sunulmuş ve Yakın Doğu Eğitim Kurumları’nda pilot uygulamaları yapılmıştır. İstanbul’da “Engelliler ve Medya” paneline katılarak görüş sunulmuş, Türkiye Bilişim Derneği ile “Engelsiz Bilişim” çalışmalarına katılarak etkinlik ve raporlara destek verilmesi, “Engelsiz Kadın ve Çocuk” projesinde engelli cocuk sahibi annelere seminerler ve rehberlik yapılması gibi katkıların yanı sıra. KKTC Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim çalıştayında “Engelsiz Eğitim” grubunun moderatörlüğü ve raporlaştırılması yapılmış ve Bayrak Radyosu’nda “Herkes İçin Yaşam” programında danışmanlık yapılarak topluma engelsiz yürek olmanın farkındalığı ve toplumda herkesin yaşamını desteklemede bilişimin rolü vurgulanmıştır.
Türkiye tarafından imzalanan, toplam 50 maddeden oluşan ve taraf olan devletlere, engellilere karşı ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve onların yaşam standartlarını yükseltmek gibi yükümlülükler getiren BM Engelli Hakları sözleşmesinde: “Fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel çevreye, sağlık ve eğitim hizmetlerine, bilgiye ve iletişime erişimin engellilerin tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden tam yararlanmasını sağlamadaki öneminin kabul edileceği” maddesi yer almaktadır. Bu kapsamda en önemli unsurlardan biriside hiç şüphesiz ki internet ve bilişim teknolojileridir. Engelli bireylerin özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları hizmetlerden daha etkin şekilde yararlanabilmelerindeki neredeyse tek yol bilişim teknolojileri ve hizmetleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayar teknolojileri ve internet, günümüz insanının, bilgi ve iletişim ihtiyaçlarına, daha kolay, daha hızlı ve daha ekonomik çözümler bulabilmesini sağlamaktadır. Bu sene üçüncüsü gerçekleştirilecek “Engelsiz Bilişim Günleri” nde toplumsal sorumluluk ve gönüllülük anlayışına bağlı gerçekleştirilecek etkinlikte halka açık ve ücretsiz faaliyetler yapılacaktır.
Prof. Dr. Nedime Serakıncı: “Bu Sene Üçüncüsüne Ev Sahipliği Yaptığımız Etkinlikte Geldiğimiz Noktayı Bir İleriye Taşıyacağız”
Yakın Doğu Üniversitesi Centre of Excellence Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan etkinlik çerçevesinde bilişimde engelleri kaldırma adına ilgili tüm kurum ve kuruşları katılımcıları bir kez daha ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederken platfomun kurulduğu günden bugüne faaliyetlerine değindi, “ilk kez 2013 yılında Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Mustafa Kalaç ve Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence ve Center of Excellence’a bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi adına benim imzalarımız ile Türkiye Engelsiz Bilişim ve KKTC Engelsiz Bilişim Platformu işbirliği başladı ve ilk Engelsiz Bilişim Günleri gerçekleştirildi. Center of Excellence’a bağlı Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi eş başkanları Doç. Dr. Fahriye Altınaz Aksal ve Doç Dr. Zehra Altınay Gazi hocalarımızın da büyük destekleri oldu. Bu etkinlik Ada’da bir ilk olarak engelli farkındalığı için büyük önem taşımaktadır. 2013 yılında gerçekleşen etkinliğin sonrasında, engelli vatandaşlarımıza çeşitli istihdam ve yaşam boyu öğrenme becerilerine yönelik seminerler verildi. Onların topluma kazandırılmasına yönelik adımlar adıldı. 2014 yılında, KKTC Engelsiz Bilişim platform merkezin bünyesinde kuruldu ve sivil toplum örgütlerinin desteğini kazandı. 2014 yılında merkezin başkanları, hem ulusal hem uluslararası etkinlik ve konferanslarda, hem akademik hem de toplumsal sorumluluk olarak üniversitemizin öncülük ettiği engelsiz kampüs faaliyetlerini paylaştılar. Toplumsal sorumluluk yönü kadar engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı akademik temelli projelerin varlığı da önemlidir. Bu sene üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz ve engelsiz yaşam için yeni adımlar keşfedeceğiz. Geldiğimiz noktayı daha da ileriye taşıyacağız. Katılan tüm herkese çok teşekkür ederiz” dedi.
Üçüncüsüne ev sahipliği yapılan “Engelsiz Bilişim Günleri” bu yıl 10-11 Aralık 2015 tarihlerinde Yakın Doğu Üniversitesi Kütüphane Büyük Salon’ da olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.