Yale Üniversitesi Yale Genome Center ile Yakın Doğu Üniversitesi Center of Excellence ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Yale Üniversitesi, Yale Genome Center üyesi Yrd.Doç.Dr. Kaya Bilgüvar, Marmara Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı üyesi Dr. Can Erzik ve Yakın Doğu Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ile Genetik ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı' yı ziyaret etti. Tüm gün süren seri toplantı ve görüşmelerin ardından ortak proje ve akademik yayın ile karşılıklı bilgi alışverişini kapsayan bir işbirliği protokolü imzalandı.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Yale Üniversitesi, Yale Genome Center üyesi Yrd.Doç.Dr. Kaya Bilgüvar, Marmara Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı üyesi Dr. Can Erzik ve Yakın Doğu Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ile Genetik ve Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı arasında işbirliği protokolü imzalandığı bildirildi. Protokol kapsamında ilk etapda iki ana proje üzerinde anlaşan tarafların ”mendeliyan kalıtım gösteren ve şimdiye dek aydınlatılmamış yeni gen varyantlarını” tanımlamayı hedefledikleri belirtildi.
Prof. Dr. Nedime Serakıncı: ”Projelerimizin Bir Amacı Da KKTC’de Tanısı Konmamış Hastalıkların Tanılarının Konmasıdır”
Yakın Doğu Üniversitesi Centre of Excellence ve Genetik Kanser Tanı-Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, yapılacak projeleri anlatırken ”Genetik, kalıtım biliminde cinsiyet kromozomları dışındaki kromozomlarla (otozom) olan, bağımsız karakterlerinden sorumlu yani ayrı otozom çiftlerine oturmuş genlerle sağlanan kalıtıma Mendelian Kalıtım deniyorve Mendelian kalıtım tek gen defektlerinin kalıtım paternini tanımlar. 4000’den fazla tek gen “trait’i özelliği belirlen¬miştir. Belirli bir özelliğinin kalıtılma riski Mendel kalıtımı şekilleri ve aile soyağacının (pedigree) detayları bilinerek hesaplanabiliyor. Bu projelerin bir amacının da KKTC gen havuzunda mendeliyan kalıtım gösteren olsası KKTC allelerini tespit ederek şimdiye dek isim bir başka deyişle tanısı konmamış bazı genetik sendrom ve hastalıkların tanılarının konmasını ve bir sonraki nesil için risk değerlendirmesinin yapılmasını sağlamak” dedi.
KKTC’nin Ilk Ve Tek Veri Tabanı Yakın Doğu Üniversitesi Genetik Mutasyon Veritabanı…
Daha önce 2014 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk ve tek genetik veritabanı olan Yakın Doğu Üniversitesi Genetik Mutasyon Veritabanı (http://genetics-db.neu.edu.tr/), fikir babası ve kurucu lideri olan Prof. Dr. Serakıncı, bu veri tabanının Yakın Doğu Üniversitesi bilim insanları tarafından oluşturulduğunu hatırlatarak “yeni projeler ile Kıbrıslı Türklerin sahip olduğu genetik yapı ve hastalıklarının iyi anlaşılmasına yönelik bir ışık olacaktır” dedi. Prof. Dr. Serakıncı sözlerini tamamlarken, “söz konusu iki proje ile ilgili yaptığımız pilot çalışmalardan elde ettiğimiz sonuçlar oldukça sevindirici olup önümüzdeki günler daha güzel haberlere gebe” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.