“DEVLET HASTANELERİNDEKİ YIĞILMALARIN ENGELLENMESİ İÇİN…”: Sağlık alanında yıllardan beridir türlü eksiklikler ve yetersizlikler gündeme gelirken, sağlık hizmetinin son dönemde iyi bir noktaya taşındığı ve yerinde sağlık hizmetinin yanı sıra, geliştirilmeye çalışılan sağlık merkezleri ve sağlık ocaklarıyla halka sağlık hizmeti verildiği dikkat çekiyor. Devlet hastanelerinde yaşanan aşırı yığılmayı ve yoğunluğu engellemek için, sağlık merkezlerinin geliştirilmesine hız verildiği, kırsal bölgelerde faaliyet gösteren sağlık ocaklarının da, güçlendirilmesi için girişim başlatıldığı belirtildi.
“AŞISIZ ÇOCUKLAR AŞILANIYOR”: Sağlık Bakanı Gülle, temel sağlık hizmetlerini ve koruyucu sağlık hizmetlerini etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla yerinde sağlık hizmetleri projesi ile yaşlılara evlerine kadar sağlık hizmeti götürüldüğünü anlattı. Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli ise, bu proje kapsamında, çok sayıda aşısız çocuk olduğu tespit edilen Surlariçi bölgesinde yaşayan çocuklara, her Perşembe günü Trenyolu Polikliniği’nde, aşı hizmeti verildiğini açıkladı.
Rana SARRO
Sağlık alanında, yıllardan beridir türlü eksiklikler ve yetersizlikler gündeme gelirken, sağlık hizmetinin son dönemde iyi bir noktaya taşındığı ve yerinde sağlık hizmetinin yanı sıra, geliştirilmeye çalışılan sağlık merkezleri ve sağlık ocaklarıyla halka sağlık hizmeti verildiği görülüyor.
Ülkemiz genelinde, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu, Mağusa, Girne Akçiçek ve Cengiz Topel devlet hastanesindeki yoğunluğun azaltılması için, sağlık merkezlerinin geliştirilmesine hız verildi.
Öte yandan yine ana merkezlerde bulunan devlet hastanelerindeki yığılmayı engellemek için, kırsal bölgelerde faaliyet gösteren sağlık ocaklarının da, Sağlık Bakanlığı tarafından güçlendirilmesi için girişim başlatıldığı belirtildi.
Ülkede sağlık alanının ne durumda olduğunu ve verilen sağlık hizmeti konusunda Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli ile konuştuk.
“Sağlık ocakları ile sağlık merkezlerini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Belediyeler ile işbirliğinde sağlık ocaklarını etkinleştiriyoruz ve geliştiriyoruz” diyen Sağlık Bakanı Ahmet Gulle, temel sağlık hizmetlerini ve koruyucu sağlık hizmetlerini etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla yerinde sağlık hizmetleri projesinin de başlatıldığını ve özellikle yaşlılara belediye işbirliğinde evlere sağlık hizmeti götürüldüğünü anlattı. Sağlık Bakanı Ahmet Gulle, ülke genelindeki sağlık hizmetleriyle ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:
[caption id="attachment_50920" align="alignright" width="428"] Sağlık Bakanı Ahmet Gülle[/caption]
BAKAN GULLE: “YERİNDE SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR”
“Temel sağlık hizmetlerini ve koruyucu sağlık hizmetlerini etkinleştirmek ve yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu anlamda, yerinde sağlık hizmeti adıyla bir proje başlattık. Bu yerinde sağlık hizmeti ile örneğin Lefkoşa’da evlere sağlık hizmeti götürülmeye başlandı. Belediye ile işbirliğinde evler gezilerek, sağlık hizmet götürüldü.”
“SAĞLIK HİZMETİ EVLERE KADAR GÖTÜRÜLÜYOR”
“Bunu biz Karpaz’a yaydık. Dipkarpaz’da, Yenierenköy’de, Mehmetçik’te, Büyükkonuk’ta bu projeyi başlattık. Ciddi sayıda insana ulaşılıyor ve evinde bakımları yapılıyor. İnsanların ilaçları evlerine götürülüyor. Yarası varsa bakılıyor, pansumanı yapılıyor, şekeri ve tansiyonu varsa ölçülüyor, gerekirse hastaneye taşınıyor. Ve bunu tüm belediyelerle işbirliğiyle geliştirmek istiyoruz. Daha önce yaşlılar ve hastalar ilaçlarını gelir hastaneden alırlardı. Şimdi hastaların isimleri belirlendi ve evlerine kadar ilaçları götürülüyor. Yani insanların işini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu proje başlatılalı yaklaşık bir yıl oldu. Bu projeyi diğer bölgelere de yaymak hedefindeyiz.”
“SAĞLIK OCAKLARIMIZ GELİŞTİRİLİYOR”
“İkinci yine önemli bir nokta, özellikle temel sağlık hizmetlerimizi, sağlık ocaklarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Bazı adımları attık ama bu yıl daha da atacağız. Daha çok hekimin oralarda çalışmasını, daha etkin hizmet verilmesini sağlayacağız. Sağlık ocaklarını da daha verimli kılmak için, hekim- personel organizasyonunu yaptık. Sağlık ocakları ile sağlık merkezlerini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Belediyeler ile işbirliğinde sağlık ocaklarını etkinleştiriyoruz ve geliştiriyoruz.”
“YENİERENKÖY’E YENİ SAĞLIK MERKEZİ”
“Yenierenköy’e yeni bir sağlık merkezi yapıyoruz. İhalesine çıkıldı ve tamamen yeni bir sağlık ocağı yapılıyor. Bazı sağlık ocaklarında testler de yapılabiliyor. Bazılarında ise, kan alınarak merkeze iletiliyor ve gerekli testlerin yapılması sağlanıyor.”
“ÇAMLIBEL’E YILLAR SONRA SAĞLIK OCAĞI KAZANDIRILDI”
“Çamlıbel’e yeni bir sağlık merkezi yapıyoruz. 17 Şubat’ta açılışını yapacağız. Orada da hem 112, hem de hekimler hizmet verecek.”
“HASTANELERDEKİ YIĞILMALARIN DA ÖNÜNE GEÇİLECEK”
“Olabildiğince ana merkezlere olan yığılmayı engellemek istiyoruz. Dolayısıyla insanların sağlık merkezlerinde ne kadar sorunları çözülürse, o kadar merkezdeki yığılmayı azaltmış olacağız. Ayrıca, yaşlı insanların araca binmesi, ulaşım sorunları da yerinde hizmetle ortadan kalkmış olacak. Temel sağlık hizmetlerimizi bu anlamda geliştirmeye çalışıyoruz.”
“112 HİZMETLERİ GELİŞTİRİLDİ”
“Yine 112 hizmetlerimizi geliştirdik. Tatlısu’da belediye ile işbirliğinde 112 merkezi oluşturduk. 24 saat hizmet veriyor. Hemşirelerimiz, sağlık birimimiz olumsuz bir durumda hemen ulaşıyor. Geçitkale’de bulunan 112 merkezin, gece yarısı saat 12’ye kadar mesaisini uzattık.”
“CENGİZ TOPEL HASTANESİ GELİŞTİRİLİYOR”
“Cengiz Topel Hastanesi ile ilgili ise, düşüncemiz çok nettir. Cengiz Topel bizim ikinci basamak hizmet veren bir hastanemizdir. Yıllardan beri, bölgeye yatırımlar yapılmamış olmasından dolayı bir güç kaybetmiştir. Biz onu güçlendirme kararı aldık. Dolayısıyla oradaki kadroların doldurulması için Kamu Hizmet Komisyonu’na gerekli girişimlerimizi yaptık. Bunlar ilan edilecek ve kadrolar doldurulacak. Bu arada da oranın güçlendirilmesi için hekim takviyesine yönelik de çalışmalarımız sürüyor. Oraya yeni dijital röntgen cihazı, yeni bir ultrasound cihazı, endovizyon sistemi alınıyor. Yani cihazlar yönünden de ciddi bir iyileştirme yapacağız.”
“KOĞUŞ SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRME ÇALIŞMALARI”
“Ayrıca, ülkemizde artık o koğuş sisteminden uzaklaşmak istiyoruz. Burhan Nalbantoğlu ve Cengiz Topel’de süreç içerisinde çağdaş hizmet verilen, hastaların memnun kalacağı bir yapıya kavuşturmak için de çalışmalarımıza başladık.”
[caption id="attachment_50922" align="alignright" width="365"] Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli[/caption]
EMİNE GÜLLÜELLİ: 15 SAĞLIK MERKEZİ
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli ise, “ülke genelinde 5 tane 112 Hızır’ın bulunduğu toplamda 15 tane, sağlık merkezimiz var. Tatlısu’da 112 İstasyonu hizmete girdi. Çamlıbel’e, sağlık merkezi ile birlikte bir 112 istasyonu kurduk. Bunun yanında 112 Hızır’ın mesai çalıştığı merkezlerimiz de mevcuttur” dedi. Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli, sağlık merkezleri ve sağlık ocakları ile ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:
“24 SAAT HİZMET VERİLMEYE BAŞLANDI”
“Geçitkale Sağlık Merkezi mesai saatlerinde hizmet veriyordu, şimdi 24 saate çıkardık. Lapta Sağlık Ocağı’nın mesai saatini de Mart başında, 24 saatte uzatacağız. Maraş’ta mesai çalışan ambulansımız vardır. Bu şekilde, 112’li merkezlerimiz vardır.”
“5 TANE DE SAĞLIK OCAĞI BULUNUYOR”
Hemşirelerin bulunduğu Akıncılar, Tatlısu, Vadili, Paşaköy ve Dörtyol’da olmak üzere 5 ayrı sağlık ocağı mevcuttur.
“AŞISIZ ÇOCUKLARA AŞI YAPILIYOR”
“Lefkoşa’da Trenyolu Polikliniği bulunuyor. Orada sadece diş polikliniği var. Haftada 1 gün mutlaka doktor geliyor. Yerinde sağlık hizmeti projesi kapsamında, Surlariçi bölgesinde çok sayıda aşısız çocuk tespit edilmişti. Burada da o zamandan sonra, Trenyolu’nda her Perşembe, çocukların eksik aşılarını tamamlamak üzere, çocuk hekimimiz vardır. Oradaki hizmet gayet de başarılı gidiyor. 5 Şubat Perşembe günü yapılan aşı rakamı ise, 13 çocuğa aşı yapıldığı bildirildi.”
15 SAĞLIK MERKEZİ:
“Ülke genelinde bulunan sağlık merkezlerimiz ise şunlardır: “Kentsel Sağlık Merkezi (Domuzcular), Güzelyurt Sağlık Merkezi, İskele, Yenierenköy, Akdoğan, Mehmetçik sağlık merkezlerinde 24 saat 112 Hızır Servisi bulunduğu belirtildi. Maraş Sağlık Merkezi’nde ile Lapta Sağlık Merkezi’nde 112 mesai çalışıyor. Mart başı itibariyle saat 24.00’e kadar hizmet verecek.
Geçitkale Sağlık Merkezi’nde 112 Hızır saat 24.00’e kadar hizmet veriyor. Serdarlı Sağlık Merkezi’nde, Değirmenlik Sağlık Merkezi’nde, Lefke Sağlık Merkezi, Esentepe Sağlık Merkezi ve İnönü Sağlık Merkezi’nde 112 Hızır hizmeti yok. Dipkarpaz Sağlık Merkezi’nin 112 Hızır ise on call olarak hizmet veriyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.