• BIST 9751.34
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 5 °C

“Yayıncılığa alternatif üretilmeli”

“Yayıncılığa alternatif üretilmeli”

Genç TV’yi de bünyesinde barındıran Birinci Medya Grubu Sahibi Ertan Birinci, son dönemde ülkedeki özel televizyonları endişelendiren gelişmeleri Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlıya anlattı. Ertan Birinci ülkede yayıncılık alanında haksız bir rekabet olduğunu, BRT’nin teknolojik altyapısı ve personel sayısı ile yetersiz kaldığını. Hatta özel televizyonların bir çok kez BRT’den daha iyi ve önemli işlere attığını kaydetti.KKTC özel televizyonlarının uydu yayınından çekilmesi ile ortaya çok büyük sorunlar çıkacağını ve İngiltere gibi yerlere Kıbrıs Türk kanallarının seyredilmesi için alternatif üretilmediğine işaret etti.

10403597_10152730280347717_328729017366151655_n

Detay Gazetesi’nin Pazartesi günü açtığı Özel Televizyon Dosyası’nda ülkemizde yayın yapan özel televizyonların işletmecileri/yöneticileri ile son günlerde gündeme gelen televizyonlara devlet tarafından ödenen uydu katkı paylarını artık ödenmeyeceğini ve ülkede özel televizyonculuğun geleceğini değerlendirmeye devam ediyoruz.

Genç TV’yi de bünyesinde barındıran Birinci Medya Grubu Sahibi Ertan Birinci, son dönemde ülkedeki özel televizyonları endişelendiren gelişmeleri Detay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oshan Sabırlı’ya değerlendirdi. Birinci, alınan son karar ile devletin katkı payını kesecek olmasının ülke televizyonculuğuna darbe vuracağını ifade ederken diğer yandan, bunun BRT’nin bir kez daha devlet eli ile daha da güçlendirilmesi anlamını taşıdığını söyledi. Ülkede yayıncılık alanında haksız bir rekabet olduğunu dile getiren Birinci, BRT’nin teknolojik altyapısı ve personel sayısı ile ülkede yayıncılık alanında yetersiz kaldığını, hatta özel televizyonların bir çok kez BRT’den daha iyi ve önemli yayınlar yaptığını da kaydetti.

11403500_569835296490698_432297427193240697_n

KKTC özel televizyonlarının uydu yayınından çekilmesi ile ortaya çok büyük sorunlar çıkacağını ve İngiltere gibi yerlere Kıbrıs Türk kanallarının seyredilmesi için alternatif üretilmediğine işaret eden Birinci, devletin yeni teknoloji yerine demode teknolojilere yatırım yaptığını da sözlerine ekledi.

12088550_10153204163267717_1236361441406039613_n

DEMODE TEKNOLOJİ

KKTC Devletinin yarım kalan bir dijital karasal yayın (DVB-T) projesi olduğunu ve kendilerine bu projenin bitirilmek üzere olduğuna dair bilgi verildiğini kaydetti. Ertan Birinci bu sistemin yedekli çalışması için, 2 Milyon Euro’luk bir yatırım yapılacağının aktarılacağını başbakanlık tarafından iletildiğini kaydederken yapılacak yatırımın demode bir yatırım olduğunu vurguladı.

12115483_609574659183428_7237935053953130515_n

YAYINCILIĞIN GELECEĞİNE YATIRIM YAPILMIYOR

Ertan Birinci “Ben bu insanlara ilk günden beridir bu dijital karasal yayın sisteminin demode olduğunu ve devletin parasının boşa harcandığını söylüyorum. Şu anda var olan frekansları DVB-T sisteminde kullanacakları için ülkeye 5G teknolojisi geldiği zaman 5G’ye yeni frekans vermek zorunda kalacaklar. Oysa şimdi 4G sistemiyle birlikte televizyon yayıncılığı IP TV sistemiyle büyük bir gelişim içerisindedir. Aslında bizim ihtiyacımız olan fiber altyapısıdır. Fiber altyapısı olmadan bugün bile herkes internet üzerinden istediği televizyon kanalını izleyebiliyor” yorumunu yaptı.

TEKNOLOJİYE YATIRIM ŞART

Ertan Birinci, özel yayıncılar olarak internet üzerinden yayın yapan dijital kutu hazırladıklarını fakat yürürlüğe koymak için yasaları ve tüzükleri beklediklerini, teknolojik altyapıyı kullanmak dururken devletin demode sistemlere para harcadığını da vurguladı. Birinci, yeni teknolojiye yatırım yapılmasının şart olduğunu da sözlerine ekledi.

“KATKI OLARAK KABUL ETMEDİK”

Ertan Birinci devletin yaptığı katkının da hiçbir zaman katkı olarak kabul edilemediğini, ülkenin özel televizyonlarının, gerek Türkiye’den gelen reklamlar, gerekse devletin radyo televizyonu olan BRT tarafından uygulanan haksız rekabet nedeni ile zor günler geçirdiğin kaydetti ve ekledi;

“Uyduda olan televizyonlara her ay 30.000 TL katkı yapmaktaydılar. Adı katkı fakat ben bunu hiçbir zaman katkı olarak kabul etmedim çünkü özel televizyon haksız rekabet altında ezilmektedir. Hepimizin anası olan Bayrak Televizyonu’na yapılan HD stüdyo 10 Milyon TL’ye mal olmuştu. Bu rakamı kendileri açıkladılar. Biz 30.000 TL ile nereye gideceğiz. Kıbrıs Türk Toplumu’nun çok renkliliğini ve çok sesliliğini uyduda tutmanın küçücük bir desteğidir bu. Fakat bu desteğe karşılık özel televizyonlar çok şey veriyorlar”.

“BRT YAYIN YAPAMADI BİZ YAPTIK”

BRT’nin güçlü teknik altyapısı ve geniş personeli ile yeterince başarılı yayınlar yapamadığını kaydeden Birinci, özel televizyonların uydu yayınını terk etmesi ile bir tek BRT’nin uydu yayınlarını sürdürebileceğini, bunun ise vatandaşa olumsuz yönde yansıyacağını kaydetti. Birinci “Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Davos’ta yaptığı konuşmayı ülkemizde canlı olarak yayınlayan tek kanal Genç TV oldu. Ben böyle önemli bir olayı devletin televizyonunun yayınlamasını beklerdim. Şimdi bize uydu katkısını da keseceklermiş. Yani bize siz uydudan çıkın yerel yayıncılık yapın demek istiyorlar. Londra’da bulunan yurttaşlarımız ne yapacaklar” diye sordu.

YURT DIŞINDAN NASIL SEYREDİLECEĞİZ

Birinci Medya Kurumu Sahibi Ertan Birinci, eğer uydudan çıkılacaksa İngiltere’de yaşayan yurttaşlarımıza IP TV sisteminden alternatif yaratılması gerektiğine de işaret etti. Uydu yayıncılığının Kıbrıs’ta alternatiflerinin bulunabileceğini ancak bir çok kişinin ülke özel kanallarından kopacağını da dile getirdi ve “Biz İngiltere’de, Almanya’da Amerika’da bulunan IP TV platformlarına girmeliyiz ya da kendi hazırlayacağımız bir platformumuzu yurt dışına pazarlamalıyız. Bugün Digiturk IP TV üzerinden hazırladığı platformu Avrupa’ya pazarlamayı hazırlıyor ve bu platformun içerisinde bizim kanallarımızda yer alıyor. Onlar yapabiliyorsa biz niye yapamayalım” yorumunu yaptı.

ÇOK ERKEN OLDU

Devletin uydu katkı payını kesmesinin çok erken olduğunu düşündüğünü de ifade eden Birinci, “en az bir yıl daha katkı verilmeye devam edilmeliydi. Son günlerin moda tabiri olan kamu özel ortaklığını televizyon sisteminde uygulayarak uyduya alternatif bir sistem kurulmalıydı daha sonra eğer uydudan çıkılacaksa çıkılmalıydı” dedi.

“HERKESİ MAĞDUR EDEBİLİR”

Alınan bu yanlış karardan dolayı üzüntülü olduğunu söyleyen Ertan Birinci, bu kararın herkesi mağdur edebilecek bir karar olduğunu, ülke televizyonlarının her an uydudan çıkabileceğini, zaten verilen uydu katkı paylarının Türksat’a verilen parayı karşılayamadığını da sözlerine ekledi.

HAKSIZ REKABET

Etran Birinci, BRT’nin bir kez daha devlet eli ile haksız rekabet yaratacağına da vurgu yaptı;

“Özel televizyonlar uydudan çıkacak BRT uyduda kalmaya devam edecek. Devlet bize 30.000 TL katkı payı veriyor ama biz Turksat’a uydu üzerinden yayın yapabilmek için 46.500 TL veriyoruz. Yani 16.500 TL cebimizden çıkıyor. Ülkemizde işletmelerin durumları da kötü olduğu için reklam almakta sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye televizyonlarıyla da reklam konusunda rekabet edemiyoruz. Türkiye’de satılan tüm ürünler ülkemizde var, Türkiye Bankaları’nın hepsi ülkemizde var. Bu şirketler reklamlarını Türkiye televizyonlarına vererek ülkemizdeki izleyicilere de ulaşabildikleri için bize pastadan pay düşmüyor”.

YARIN: KANAL T GENEL MÜDÜRÜ SİBEL TATAR

 

OSHAN SABIRLI

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler