Birlikten yapılan açıklamaya göre, Köroğlu, Yayla Sağlık ve Araştırma Derneği yetkilileriyle yaptığı görüşmede, ortak öneri ve tespitlerde bulundu.
Öneriler arasında; taramalar ve istatistiksel çalışmaların düzenli olarak yaptırılması, kimyasal ilaçların bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılmasının engellenmesi, gamini olarak bilinen kaçak kömür ocaklarının kapatılması, baz istasyonlarının yerleşim ve yaşam alanlarından tavsiye edilen uzaklıkta olmasının sağlanması yer alıyor.
“ÖLÜMLERİN YÜZDE 76’SI KANSERDEN”
Teksen Köroğlu, Yayla köyündeki kanser nedeniyle ölümlerin, toplam ölüm oranı içinde son 10 yılda yüzde 76, hatta bazı yıllarda yüzde 100’lere çıktığını belirterek, bu konunun yetkilileri tarafından “araştırılmadığı ve görmezden gelindiğini” savundu.
Yayla köyünde son zamanlarda görülen kanser vakaları ve kanser nedeniyle ölümlerin arttığını kaydeden Köroğlu, bunun yalnız bölge insanını değil, herkesi korkuttuğunu belirtti.
Köroğlu, sağlık sorunları ve çevre kirliliği oluşturan kaçak gaminilerin kapatılması kararının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala uygulanmadığını kaydederek, “Bu umursamazlığı kabul etmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
“TARAMALAR DÜZENLİ OLARAK YAPILMALI”
Hükümet ve ilgili devlet dairelerine görev ve sorumluluklarını hatırlatarak, göreve davet Eden Köroğlu, Sağlık Bakanlığı’nı da daha önce yapılan uyarıları dikkate alarak, gerek bu bölgede, gerekse diğer bölgelerde koruyucu ve önleyici etkisi kanıtlanmış taramaları ve istatistiksel çalışmaları düzenli olarak yapmaya çağırdı.
Köroğlu açıklamasında, birliğin ve Yayla Sağlık ve Araştırma Derneği’nin yaptığı şu tespit ve önerilere de yer verdi:
“Tarımcılık sektörünün çok yaygın olan bu bölgemizdeki (ve de ada genelinde) tarımda kullanılan kimyasal ilaçların bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılması engellenmeli iyi tarım uygulamaları ve gerekli eğitimin Tarım Bakanlığı tarafından üreticilere verilmesi ve denetimleri aksatılmadan güvenilir bir biçimde uygulanması gerekmektedir. Ayrıca Gıda Sağlık Yasalarının hala daha çıkarılıp uygulanmaması kabul edilemez.
Bölgede çalıştığı zaman Yayla, Mevlevi ve Yuvacık köylerini bir sis bulutu altına sokan yasa dışı ve kontrolsüz bir şekilde çalışan ve ilgili birimlerin kapatılması yönünde karar verilmesine rağmen uygulanmaya konmayan kömür ocakları gaminiler için gerekenin zaman kaybedilmeden yapılması gerekmektedir.
Köyün içindeki yaşam alanları ile kucak kucağa bir konumda koşullandırılmış baz istasyonlarının tartışılır olmasına rağmen masumiyetlerinin bilimsel olarak kabul görmediği günümüzde ve de bu istasyonların bulunduğu sokakta görülen kanser vakalarının çokluğunun tespit edilmiş olması köy halkının psikolojisini de olumsuz etkilemiş olmasından dolayı bu istasyonların yerleşim ve yaşam alanlarından tavsiye edilen uzaklıkta olması sağlanmalıdır”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.