Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sağlık alanındaki en son teknolojik yenilikleri ülkemiz insanının hizmetine sunmaya devam ediyor. Ülkemizde en çok rastlanan hastalıkların başında gelen kalp hastalıklarına daha iyi tanı koyabilmesine imkan sağlayan 4 boyutlu ekokardiyografi (EKO) cihazı Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde hizmet vermeye başladı.
Yakın Doğu Üniversitesi, Kıbrıs (Near East University, Cyprus) Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, YDÜ Hastanesi Kalp Merkezi’nde kullanılmaya başlayan 4 boyutlu Eko cihazı, Kalp doktorlarına 4 boyutlu teşhis imkanı sağlıyor. Kalp ve kalp damarlarını dört boyutlu ve renkli olarak görüntüleme olanağı sağlayan 4 boyutlu EKO cihazı doğru tanının konulmasına daha çok imkan sağlıyor.
Kalp damar hastalıklarına ve buna bağlı ölümler günümüzde halen tüm dünyadaki ölümler içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Erken tanı ile hayat kurtarabilen tanı yöntemlerinden ekokardiyografi (gelişmiş renkli Doppler ultrasonu) hasta için hiçbir zararı olmaması, radyasyon içermediği için çocuk ve gebelerde dahi güvenli olarak kullanılabilmesi özelliklerine sahiptir.
Kalp fonksiyonları, kalbin kasılma gücü, doğumsal kalp hastalıklarına bağlı delikler, kapak bozukları gibi birçok kalp hastalığının erken tanısı, konusunda uzman kişiler tarafından yapılan detaylı bir ekokardiyografik inceleme ile mümkün olduğunu belirten Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen 4 boyutlu EKO cihazı ile Kalp hastalarının tanı ve tedavisinde önemli bir teşhis yöntemi olduğunu söyledi. Dr. Erkmen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi olarak her zaman sağlık alanındaki en son teknolojik yenilikleri yakından takip ettiklerini belirterek, hastalarına en son teknoloji tanı ve tedavi yöntemlerini vermek için çalıştıklarını ifade etti.
4 BOYUTLU EKOKARDİYOGRAFİ (EKO) NEDİR?
Yıllardır kalp hastalıklarının erken tanısında kullanılan ekokardiyografi (EKO) cihazları kalbin 2 boyutlu (enine ve boyuna) görüntülerinin fotoğraflarının çekilmesini ve bu görüntü kayıtları üzerinden bazı ölçümlerin yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. 4 boyutlu ekokardiyografide ise kalbin gerçek eş zamanlı, canlı 4 boyutlu görüntüleri alınır. Bu görüntüler, kalp cerrahının, göğüs kafesini açtığında kalbi gözleriyle gördüğü gerçek görüntüsüne oldukça yakındır. Bu görüntüleme ile kalp sonsuz açıdan çevrilip, ince kesitler halinde incelenir.
ESKİ YÖNTEMLERDEN FARKI NEDİR?
4 boyutlu ekokardiyografi (EKO) ile 2 boyutlu ekokardiyografiye göre hem görüntü kalitesi hem de gerçeğe yakın görüntü elde etmesi açısından üstündür. Özellikle kalp kapak hastalıklarının tanı ve değerlendirilmesinde, ameliyat ihtiyacının ve ne tür bir ameliyatın uygun olacağı, ameliyatın zamanlaması konusunda daha detaylı bir bilgi almak mümkündür. Yapay kapakların ameliyat sonrası takibinde oldukça verimli sonuçlar alınmaktadır. Doğumsal kalp bozuklarının tanısında (delik, kapak ve kalp kası bozuklukları) detaylı inceleme imkanı sunmaktadır. Yine kalp büyümesi, kalbin kasılma gücü hakkında 4 boyutlu ekokardiyografi ile yapılan detaylı analizlerle daha güvenilir sonuçlar alınmaktadır. İnsan sağlığını tehdit eden kalp damar hastalıklarının tanı ve değerlendirmesi bu yöntemle daha detaylı ve doğru bir şekilde yapılabilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.