• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C

YDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Binası'nın temeli atıldı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakülte Binası ve üniteleri ile Sağlık Eğitim amfilerinin temel atma töreni gerçekleştirildi.
YDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Binası'nın temeli atıldı

YDÜ’den yapılan açıklamada, törene YDÜ Kurucu Rektörü Dr.Suat İ.Günsel, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Sayıştay Başkanı Osman Osman Korahan, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S.Günsel, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A.Kemal Çelebi, Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, davetliler ve öğrenciler katıldı.

“MADDİ MANEVİ HER ŞEY BU ÜLKEYE AİTTİR”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, YDÜ’nün 16 fakültesi ve 7 fakülte düzeyinde sağlık yüksek okuluyla bugün eğitime katkı sağlamakta olduğunu, 29 araştırma merkezi, 220 lisans ve 210 lisans üstü programın yanında 3 tane hastane bulunmakta olduğunu aktaran Hassan , “Yakın Doğu nedir? sorusunu sorarak, bir mevcut felsefenin perspektifiyle cevap aramak istiyorum “dedi.

Prof. Hassan, “Yakın Doğu hayatımıza 37 yıl önce girdi ve bugün 37 yıllık bir birikimin fikri ve birikiminin fiilinin gelişmesiyle, estetik bünyesinin çoğu zamanki tasarımcısı olarak göreceğimiz kişi, Kurucu Rektör’ümüz Dr. Suat Günsel’dir. Yakın Doğu Üniversitesi, bu topraklarda yaşayan insanlar, burada bir varoluş içerisindedir. Maddi manevi her şey bu ülkeye aittir. Dış güçlerle ortaklaşacılık böyle bir benliksel kayma hiçbir zaman söz konusu olmamıştır” ifadelerini kullandı.

“TEK SAĞLIK KAVRAMI İÇERİSİNDE; İNSAN SAĞLIĞI, HAYVAN VE ÇEVRE SAĞLIĞINDAN AYRI TUTULAMAZ”

YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise; Eflatun ve Aristo’dan başlayarak günümüze dek uzanan süreçte bilgiyi üreten, yayan ve topluma sunulmasını sağlayan üniversitelerin; idealizmin felsefi esasları üzerine temellenmiş bilim ve eğitim gibi farklı unsurları bünyesinde bütünleştiren kurumlar olduğunu söyledi.

“Tek sağlık kavramı içerisinde; insan sağlığı, hayvan ve çevre sağlığından ayrı tutulamaz. Hastalıkları iyileştirmek, hafifletmek veya önlemek misyonunu üstlenmiş Sağlık Bilimleri; kendi çatısı altında tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık, hemşirelik gibi bilim dallarını barındırır. Üniversitemizde bu alanda faaliyet gösteren 5 fakülte, 2 enstitü, 2 araştırma merkezi ve 1 meslek yüksekokulu öğrenciler tarafından en çok tercih edilen akademik birimler arasında yer almaktadır” diyen Şanlıdağ konuşmasına şöyle devam etti:

“Nitelikli ve sürdürülebilir araştırmaların yapılabilmesi amacıyla deney hayvanları, hücre kültürü ve moleküler laboratuvarlar kuruldu, ayrıca öğretim elemanlarının akademik performanslarını arttırmak ve bilimsel çalışmalara özendirmek amacıyla teşvik ve ödül sistemi getirildi. Üniversite yönetiminin bu alandaki yatırımları kısa sürede sonuçlarını vermeye başlamıştır. Üniversitemiz araştırmacılarının doğal bileşikler, kök hücre, obezite, immünoloji ve HIV/AIDS alanlarında hazırlanan projeleri Tübitak ve AB tarafından desteklenmeye layık görülmüştür.”

“İNSAN İLİŞKİLERİNDE BAŞARILI, MESLEKİ BİLGİLERİ SAĞLAM BİREYLER YETİŞTİRİYORUZ”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan da yaptığı konuşmada; fakültenin öncelikli hedefinin; uluslararası standartlarda verdiği eğitim-öğretim ve sunduğu araştırma olanakları ile, çağın gereksinmelerini karşılayacak bilgi ile donatılmış, evrensel değerlere sahip sağlık profesyonelleri yetiştirmek, her alandaki birikimini toplum yararına sunmakta olduğunu söyledi. Yücecan şöyle dedi:

“Büyük bir gururla ifade etmem gerekir ki fakültemiz hızla büyümektedir. 2007 yılında kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi o dönemde sadece Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile Hemşirelik Bölümü’nden oluşmaktaydı.

2011-2012 Eğitim ve Öğrenim Yılı’nda ailemize Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Sağlık Yönetimi Bölümleri eklendi, 2013-2014 Eğitim ve Öğrenim Yılı’nda ise İngilizce Hemşirelik Bölümü açıldı. Bu sene bu bölümlere 7 Bölüm daha eklendi. Bunlar, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Çocuk Gelişimi, Dil ve Konuşma Terapisi, Ebelik, Ergoterapi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Odyoloji bölümleridir. Bugün için Fakültemizde lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim ve öğretim yapan öğrenci sayısı 1745’e ulaştı.”

“37 YILLIK EĞİTİM GEÇMİŞİMİZDE BU TOPRAKLARDA KÖKLEŞMEYİ VAZİFE BİLDİK”

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel de, Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri ünitelerinin ve amfilerinin temel atma töreninde yaptığı açılış konuşmasında; Yakın Doğu Üniversitesi olarak yola çıktıkları günden itibaren en iyi hizmeti Kıbrıs halkı ile buluşturmak için çalıştıklarını kaydetti. Günsel şöyle konuştu:

“Sürekli gelişim ile her zaman daha iyiyi hedefledik. Bu uzun yolda eğitim ve sağlık alanı bizler için her zaman çok önemli bir yere sahip oldu. Bu yıl eğitimde 37. yılımız. 37 yıllık eğitim geçmişimizde bu topraklarda kökleşmeyi vazife bildik. Kökleşme, planlı yapılaşma ve dünya ile bütünleşmeyle gerçekleştirilebilir. Biz de kökleşmenin ancak bu ülkeye, bu topraklara kalıcı eserler bırakmakla ve eğitimde ileri gitmekle mümkün olabileceği inancıyla hareket ettik. Büyük Yakın Doğu ailesi olarak eğitimde ve sağlıkta en iyiyi yapmak için çalışmalarımıza hiç ara vermeden devem edeceğiz. Bugün geçmişte olduğu gibi ülkemize kazandırdığımız her eserin bizim bu topraklardaki köklerimizi derinleştirdiğine, anavatanımız Türkiye’mizle ve dünyayla daha da bütünleştirdiğine inanıyoruz. Bütünleşmeyi sağlarken bütünleşmenin yön merkezine güzel adamızı, Kıbrıs’ımızı koyduk. Bugün de burada bu kökleşme ve bütünleşme çalışmalarınızın bir başka adımı olarak Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri ünitelerinin ve amfilerinin temelini atıyoruz. Sağlık; sürekli gelişimi, yeni bilgiler edinmeyi gerektiren, toplumda etkisi büyük ve önemli bir alandır. Toplumların ilerlemesi, yaşam kalitesinin artması, yaşam standartlarının iyileşmesi, yaşam süresinin uzaması gibi birçok önemli konuya etkisi olan son derece önemli bir faktördür.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sağlık alanında ciddi bir dönüşüm yaşandığı rahatlıkla söylenebilir. Yakın Doğu Üniversitesi olarak sağlıkla ilgili 34 bölümümüzde 93 ülkeden yaklaşık 6000 öğrencimize eğitim ve hizmet veriyoruz. Son teknoloji ile donatılmış tüm sağlık ile ilgili fakültelerimiz, hastanemiz, diş hastanemiz ve hayvan hastanemiz ile hem halkımıza hizmet veriyor hem de geleceğin sağlık personellerini en iyi şekilde yetiştiriyoruz. Sizlerin de takdirinizdir ki güzel ülkemiz daha önceleri sağlık hizmetlerinde dışa bağımlı, sağlık personeli açısından yetersiz durumdaydı. Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin kurulması ile birlikte hem sağlık hizmetlerini sağlamada dışa bağımlılık durumu ortadan kalktı; hem de sağlık personeli açığı kapandı. Bugüne kadar attığımız tüm adımlarda özelde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, genelde ise dünyaya sağlık elemanı yetiştirmek ana çabamız oldu. Bugün bu sayede ülkemiz hem kendi halkına hem de dünyaya şifa dağıtabilecek bir noktaya gelmiştir.

Sağlıkla ilgili tüm bölümlerimizle birlikte üniversite hastanemiz, Kıbrıs halkına hizmet vermenin yanında sağlık turizmi oluşturan kapasitesi ve donanımı ile Akdeniz’de bir sağlık üssü konumuna gelmiştir. Bu durum öğrencilerimizin gelişimlerini desteklemektedir.

Tıp tarihine geçecek ve sağlığın geleceğine yön verecek tüm bu araştırmaları yaparken bugünün değil yarının teknolojisinden de yararlanıyoruz. Bu çerçevede Yakın Doğu Hastanesi’nde kurulmuş olan PACS sistemi; 3 boyutlu radyolojik görüntüleme, işleme ve saklama özellikleri ile doktorlara büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Yakın Doğu Üniversitesi bilim adamları, Kuzey Kıbrıs’ta ilk defa 3D yazıcı teknolojisi ile ameliyatlarda kullanılabilecek cerrahi enstrümanlar üretti. Süper bilgisayarımız aracılığı ile merkezi Londra’da olan kanser araştırmalarına büyük destek ve katkı sağlıyoruz. En son kurduğumuz merkezimiz ile de AIDS çalışmalarına katkı sağlamaya başladık. Bütün bu gelişmelerle beslenen kökleşme, Türkiye’mizle ve dünyayla bütünleşme sürecimizde temelini atacağımız Sağlık Bilimleri üniteleri ve amfilerinin sağlığın yarınını şekillendirecek olan değerli öğrencilerimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

Konuşmaların ardından toplu olarak temel atma törenine geçildi ve hep birlikte butonlara basılarak Sağlık Bilimleri Fakültesi Binası ve ünitelerinin ilk harcı temele döküldü.

1449740576 1449740577 1449740578 1449740579 1449740580

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler