Antalya’da gerçekleştirilen 1.Uluslararası Regulasyon Tıbbi ve Koruyucu Hekimlikte Tanı ve Tedavi Yöntemleri Kongresi’ne, YDÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Filiz Meriçli ve Prof.Dr.Ali Hikmet Meriçli davetli konuşmacı olarak katıldılar.
YDÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Türkiye ve Almanya ortaklığında düzenlenen, hekim, eczacı ve fizyoterapistlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen 1.Uluslararası Regulasyon Tıbbi ve Koruyucu Hekimlikte Tanı ve Tedavi Yöntemleri Kongresi’nde YDÜ Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Filiz Meriçli’nin“Fitoterapi ve Fitoterapötiklerin Sağlıktaki Yeri ve Önemi “ konulu, Prof. Dr. Ali H. Meriçli’nin “ Nutrasötiklerin İnsan Sağlığına Katkıları ” konulu konuşma yaptıkları bildirildi. Prof. Dr. Filiz Meriçli ve Prof. Dr. Ali Meriçli, kongrede YDÜ Eczacılık Fakültesi bünyesindeki Fitofarmasi (Fitoterapi) Yüksek Lisans ve Doktora programları ile ilgili bilgiler verdiler.
Kongrede Çalıştay Düzenlendi…
Kongrede konuşma yapan Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli ve Prof. Dr. Ali Hikmet Meriçli, konuşmalarının yanı sıra günümüzde giderek önem kazan bitkilerle doğru tedavi uygulamalarına yönelik “Fitoterapi” ve “Aromaterapi“ çalıştayları düzenlediler.
Prof. Dr. Filiz Meriçli: “Bitkisel Ilaçların Halk Sağlığına Fayda Sağlayacak Şekilde Doğru Üretilmesi Ve Kullanılması Konuşunda Hekimlerin Ve Eczacıların Ortak Çalışması Gerekmektedir”
Kongredeki konuşmasında bitkisel ilaçlara ve tedavi yöntemlerine olan ilginin arttığına ve bunun beraberinde getirdiği sorunlara dikkat çeken Prof.Dr.Filiz Meriçli;“Tüm dünyada giderek yaygınlaşan doğal yaşama, doğal ürünlere yöneliş; yeşil-doğal eczane eğiliminin artışı, fitoterapötiklerin üretimini ve satışını da çığ gibi büyütmektedir. Özellikle medyada, yazılı ve görsel basında yer alan “doğaldır, zararsızdır, kimyasal içermez” söylemleri çoğu kez istismara yol açmakta ve halk sağlığını tehlikeye sokabilmektedir. Bu nedenledir ki halk sağlığını koruyup geliştirmek sorumluluğu taşıyan tüm sağlık meslek gruplarının fitoterapötikler ile ilgili kullanım bilgilerine sahip olmaları sağlanmalı ve bilgi kirliliği,yanlış kullanımlar,yanlış üretimler ile insanların zarar görmesi engellenmelidir. Sevindiricidir ki bitkisel sağlık ürünlerinin eczacılık fakültelerinde meslek bilimi olarak geliştirildiğinden haberdar olan hekimlerin sayısı giderek artmaktadır. Bu sayının artması ve ortak toplantıların, ortak klinik araştırma ve uygulamaların yapılması hem bitkisel ilaçların doğru kullanımı, hem de doğru üretimi konusunda çok yararlı ve gereklidir” dedi.İyi üretim koşullarında ve eczane kalitesindeki bitkisel ürünlerin hastaların yaşam kalitesini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Filiz Meriçli, “günümüzde artan yaşlı nüfusla birlikte geriatrik sorunlarda menopoz ve prostat, demans, uykusuzluk ve benzerleri ile kalp ve damar koruyucu, hareket güçlüğü yaratan kas-iskelet hastalıklarında destekleyici, karaciğer hastalıklarında koruyucu , cilt yaşlanma gibi sorunlar için bitkisel ürünler geliştirilmektedir. İyi üretim koşullarında üretilmiş, eczane kalitesinde bitkisel ürünler, koruyucu ve destekleyici olarak doğru dozda ve doğru şekilde kullanılması halinde hastaların yaşam kalitesini ve yaşam süresini artırmaktadır”dedi.
Prof. Dr. Ali Hikmet Meriçli: “Hastanın Yaşam Kalitesini Artırmak Ve Hastalıklardan Korunmak Için Beslenme Maddelerinin Yoğunlaştırılmış Formları, Doğal Sağlık Ürünleri Olarak Kullanılmaktadır”
Prof.Dr.Ali H.Meriçli’de konuşmasında, nutrasötiklerin gıda maddesi mi yoksa ilaç mı olduğu ile ilgili tartışmaların sürdüğünü belirterek; “Nutrasötik tanımı, bilimsel olarak; beslenme(nutrition) maddelerinin yoğunlaştırılmış halde ilaç formunda (kapsül,tablet vb farmasötik şekillerde) üretilmiş doğal sağlık ürünleri olarak yapılmıştır” dedi.Konuşmasının devamında ise başta kalp-damar sağlığı, eklem ve kas rahatsızlıkları, geriatrik rahatsızlıklarda korunma ya da hastanın yaşam kalitesini artırmak için kullanılan güncelnutrasötik örneklerini anlatarak; doğal sağlık ürünleri hakkında detaylı bilgi verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.