• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 0 °C

Yeni Seçim Yasası..

Arif Alasya

Çok uzun zamandır beklenen yeni seçim yasası partiler arası bir uzlaşma sağlanması sonucu yasal hale getirildi. Galiba bu anayasa değişiklikleri sonrası ciddi bir yasada sağlanan bir uzlaşma.
Malum ilk uzlaşma hayal kırıklığı ile sonuçlandı.Tüm partiler değişikliklere onay vermelerine rağmen halk karşısında büyük bir yenilgi aldılar.Onları halk seçerek oralara göndermiş olmalarına rağmen icraatlarına onay vermediler ve istediklerini yapmadılar.Sonucu kendilerince bir referandum kabullenmeleri halinde erken seçim kararı alıp dik durmaları gerekirdi fakat yapmadılar,yapamadılar..
Şimdi ikinci bir ciddi yasa ile halkın karşısındalar..Maalesef yaklaşık 92 000 seçmeni olan bir ada parçasında çarşaf liste ile seçime gidebilme cesaretini gösteremediler.
Bunun en büyük nedeni bu güne kadar hep halk yardakçısı politikaların egemen olmasıdır. Örneğin bir ilçede vekil olursun. Başlarsın mavi boncuk dağıtmaya, hele bir de bakan oldun mu, çevrenize işler, araziler, çeşitli menfaat ve vaatlerle bir sonraki seçimlere kendinizi hazırlarsınız. Kendi ilçenizin dışındaki seçmen hiç umurunuzda olmaz.
Yeni seçim yasasında sulandırılmış çarşaf listeye onay verilmesi işte bu nedenledir.
Yeni çarşaf listede her ilçe vekil sayısını koruyacak. Farkı sadece diğer bölgelerin da onlara oy verebileceği fakat ille de her bölgedeki seçilmiş vekil sayısı muhakkak korunacak.
Oylar nasıl kullanılırsa kullanılsın, sonuç itibarıyla, değiştirilen yasada olduğu gibi, bu yasaya göre de, nüfus oranları değişmedikçe, Lefkoşa’dan 16, Gazimağusa’dan 13, Girne’den 10, Güzelyurt’tan 6, İskele’den de 5 milletvekili çıkacak.
Yasanın getirdiği sisteme mutlak tek liste adını vermek mümkün değil.
O halde bu yasa neyi değiştirecek ve seçmene hangi seçme imkânını verecektir.
Çok küçük bir farkla bölgesel yapılan seçimlerde seçileceklerden pek farklı bir şekil getirmeyecektir.
Neden illaki her ilçeden vekil seçilecek. Mantık şu olmalı. Örneğin vekil İskele vekili ise ilçesini koruyup kollayacaktır mantığı hâkim. Hâlbuki bu arkadaşların mantığı bu değil. Eğer olmuş olsaydı örneğin Güzelyurt ilçesinde nüfus azalması değil ilçe olduktan sonra nüfus artışı olurdu.
Çarşaf liste uygulaması sırf vekillerin bireysel çıkarları doğrultusunda bu şekli ile yasallaşmıştır.
Şimdiden şöyle bir iddiada bulunabilirim.
Bu sistemin uygulanmasında seçmen çok çok güçlük çekecektir. Geçersiz oylarda rekorlar kırılacaktır. Belli bir yaşın üzerindeki seçmene kullanma şeklini anlatmak çok güçtür.
Karma oy için yasa şunu demektedir.
Oyunu karma olarak kullanmak isteyen seçmen, hangi ilçeden aday olduğuna bakılmaksızın, en az 24, en fazla 50 adaya oy verebilecek. Ancak, oyunu karma olarak kullanmak isteyen seçmen, her ilçeden o ilçedeki aday sayısının en az yarısı kadar adaya oy vermek zorundadır. Seçmenin aday sayısının yarısından az sayıda adaya oy verdiği ilçelerde kullandığı karma oylar geçersiz sayılır. Bu durumda, seçmenin aday sayısının en az yarısı kadar adaya oy verdiği ilçelerdeki oyları geçerli kabul edilir.
İşte bunu anlatmak kolay değil. Fakat ilçelerde seçilecek vekil sayısına etkisi olmayacağı için bölgedeki seçilmişler ve devlet imkânlarından faydalanan partiler zararlı çıkmayacaklar.
Ben yasanın bu şekilde çıkması için referandum yapılacak olsaydı oyum HAYIR olurdu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları