“EN TEHLİKELİSİ KIBRIS ENGEREĞİ”
Havaların ısınmasıyla birlikte yılan tehlikesi yeniden gündeme geldi. Detay Gazetesi, yılan sokmasına karşı ne yapılması gerektiği ve nasıl korunabileceğini araştırdı. Detay yazarlarından ve Dr. Kıvanç Buhara, ülkede zehirli ve ölüme sebebiyet verebilecek yılanın Kıbrıs Engereği olduğunu belirtirken; yılanların hangi durumda tehlikeli olabileceklerini ve yılan ısırması halinde kişinin yapması gerekenleri anlattı.
NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?
Yılan sokmasına maruz kalan kişinin acilen en yakın sağlık merkezine götürülmesi gerektiği belirtilirken; yapılması gereken ilk müdahalenin ise ayağın sıkınca bağlanması olduğu kaydediliyor.
Rana Sarro ÖZADALI
Havaların ısınmasıyla birlikte yılan tehlikesi gündeme geliyor. Detay Gazetesi, yılan sokmasına karşı ne yapılması gerektiği ve nasıl korunabileceğini araştırdı. Uzmanlar, yılan sokmasına maruz kalan kişinin acilen en yakın sağlık merkezine götürülmesi gerektiği belirtilirken; yapılması gereken ilk müdahalenin ise ayağın sıkınca bağlanması olduğu kaydediliyor.
Detay Gazetesi’ne konuşan Acil hekimlerinden Doktor Kıvanç Buhara, ülkede zehirli ve ölüme sebebiyet verebilecek yılanın Kıbrıs Engereği olduğunu belirtirken; bu yılan türlerinin de rahatsız edilmedikçe zararsız olduklarını anlattı.
Dr. Kıvanç Buhara, yılanların hangi durumda tehlikeli olabileceklerini ve yılan ısırması halinde kişinin yapması gerekenleri Detay Gazetesi’ne anlattı.
Yılan sokması durumunda, ısırılan yerin üst tarafındaki eklem yerinin, derhal bir bağ ile sıkılması gerektiğini kaydeden Dr. Buhara, bunun kan dolaşımının engellenmesi ve zehrin yayılmasının önlenmesi için yapılması gerektiğini anlattı.
Dr. Buhara, kangere karşı her 15 dakikada bir o boğulan yerin gevşetilip tekrar sıkılması ve hastanın en geç 30 dakika içerisinde sağlık merkezine ulaştırılması gerektiği konusunda uyardı.
Dr. Kıvanç Buhara, ülkede yılan tehlikesi ve yılan sokması ile ilgili Detay Gazetesi’ne şu bilgileri verdi:
“DİKKATLİCE BAKILMAZSA GÖRÜLMEYEBİLİR”
“Sürüngenler sıcakkanlı değildirler. Bulundukları sıcaklık ortamına göre, çok soğukta hareketsiz, havalar ısındıkça da sürüngenler, yavaş yavaş hareketlenmeye başlarlar. Özellikle zehirli yılanlar bu mevsim avlanabilmek için su yakınlarını tercih ederler. Ve genellikle suyun içine yatarak oraya gelen kuşları ve sürüngenleri avlarlar. Kıbrıs’ta zehirli olan ve ölüme sebebiyet verebilecek zehri ihtiva eden yılan, ‘Sağır yılan ya da gufi yılanı’ olarak da bilinen Kıbrıs Engereği’dir. Kıbrıs Engereği, fazla uzun olmayan, en fazla 80 santime kadar uzayabilen, genellikle kuyruğu kısa, baş kısmı yassı ve toprak rengindedir. Dikkatli bakılmazsa görülmeyebilir.”
“RAHATSIZ EDİLİRSE SALDIRGANLAŞABİLİR”
“Zehirli Engerek Yılanları’ndan korkmamak lazım. Çünkü yılanlar insanlardan daha fazla korkar. Kıbrıs Engereği, genellikle sağırdır, duymaz. Üzerine basılmadıkça kesinlikle sokmaz. Yanından geçip gidersiniz ama duymadığı için insanı rahatsız etmez. Öldürmeye teşebbüs edildiğinde, kafasını 50 santim kadar yukarıya kaldırıp ıslık atabilir. Islık atmasının nedeni insanı uzaklaştırmak içindir. Eğer öldürmeye kalkışılırsa saldırganlaşabilir. Hele yumurtadan çıkan yavruları da varsa çok daha fazla saldırgan olur.”
“SU BİRİKİNTİLERİNE DİKKAT”
“Dolayısıyla su birikintilerinin olduğu yerlere, dere yataklarına dikkat edilmeli ve ayak aşığının üzerinde ayakkabı giymeleri lazım. Sağlam deri bir ayakkabı giyen insanı ısırması halinde dişini geçiremeyebilir. Çünkü bu yılanlar, genellikle ayak kısmını ısırır. Tabi doğanın dengesinin korunmasında yılanların çok önemli bir ekolojik görevleri vardır. Dolayısıyla hiçbir yılanın öldürülmemesi lazım. Zaten zehirli de olsa yılanların öldürülmesi, yasa ile yasaklanmıştır.”
“DERHAL O BÖLGE BAĞLANMALIDIR”
“Kıbrıs Engereği tarafından ısırılan bir kimsenin, ısırılan yerin üst tarafından, tek kemiğin bulunduğu yerden (diz üstünden kalçaya kadar) derhal bir bağ ile o bölgeyi boğması lazım. Her 15 dakikada bir kangere karşı o boğulan yerin gevşetilip tekrar sıkılması ve hastanın acile ulaştırılması lazım.”
“30 DAKİKALIK BİR ZAMAN VAR”
“Son zamanlarda Kıbrıs Engereği’nden ölen insan duyulmamıştır. Çünkü hasta acilen hastaneye ulaştırılabilirse kurtarılabilir. Hastanın en geç 30 dakika içerisinde sağlık merkezine ulaştırılması lazım. Yılan serumlarının ise soğuk zincir kuralına göre saklanması lazım. Sağlık merkezinde ise, hastaya kansüzyon yani kan değişimi yapılmalıdır.”
FOTO: KIVANÇ
İzinsiz karavanlara son uyarı
Gazimağusa Kaymakamlığı, ilçesi sınırları içerisindeki sahil şeridinde yetkili makamdan izin almadan lastikleri sökülmek suretiyle konuşlandırılan tüm karavan ve konteynırların 8 Haziran tarihine kadar kaldırılması yönünde uyarıda bulundu.
Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, ilçe sınırları içerisinde bazı karavan ve konteynırların önüne çardak tarzı izinsiz yapılar yapıldığı, septik suların denize akıtıldığı ve evsel atıkların sahillerde bırakılarak büyük bir çevre kirliliğine yol açıldığının saptandığı vurgulandı.
Açıklamada “Bu sebeple, bahse konu araçlar 8 Haziran tarihine kadar sahipleri tarafından kaldırılmadıkları takdirde yetkili makamlarca araçların kaldırılmasıyla ilgili çalışma başlatacağı önemle duyurulur” denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.