Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “gelecek yeni hükümete yüzlerinin akıyla bir miras devredeceklerini; kendi devraldıklarından çok daha iyi noktaya getirdikleri bir hükümet idaresi bırakacaklarını” söyledi.
Yorgancıoğlu, “Yerel gelirler ile yerel giderleri karşılayan bir bütçe dengesi kurmayı ilk kez bu hükümet döneminde başardık. Türkiye’den ek yardım almadan gerekli tüm ödemelerimizi kendi kaynaklarımızla yaptık ve 6 ay boyunca maaşları ödedik” dedi.
Bugüne kadar Meclis’i en çok çalıştırmayı başaranın da kendi hükümeti olduğunu ifade den Yorgancıoğlu, en fazla yasanın, yasal değişiklik ve düzenlemenin yapıldığı bir icraat dönemi geçirdiklerini, 22 ayda 113 yasa yaptıklarını söyledi.
Başbakan Yorgancıoğlu, hükümetin mart-haziran dönemi çalışma ve icraatlarını bugün saat 11.00’de BRTK televizyonunda canlı yayımlanan programda anlattı. Başbakan’ın açıklamalarını diğer bazı televizyon kanalları da yayımladı.
Yorgancıoğlu, konuşmasının başında, hükümetin yakında yeni bir yapılanmaya gireceğini ve Başbakanlık makamını Ömer Kalyoncu’ya devredeceğini hatırlattı.
“YEREL GELİRLERLE YEREL GİDERLERİ KARŞILAYAN BİR BÜTÇE DENGESİ KURMAYI İLK KEZ BAŞARDIK”
Başbakanlığını yürüttüğü hükümetin, daha önceki hiçbir hükümetin el atmadığı konularda çalışmalar yaptığını ifade eden Özkan Yorgancıoğlu, “Yerel gelirler ile yerel giderleri karşılayan bir bütçe dengesi kurmayı ilk kez bu Hükümet döneminde başardık. Türkiye’den ek yardım almadan gerekli tüm ödemelerimizi kendi kaynaklarımızla yaptık ve 6 ay boyunca maaşları ödedik” diye konuştu.
“MECLİS’İ EN ÇOK ÇALIŞTIRMAYI BAŞARAN DA BİZİM HÜKÜMETİMİZ”
Yorgancıoğlu, bugüne kadar Meclis’i en çok çalıştırmayı başaranın da kendi hükümeti olduğunu ve en fazla yasanın, yasal değişiklik ve düzenlemenin yapıldığı bir icraat dönemi geçirdiklerini, 22 ayda 113 yasa yaptıklarını söyledi.
Ulaşım ve turizm yatırımları yanında, esnafa faiz destekli 40 milyon TL kredi sağladıklarını, Sosyal Sigortalar’da, İhtiyat Sandığı’nda ve diğer kamu alacaklarında bundan sonra oluşacak faiz ve ceza ortalamasını, toplamda yüzde 3.5 düşürmeyi başardıklarını anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:
ENGELLİLER İÇİN ATILAN ADIMLAR
“Hükümetin yaptığı en önemli icraatlardan biri de engellilerimizi, tüm toplumun ayrılmaz bir parçası haline getirmek için attığımız önemli ve kalıcı adımlardır. Bugüne kadar engelliler konusunda en fazla yatırım, yasal düzenleme ve çabayı ortaya koyan hükümet bizim hükümetimizdir.
Onların özelde istihdamını, sosyal sigorta primlerini işverene ödemek gibi çeşitli yollarla teşvik ederken, kamudan almakta oldukları maaşın yüzde 30’unu vermeye de devam ettik.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Cinsiyet eşitliği konusunda en çok yasa ve uygulamayı da biz yaptık. Toplumsal tabulara cesaretle karşı çıkarak, farklı cinsel eğilimlere çağdaş dünya koşullarında saygı gösteren kararları ürettik. Kadın haklarını soyut bir temenniden çıkarmak için onlara iş kurmada avantajlı, uygun ekonomik imkanlar yarattık.”
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, gençlerin önünü açmak için kısa sürede önemli yasal düzenleme ve yatırımlar da yaptıklarını belirterek, sosyal güvenlik yatırımlarında teşvikler, askerlik süresinin kısaltılması, uyuşturucu ve kötü alışkanlıklarla mücadele için AB örnekleri çerçevesinde mücadele için kurumsallaşmada adımlar attıklarını hatırlattı.
Yerel İşgücünün Desteklenmesi Projesi çerçevesinde 2 bin 686’sı kadın, 2 bin 960’ı erkek toplam 5 bin 646 işsiz kişinin özel sektörde istihdamını sağladıklarını; 240’ı aşkın genç kadın ve erkek girişimcinin kendi işyerlerini kurması için karşılıksız Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırım yardımlarını yaptıklarını kaydeden Yorgancıoğlu, sağlık konusunda yapılanlara da değindi.
Yorgancıoğlu, kanser hastalarının tedavilerinin en iyi teknolojik imkanlarla ve uzmanlarla yaptırabilmek için tam donanımlı Onkoloji Hastanesi’nin temellerini attıklarını, yakında hizmete açılacağını, Organ Nakli Yasası’nı da uygulamaya geçirdiklerini söyledi.
“BAŞBAKANLIK DENETLEME KURULU DAHA İŞLEVSEL”
Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun daha işlevsel bir hale getirilip, etkin çalışmalara başladığını açıklayan Başbakan Yorgancıoğlu, kurulun şu anda üç ayrı konuda mali ve idari denetimlerini sürdürdüğünü bildirdi.
Yorgancıoğlu, hükümetin mart ayı ortasından Haziran sonuna kadarki çalışmalarını aktarırken ise yatırımcılara sağlıklı bilgiler ve veriler sunulması için Devlet Planlama Örgütü’nün yayımladığını kitap ve raporlar hakkında bilgi verdi.
SİYASİ PARTİLER VE AİLE YASALARI
Başbakan Yorgancıoğlu, şahsen büyük önem verdiği “Siyasi Partiler Yasası” ve “Aile Yasası”nın Meclis’ten geçtiğini hatırlatarak, son noktaya gelen “Kamu Görevlileri Yasası”nın da yakında Meclis’in gündeminde olacağını söyledi.
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE
Uyuşturucu ile mücadele ve gençleri sahiplenme konusunda başlattıkları çalışmaların son aylarda da etkin biçimde devam ettiğini ifade eden Yorgancıoğlu, düzenlenen çalıştaylara, kamuoyu araştırmalarına, farkındalık yaratıcı yayınlara işaret etti ve denetimlerin de sürdürüldüğünü ayrıca, “Denetimli Serbestlik Yasası”nın da Meclis’teki bütün partilere mensup milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sevk edildiğini hatırlattı.
ENGELSİZ PARK
Yorgancıoğlu, “Bir de güzel haber vereceğim” diyerek “Başbakanlık’ın, uzunca bir süredir, “Lefkoşa Engelsiz Park” projesinin oluşumu için sessizce ama kararlılıkla çalıştığını”, özellikle engelli vatandaşların da, hiçbir fiziki engele veya ayrımcılık duygusuna kapılmadan rahat kullanabileceği çevreyle bütünleşmiş büyük bir parka ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Kızılbaş bölgesinde Domuzcular Burnu’nda 200 dönümlük arazinin Engelsiz Park yapımı amacıyla Başbakanlık kontrolüne alındığını kaydeden Yorgancıoğlu, bu parkın Lefkoşa Türk Belediyesi ve muhtelif bakanlıkların halen süren daha başka yan ve alt projelerle de bütünleşeceğini; projenin engellilerin örgütleri ve çevre örgütleriyle işbirliğiyle yapılacağını anlattı.
EKONOMİ İÇİN PROJE
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ülkeye uygun, sektör temelli ekonomi politikaları için üniversitelerden ekonomistlerin katkısıyla bir proje çalışması yapıldığını, yüksek öğretim, ticaret, tarım, turizm, inşaat ve sanayi ile ilgili derinlemesine araştırma yapılmış ve veriler toplandığını, toplanan verilerin önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu, ardından da Reel Sektör Danışma Kuruluna sunulduğunu bildirdi.
Yorgancıoğlu, “Önümüzdeki dönem ekonomik işbirliği protokollerinin temelini de oluşturacak olan bu çalışmanın yakın bir gelecekte tüm toplumsal kesimlerin görüş ve tartışmasına açılması amaçlanmıştır” dedi.
BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI
Başbakan Yorgancıoğlu, bakanlıkların çalışmaları hakkında da ayrı ayrı bilgi verdi.
Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın son 3 ayda, yine birçok farklı sorumluluk alanında çalışmasına devam ettiğini belirten Yorgancıoğlu, “Kuzey Kıbrıs Sanayi Stratejisi Projesi”nin, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldığını, sanayide detaylı analizler öngören bu proje sonucunda bir sanayi envanteri çıkarılacağını anlattı.
Şans oyun salonu olmayan yarım kalmış otellere sağlanan faiz destekli kredi programını genişletildiğini; İhracatçılar Meclisi kurulması için hazırlanan tasarının Başsavcılık’ın görüşüne sunulduğunu; Kıbrıslı Türklerin İslam İşbirliği Teşkilatı Standart ve Metroloji Enstitüsü’nce düzenlenen İslam İşbirliği Konferansı’nda temsil edildiğini; Ticaret Dairesi’nin tüketicinin korunması konusunda AB mevzuatına uygun çalışmalarının sürdüğünü ve “Tüketicileri Koruma Değişiklik Yasa Tasarısı” hazırlanarak Meclis’e sevk edildiğini anlatan Başbakan, turizm konusundaki krediler konusunda ise şunları söyledi:
“Uzun vadeli projeler için, ‘Turizm Sektörüne Yönelik Faiz Destekli Kredi Programı’, 4 yıl vadeli ve 2 yıl ödemesiz olarak tasarlanan programın protokolleri tamamlandı. Bunun ekonomiye katkısı yaklaşık 35 milyon Türk Lirasıdır. ‘Faiz Destekli KOBİ Yatırım Kredisi Programı’ ise 7 yıl vadeli ve 2 yıl ödemesiz olarak tasarlanan program protokolleri çerçevesinde tamamlandı. Bunun da ekonomiye katkısı yaklaşık 52 milyon Türk Lirası olacaktır.
Başbakan Yorgancıoğlu, esnaf ve hizmet sektörüne yönelik faiz destekli kredi programının 700 işletmeyi kapsadığını ve ekonomiye katkısının 35 milyon TL olduğunu; “İstihdam Endeksli Faizsiz Kredi Desteği Programı”nın ise ekonomiye 20 milyon TL katkı yaptığını ve 350 civarında işletme yararlandırıldığını anlattı.
TC kaynaklı “Hibe Programları” için, Çukurova Kalkınma Ajansı ile ortak çalışma ve koordinasyonu sağlanma görevinin “KOBİ Geliştirme Merkezi” KOBİGEM’e verildiğini belirten Yorgancıoğlu, bu doğrultuda “Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı”, “Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı”, “Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı” hayata geçtiğini ifade etti.
6 AYLIK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YATIRIMLARI
Ocak ayından bugüne organize sanayi bölgesi yatırımlarının 4 milyon 373 bin 412 TL’ye, devlet desteklerinin ise 809 bin 904 TL’ye ulaştığını da açıklayan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “Sanayi Bölgeleri Yönetimi” Yasa Tasarısı hazırlandığını ve tartışılması için bakanlara dağıtıldığını bildirdi.
MALİYE BAKANLIĞI
Başbakan Yorgancıoğlu’nun Maliye Bakanlığı’nın faaliyetleriyle ilgili verdiği bilgiye göre, ülkedeki tüm yüksek öğretim kurumları arasında herhangi bir vergi ayrıcalığı olmaması ve eşitliğin sağlanması için hazırlanan yasalar onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Ayrıca “Gümrük Vergileri Tarife Yasası” da, AB ile uyumlu hale getirilip Meclis’e sevk edildi.
Vergi yükümlülüğünün adil biçimde yerine getirilmesine önem veren Maliye Bakanlığı, kayıt dışılığın önlenmesi için süren denetimleri yürüten personeline de kişisel ve teknik gelişim amaçlı eğitim programları düzenledi.
“Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası” tahtında faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin sınır kapılarında yabancı plakalı araçlara poliçe düzenlenmesi hakkında yeni bir genelge yayınlandı.
YEREL GELİRLERİN CARİ GİDERLERİ KARŞILAMA ORANI YÜKSELDİ
Başbakan Yorgancıoğlu, 2012 yılı sonunda yüzde 84 olan yerel gelirlerin cari giderleri karşılama oranının 2014 yılı sonunda yüzde 84 e; 2015 yılının ilk beş aylık kesinleşmiş hesaplamalarda ise yüzde 90.5 e çıktığını açıkladı.
“Üstelik bu gelir dolaylı vergilerden değil doğrudan vergilerle bu noktaya gelmiştir. Bu gelir artışları yanında devlet giderlerini kısılmamış, aksine artırmıştır” diyen Yorgancıoğlu, 2012-2014 yıllarının mukayese edilirse devlet harcamalarının nominal olarak yüzde 28.50, reel olarak da yüzde 11.58 arttığını bildirdi.
Yorgancıoğlu, özel (gerçek) ve tüzel kişilerin ödediği vergilerle ilgili iyileştirmeler yapıldığını, buna rağmen kamu maliyesinin gelirlerinin arttığını; geçen yıl bütçe gelirlerinin dolaysız vergiler ağırlıklı olmak üzere yüzde 18 arttığını anlattı.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
İçişleri Bakanlığı’nın mart-haziran dönemi faaliyetlerini kamuoyuyla paylaşan Başbakan Yorgancıoğlu, Güney ve Kuzey Kıbrıs arasında geçişlerde kullanılan belgelerin güven yaratıcı önlemler çerçevesinde kaldırıldığını hatırlattı; kara kapılarında yeni şartlara uygun düzenlemeler yapıldığını, optik-elektronik pasaport okuyucu cihazları yerleştirildiğini anlattı.
E-kimlik verilmeye başlandığını; bazı üniversitelerle işbirliğiyle köylerin kendi dokusuna uygun gelişmesi için projeler başlatıldığını; 214 kırsal kesim arsasına elektrik projeleri ödenerek enerji sağlandığını; 320 kırsal kesim arsasının yolları için ihale yapıldığını ve çalışmaların başlatıldığını ifade eden Başbakan, belediyelere devlet katkısını artıracak Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nın da Meclis’e gönderildiğini hatırlattı.
MUHACERET AFFINDAN 700 KİŞİ YARARLANDI
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yine İçişleri Bakanlığı’nın, aile birliğinin sağlanması amacıyla hazırladığı ve “Muhaceret Affı” olarak bilinen “Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasası”nın yürürlüğe girmesiyle, yaklaşık 700 kişinin bundan yararlandığını açıkladı.
Yorgancıoğlu, “Ülkesel Fizik Plan”ın ilgili sivil toplum örgütlerinin önerileri de dikkate alınarak Bakanlar Kurulu’nda görüşüldüğünü ve son şeklinin onaylanıp resmileştirildiğini kaydetti.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
Dışişleri Bakanlığı’nın müzakere ve diplomasi trafiğinin oldukça yoğun geçtiğini, müzakere sürecine etkin biçimde katıldığın kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, hellimin tescili konusunda Brüksel’de birçok görüşme gerçekleştirildiğini, üreticilerin bilgilendirilmesine devam edildiğini söyledi.
Kıbrıslı Türklerin bazı uluslararası toplantılarda Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla temsil edildiğini belirten Yorgancıoğlu, bu konuda da bilgi verdi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu dönemde okullar çerçevesindeki eğitim projeleri yanında, genel eğitim ve gelişim konularına ağırlık verdiğini belirterek, liselerden mezun öğrenciler için Türkiye üniversitelerinden ve ODTÜ Kuyzey Kıbrıs Kampüsü’nde sağlanan kontenjanlara değindi.
26-27 Mayıs tarihlerinde 7 ana başlık etrafında “KKTC Yükseköğretim Çalıştayı” düzenlendiğini belirten Yorgancıoğlu, Lefkoşa’da meslek eğitimi kampüs projesi için yer alındığını; ilgili odalarla protokoller imzalandığını, “Yaşam Boyu Eğitim Projesi kapsamında da bir dizi mesleki eğitim kursu düzenlendiğini şu anda 2 bin yetişkinin burada eğitimlerini sürdürdüğünü bildirdi.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın mart-haziran dönemi icraatlarıyla ilgili bilgi verirken, mart ayında eczacı ve hekimlere ‘akılcı ilaç kullanımı’ konusunda eğitimler verildiğini ve yaygın bilgilendirme toplantıları düzenlendiğini; böbrek nakli uygulamalarının Kıbrıs’ta yapılabilmesi için Hacettepe Üniversitesi’yle işbirliği protokolü imzalandığını, diyaliz hastalarına, böbrek nakli uygulamalarına birkaç hafta içinde başlanacağını söyledi.
Yurttaşların tüm hastanelerde yaptırdığı tahlil sonuçlarını Sağlık Bakanlığı web sitesinden öğrenebildiğini, nisanda ülkede ilk kez çölyak taraması başlatıldığını; ayrıca kanser taraması başlatıldığını belirten Başbakan Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki 10 yıl boyunca yapmayı tasarladığı yeni hastaneler ve sağlık birimleri konusunda DAÜ ile, özellikle mimari projelendirmeyi kapsayan çalışmalar için bir işbirliği protokolü imzalandığını kaydetti.
Yorgancıoğlu, buna bağlı olarak ilk adımda, “Güzelyurt Bölgesi Rehabilitasyon Merkezli Hastane” inşaası ile Cengiz Topal Hastanesi'nin koğuş sistemini özel odalara dönüştürecek yeni bir yapılandırma için ön çalışmalar başlatıldığını; Yenierenköy Sağlık Merkezi'nin temelinin atıldığını, Girne Akçiçek Hastanesi Hemodiyaliz Servisi’nin hizmete girdiğini ifade etti.
Başbakan Yorgancıoğlu, Genel Sağlık Sigortası konusundaki çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanacağını söyledi.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, şunları ifade etti:
“KKTC yurttaşlarının istihdamının artırılması amacıyla başlatılan ‘Yerel İşgücünün Desteklenmesi Projesi’ kapsamında 1 Haziran 2015 tarihine kadar iş sahibi olanların sayısı, 2 bin 686’sı erkek, 2 bin 960’ı kadın olmak üzere toplam 5 bin 646 kişidir. Bunlardan, ilk kez çalışma yaşamına katılıp sigortalananların sayısı ise 1155 erkek, 1227 kadın olmak üzere toplam 2 bin 382’e ulaşmıştır. Aynı projenin sunduğu desteklerden faydalanıp kendi işini kuran girişimci sayısının da, 155’i kadın, 91’i erkek olmak üzere 246 kişiye ulaşması bir başarı göstergesidir.”
Sosyal Sigortalar Dairesi’ne borcu olan ve yatırımlarını aksatan, kendi nam ve hesabına çalışanlar ile işveren dahil en çok 5 çalışanı olan küçük işletme sahibi esnaf ve zanaatkârlara 50 bin TL’ye kadar düşük faizli kredi kullandırılmasına devam edildiğini kaydeden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, sosyal güvenlik desteğinden yararlanmak için başvuran küçük esnaf ve zanaatkarların sayısının 2 bin 500’ü aştığını açıkladı.
Yorgancıoğlu, bakanlığın İş Kadınları Derneği’nin işbirliğiyle hazırladığı “Kadın Emeğinin Ekonomiye Kazandırılması Projesi”nin uygulanması için yeni bir protokol imzalandığını ve halen, 5 ilçe merkezi ile Karpaz bölgesinde, kadın girişimciliğin önünü açacak bir dizi eğitim verildiğini kaydetti. Yorgancıoğlu, uygun koşullu krediler ile sosyal güvenlik desteği sağlandığını, bu projeye Lefkoşa’da 23, Girne’de 23, Güzelyurt’ta 49, Mağusa’da 44, İskele’de 23 ve Yeni Erenköy’de 15 olmak üzere toplam 177 kadın kursiyerin katıldığını bildirdi.
Başbakan Yorgancıoğlu, sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü yetiştirilmesi için protokoller imzalandığını, ayrıca, işyerlerinde daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla hazırlanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemler Paketi”nin de uygulamaya girdiğini kaydetti.
ENGELSİZ YAŞAM EVİ İÇİN İHALEYE ÇIKILIYOR
Türkiye’deki ilgili bakanlıkla işbirliğiyle hayata geçirilen "Aile Eğitim Programı Uygulama ve Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Sosyal Hizmetler Dairesi’ndeki sosyal hizmet memurlarına Aile Eğitim Programı Eğitimi verildiğini belirten Başbakan Özkan Yorgancıoğlu,Engelsiz Yaşam Evi Projesi için şu sıralarda ihaleye çıkılacağını açıkladı.
BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI
Başbakan Yorgancıoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın faaliyetleriyle ilgili bilgi verirken, tüm ilçelerde yol asfaltlama ve yol çalışmalarına hız verildiğini belirtti.
Yorgancıoğlu, telefon altyapı şebekelerinin tamiri ve yenilenmesi, ADSL ağı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, okul, hastane, spor kulübü, su sistemleri için tadilat, tamirat ve yenileme çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.
GIDA, TARIM VE ENERJİ BAKANLIĞI
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın köy ziyaretleri yaparak, çiftçilerin karşılaştığı hastalık, yabancı ot ve zararlılarla ilgili, gerek arazideki bulgulardan gerekse çiftçilerin getirdiği örneklerden hareketle çözüm önerilerinde bulunduğunu, özellikle patates ihracatında yaşanan sorunların önüne geçilmesi amacıyla patates güvesiyle ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Başbakan Yorgancıoğlu, Türkiye’den gelen uzmanların personele eğitimler verildiğini; bitki sağlığıyla ilgili yasaların Meclis’ten geçtiğini bildirdi.
Yorgancıoğlu, organik tarımın ve bağlı sektörlerin geliştirilmesi için Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’yle ortak çalışmalar yapıldığını ve 5 proje elemanının İzmir’e gönderildiğini; ayrıca bir sertifikasyon kuruluşluyla birlikte ülkedeki organik üreticilerin denetimlerinin yapıldığını kaydetti.
Bakanlığın şu anda TAGEM Projeleri kapsamında ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde 23 proje, Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle ise 16 proje ve ek olarak AB Bitkisel Üretim Projesi tarafından fidanları hibe edilen meyvecilik çeşit adaptasyonu gibi daha birçok önemli projeyi yürüttüğünü ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, arıcılık için de 3 bin TL’ye kadar teşvikler verildiğini anlattı.
52 BİN SIĞIRA LSD AŞISI
Yorgancıoğlu, LSD hastalığına karşı aşı kampanyasının mayıs ayının ilk haftasında tamamlandığını ve 52 bin sığırın aşılandığını bildirdi.
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANLIĞI
Başbakan Yorgancıoğlu, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın faaliyetlerine değinirken, mayıs ayında Çevre Çalıştayı düzenlendiğini hatırlattı ve çalıştay raporunun kitap olarak yayına hazırlandığını söyledi.
Ülkenin en önemli eksiklerinden “Petrol Yasası”nın da taslak halinde hazırlanıp, görüşü alınmak üzere Hukuk ve Mevzuat Dairesi’ne gönderildiğini bildiren Başbakan, devam eden bir proje kapsamında “Yıldırım Tespit ve Takip Sistemleri” kurulumunun tamamlandığı, iki personelin de Ankara’da uzmanlık eğitime katıldığını kaydetti.
1 MİLYON FİDAN İÇİN İHALE… 3 BÖLGEYE 750 BİN FİDAN DİKİLDİ
Orman Dairesi’nin gelecek sezon ağaçlandırma sahalarında kullanılmak üzere ve kurum-kuruluş, okullar ve halkın fidan talebini karşılamak üzere 1 milyon adet fidan üretimi ihalesine çıktığını açıklayan Başbakan Yorgancıoğlu, “Ayrıca başlatılan ağaçlandırma ihaleleri 3 ayrı bölgede 750 bin fidan dikimiyle tamamlandı. Buna ek olarak, ağaçlandırma sahalarında 800 bin adet 1. 2. ve 3. yaş grubu fidanların çapa bakımı ve ot alma çalışmaları yapıldı” dedi.
YANGIN HELİKOPTERİ
Bu yıl, ilk kez olarak, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yangın helikopteri kiralanması için hükümetin ihaleye çıktığını da hatırlatan Başbakan Yorgancıoğlu, ekim ayı sonuna kadar, Ercan Havalimanı’nda konuşlandırılacağını belirtti.
Başbakan Yorgancıoğlu, konuşmasını “İşte 2 yıldan kısa bir sürede, bütün zorluklara, yaratılan ters algılara rağmen Hükümet’imizin icraat ve çalışmalarını bir kez daha ve son olarak sizin bilginize getirmiş, takdirinize bırakmış oluyorum. İnanıyorum ki, gelecek yeni Hükümet’e yüzümüzün akı ile bir miras devrediyoruz. Kendi devraldığımızdan çok daha iyi bir noktaya getirdiğimiz bir Hükümet idaresi bırakıyoruz. Bu çerçevede yeni Başbakan’a ve bakanlara da tek tek iyi dileklerimizi, başarılı olmaları yolundaki temennilerimizi iletiyoruz” ifadeleriyle tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.